Ha sajtot vagy felvágottat szeretnénk vásárolni, akkor többnyire két értékesítési formában juthatunk hozzá. Beszerezhetjük a csemegepultból, ahol hagyományos kiszolgálással adják át nekünk a vitrinből kiválasztott élelmiszert, vagy választunk az önkiszolgáló pultokból, az előre csomagolt termékek közül. Komoly dilemma, hogy melyiket válasszuk! Cikksorozatunkban, elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontokból nézve, összegyűjtöttük mik az előnyök és hátrányok, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a döntésben.
A sajt és felvágott állati eredetű, gyorsan romló, többnyire hűtést igénylő élelmiszer, és szinte minden nap fogyasztunk belőlük. Természetes, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontok mellett figyelünk az árakra is, mert nagy különbségek mutatkoznak az előrecsomagolt és a csemegepultból választható élelmiszerek árai között.
Előrecsomagolt, fogyasztói kiszerelésű sajt és felvágott
Ha csupán csak az árakat tekintjük, egyértelmű, hogy az előrecsomagolt termékek a drágábbak. Ugyanakkor csomagolásuk miatt – lehet védőgázas, vagy vákuum csomagolás – számtalan előnyt lehet megfogalmazni, a csemegepultból értékesített társaikkal szemben. Ilyen például, hogy kibontás nélkül hosszabb az eltarthatóságuk, könnyen szállíthatók egy-egy kirándulásra, piknikre vagy utazásra, és olyan üzletekben is hozzájuthatunk, ahol nincs csemegepult. További, a tudatos vásárlást és választás támogató előny, hogy az élelmiszerre vonatkozó összes információ, mint pl. a tárolási hőmérséklet, összetétel, a fogyaszthatósági idő, mind-mind szerepelnek a csomagoláson.
A csomagoláson elhelyezett kötelező, magyar nyelvű jelölésből tudjuk meg a gyártó, vagy forgalmazó adatait és a termék származását is. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos előny, hogy az üzemi gyártás során az utószennyezés nagy valószínűséggel kizárható, míg ugyanez a csemegepultokban az egyes üzletek közötti eltérő higiéniai viszonyok függvényében bizonytalan lehet. Előny még, hogy a csomagolás az otthoni tároláshoz is praktikus, és a csomagoláson feltüntetett mennyiség pontos. Rohanó életformánkat tekintve nagy előny, hogy nem kell naponta vásárolnunk, a hosszabban eltartható termékeket a heti nagybevásárláskor egész hétre beszerezhetjük.
Meg kell említeni a hátrányokat is. Ilyen például, hogy annyit veszünk meg belőle, amennyi a csomagolásban van, még akkor is, ha az eltér a számunkra szükségestől. Ebből eredően a hiányra, vagy akár a pazarlásra is figyelnünk kell. További hátrány, hogy háztartásunkban sok csomagolóanyag hulladék keletkezik.
Kisfilm az élelmiszer techológiáról
Élelmiszer-biztonsági tippek
- A védőgázas és vákuumos csomagolású termékeknél is figyelni kell arra, hogy azt vegyük le a polcokról, amelynek fóliája feszes – vákuumcsomagolt termékek esetén ráfeszül a termékre –, csomagolása nem sérült, mert így a benne levő termék a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn belül biztonságosan felhasználható.
- A sérült csomagolású, hiányos jelölésű, magyar nyelvű felirat nélküli terméket semmiképp ne vásároljuk meg, mert az komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot hordozhat.
- Csak azt vásároljuk meg, amelyet olyan hőmérsékletű pultból kínálnak, ami a termék csomagolásán jelzett hőmérsékleti értékeknek megfelel, azaz a hűtendőt hűtőből.
A kép csak illusztráció, forrás: stravaganzastravaganza.blogspot.com