Ételtcsakokosan

Frissen fogyasztandó!

2021. március 2.

A napjainkra kialakult élelmiszer-kínálatban szinte minden évszakban készíthetünk a szezonra jellemző friss zöldség- és gyümölcsleveket.

A variációk végtelenek, a lényeg a frissesség. Ebből eredően mindazokat a hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazzák, amit az alapul szolgáló zöldség és gyümölcs, de a hozzáadott cukor, színezék és tartósítószer nélkül. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szervezetünk számára lényeges ivóvizet nem helyettesítik, és a természetescukor-tartalmukra is érdemes odafigyelni.
Otthon készített levek
Az ivólevek elkészítéséhez válasszunk friss, minőségi, feszes, sima héjú gyümölcsöt, zöldséget. Dobozban értékesített termékek esetében vásárláskor olyat válasszunk, amelyben a termék hibátlan, és az alján nem gyűlt össze a gyümölcs sérülése miatt kifolyó lé. A zöldséget és gyümölcsöt célszerű gondosan válogatni. A romlottat, sérültet eltávolítani. A zöldség és gyümölcs felületén, a termesztéséből betakarításából származó szennyeződések – pl. talajszennyezés, növényvédőszer-maradékok – lehetnek, ezért felhasználás előtt kihagyhatatlan az alapos, esetenként áztatással is kiegészített, bő folyó vizes mosás. A hámozás nem váltja ki a mosást, de szükséghelyzetben éljünk vele. Itt is, mint mindig a konyhában, csak tiszta eszközökkel és kézzel dolgozzunk! Az aprításhoz használjunk külön, a zöldségeknek és gyümölcsöknek elkülönített vágódeszkát. A könnyebb emészthetőség érdekében az így készített, frissen facsart leveket hígíthatjuk ivóvízzel. Citromlé hozzáadásával segíthetjük a levek színmegőrzését, és gazdagíthatjuk ízvilágukat.
Az elkészült italokat frissen, lehetőség szerint egy órán belül javasolt elfogyasztani. A tisztán kezelt maradékot – a romlás megelőzése érdekében – zárt edényben, hűtőben tároljuk, és lehetőleg még a készítés napján fogyasszuk el.
Vásárolt levek
Ha étteremben, kávézóban vagy utcai árusnál veszünk frissen facsart gyümölcslevet, figyeljünk arra, hogy az eladó is tartsa be az élelmiszer-biztonsági szabályokat. Itt is főleg a gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerű személyek esetében kell odafigyelni a körülményekre és a frissességre. Ha a gyümölcs- vagy zöldséglé bármi okból gyanús vagy nem megfelelő, azt ne fogyasszuk el!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kirándulj okosan!

eteltcsakokosan

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató