A napjainkra kialakult élelmiszer-kínálatban szinte minden évszakban készíthetünk a szezonra jellemző friss zöldség- és gyümölcsleveket.
A variációk végtelenek, a lényeg a frissesség. Ebből eredően mindazokat a hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazzák, amit az alapul szolgáló zöldség és gyümölcs, de a hozzáadott cukor, színezék és tartósítószer nélkül. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szervezetünk számára lényeges ivóvizet nem helyettesítik, és a természetescukor-tartalmukra is érdemes odafigyelni.
Otthon készített levek
Az ivólevek elkészítéséhez válasszunk friss, minőségi, feszes, sima héjú gyümölcsöt, zöldséget. Dobozban értékesített termékek esetében vásárláskor olyat válasszunk, amelyben a termék hibátlan, és az alján nem gyűlt össze a gyümölcs sérülése miatt kifolyó lé. A zöldséget és gyümölcsöt célszerű gondosan válogatni. A romlottat, sérültet eltávolítani. A zöldség és gyümölcs felületén, a termesztéséből betakarításából származó szennyeződések – pl. talajszennyezés, növényvédőszer-maradékok – lehetnek, ezért felhasználás előtt kihagyhatatlan az alapos, esetenként áztatással is kiegészített, bő folyó vizes mosás. A hámozás nem váltja ki a mosást, de szükséghelyzetben éljünk vele. Itt is, mint mindig a konyhában, csak tiszta eszközökkel és kézzel dolgozzunk! Az aprításhoz használjunk külön, a zöldségeknek és gyümölcsöknek elkülönített vágódeszkát. A könnyebb emészthetőség érdekében az így készített, frissen facsart leveket hígíthatjuk ivóvízzel. Citromlé hozzáadásával segíthetjük a levek színmegőrzését, és gazdagíthatjuk ízvilágukat.
Az elkészült italokat frissen, lehetőség szerint egy órán belül javasolt elfogyasztani. A tisztán kezelt maradékot – a romlás megelőzése érdekében – zárt edényben, hűtőben tároljuk, és lehetőleg még a készítés napján fogyasszuk el.
Vásárolt levek
Ha étteremben, kávézóban vagy utcai árusnál veszünk frissen facsart gyümölcslevet, figyeljünk arra, hogy az eladó is tartsa be az élelmiszer-biztonsági szabályokat. Itt is főleg a gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerű személyek esetében kell odafigyelni a körülményekre és a frissességre. Ha a gyümölcs- vagy zöldséglé bármi okból gyanús vagy nem megfelelő, azt ne fogyasszuk el!
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom