Ételtcsakokosan

Őszi körtefajták – nektek melyik a kedvencetek?

2016. szeptember 8.

Az ősz nem csak az alma ideje, ott van még, az ok nélkül mellőzött, körte is. Sok őszi és téli fajta közül választhatunk, lássuk őket egyesével, hogy ezekkel is feltöltsük a kamrapolcot.

A nyáron termő körtefajtákat frissen érdemes fogyasztani (pl. Vilmos, Clapp), hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 2-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között (0-2 fokon magas nedvességtartalmú, de gyakran szellőztetett légtérben a legjobb tárolni).

A körte utóérő gyümölcs, ezért tárolásra szánt darabokat féléretten kell szedni, amikor a gyümölcs már kifejlődött, de még kissé zöld és kemény. Az a nagy művészet a tárolásban, hogy mennyire tudjuk eltalálni ezt a pontot, mert ha túl korán szedtük le, akkor nem érik be egyáltalán, ha meg túl későn, akkor kevesebb ideig tárolható. Nagy veszély az, hogy későn szedett, vagy már a földre hullott darabokat teleltetnénk, mert ezek sérülékenyek és tárolásra nem használhatók fel.

Lehetőleg egy rétegben, kamrában, szobában tároljuk. Mivel a gyümölcsök fokozatosan érnek, ezért gyakran át kell vizsgálni őket, és a szép, szalmasárga héjú, érett gyümölcsöket fogyaszthatjuk.

Jól tárolható körték érési sorrendben az alábbiak:

Bosc kobak

600-bosc-kobak-másolataSzeptember közepétől terem ez a fajta; nagy, megnyúlt, kocsánya felé keskenyedő körte alakú, éretten fahéjasbarna alapszínű némi rozsdás fedőszínnel, közepesen vastag héjú, olvadó, aromás íz jellemzi. Konzervipari felhasználásra közepesen alkalmas, jól szállítható, 3-4 hónapig jól tárolható.

Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt

Packham’s Triumph

600-packhams-triumph-másolataSzeptember végétől terem; nagy, vagy igen nagy, széles körte alakú forma, sárga alapszín jellemzi, felülete rücskös, héja középvastag; olvadó, Vilmoshoz hasonló ízű, nem szottyósodik, jól tárolható és szállítható, sokoldalúan feldolgozható, nagyon értékes, kiváló minőségű, kora téli fajta.

Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt

Conference

Conference-körteSzeptember-közepe végétől terem; közepes, a fenti kettőnél kisebb méretű, megnyúlt körte alakú, éretten zöldessárga héjú, foltosan rozsdamázzal fedett, sárgásfehér húsú, olvadó, nagyon édes vajkörte, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas, optimális időben szedve akár 6 hónapig tárolható, zölden jól szállítható, éretten nyomódásra érzékeny.

Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt

Hardenpont téli vajkörte

13 hardenpont2Október első felében terem, középnagy termésű, vékony héj, sima felület, enyhén zsíros tapintás jellemzi; húsa fehér, olvadó, igen bőlevű, íze fűszeres aromájú.

Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, pálinka

Otthon a körtét eltehetjük kompótnak vagy akár aszalhatjuk is.

Az aszaláshoz az érett, ép és egészséges darabokat használjuk. A terményt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni, majd a körtét érdemes meghámozni és kimagozni. Ezen előkészületek után jöhet a szeletelés, vékony szeleteket vágjunk, hogy gyorsabban kiszáradjanak és ropogósak legyenek. Aszalógép segítségével egy-két nap alatt kényelmesen elkészülnek az aszalmányok.

Ilyen gép híján a sütőben 50-60°C fokon, kitámasztott sütőajtó mellett hagyjuk aszalódni körteszeleteket. Ha több rácsnyi szeletet aszalunk, akkor néha cseréljük meg a rácsokat, folyamatosan ellenőrizzük a szeletek állagát és ha megfelelőnek ítéljük, eltehetjük. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Kompótot készíthetünk mind a négy fenti körtefajtából, vegyük a Horváth Ilona féle alap befőtt receptjét, azzal nem lőhetünk mellé:

„Nem egészen érett körtét cifrázókéssel meghámozunk, negyedekbe vagy hat részbe vágjuk, szárától, magházától megtisztítjuk. Egy liter vízre 30 dkg cukrot számítva, egy citrom levével ízesítve oldatot készítünk, és a forró szirupban a körtéket pár percig főzzük (egyszerre csak keveset). Meleg üvegekben úgy helyezzük el, hogy minél több elférjen bennük. A szirupot forrón ráöntjük a körtére, azonnal lekötjük és főzőládába vagy párnák közé helyezzük, másnapig ott tartjuk.”

Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó

További információ az alábbi cikkben olvasható.

Képek forrása: sikloskert.blogspot.hu  és kerteszetszolnok.eu
Forrás: balintgazda.hu, molnarfaiskola.hu

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Karácsonyi fűszerek

eteltcsakokosan

Krumpli – melyik mire jó?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató