Az ősz nem csak az alma ideje, ott van még, az ok nélkül mellőzött, körte is. Sok őszi és téli fajta közül választhatunk, lássuk őket egyesével, hogy ezekkel is feltöltsük a kamrapolcot.
A nyáron termő körtefajtákat frissen érdemes fogyasztani (pl. Vilmos, Clapp), hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 2-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között (0-2 fokon magas nedvességtartalmú, de gyakran szellőztetett légtérben a legjobb tárolni).
A körte utóérő gyümölcs, ezért tárolásra szánt darabokat féléretten kell szedni, amikor a gyümölcs már kifejlődött, de még kissé zöld és kemény. Az a nagy művészet a tárolásban, hogy mennyire tudjuk eltalálni ezt a pontot, mert ha túl korán szedtük le, akkor nem érik be egyáltalán, ha meg túl későn, akkor kevesebb ideig tárolható. Nagy veszély az, hogy későn szedett, vagy már a földre hullott darabokat teleltetnénk, mert ezek sérülékenyek és tárolásra nem használhatók fel.
Lehetőleg egy rétegben, kamrában, szobában tároljuk. Mivel a gyümölcsök fokozatosan érnek, ezért gyakran át kell vizsgálni őket, és a szép, szalmasárga héjú, érett gyümölcsöket fogyaszthatjuk.
Jól tárolható körték érési sorrendben az alábbiak:
Bosc kobak
Szeptember közepétől terem ez a fajta; nagy, megnyúlt, kocsánya felé keskenyedő körte alakú, éretten fahéjasbarna alapszínű némi rozsdás fedőszínnel, közepesen vastag héjú, olvadó, aromás íz jellemzi. Konzervipari felhasználásra közepesen alkalmas, jól szállítható, 3-4 hónapig jól tárolható.
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt
Packham’s Triumph
Szeptember végétől terem; nagy, vagy igen nagy, széles körte alakú forma, sárga alapszín jellemzi, felülete rücskös, héja középvastag; olvadó, Vilmoshoz hasonló ízű, nem szottyósodik, jól tárolható és szállítható, sokoldalúan feldolgozható, nagyon értékes, kiváló minőségű, kora téli fajta.
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt
Conference
Szeptember-közepe végétől terem; közepes, a fenti kettőnél kisebb méretű, megnyúlt körte alakú, éretten zöldessárga héjú, foltosan rozsdamázzal fedett, sárgásfehér húsú, olvadó, nagyon édes vajkörte, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas, optimális időben szedve akár 6 hónapig tárolható, zölden jól szállítható, éretten nyomódásra érzékeny.
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt
Hardenpont téli vajkörte
Október első felében terem, középnagy termésű, vékony héj, sima felület, enyhén zsíros tapintás jellemzi; húsa fehér, olvadó, igen bőlevű, íze fűszeres aromájú.
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, pálinka
Otthon a körtét eltehetjük kompótnak vagy akár aszalhatjuk is.
Az aszaláshoz az érett, ép és egészséges darabokat használjuk. A terményt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni, majd a körtét érdemes meghámozni és kimagozni. Ezen előkészületek után jöhet a szeletelés, vékony szeleteket vágjunk, hogy gyorsabban kiszáradjanak és ropogósak legyenek. Aszalógép segítségével egy-két nap alatt kényelmesen elkészülnek az aszalmányok.
Ilyen gép híján a sütőben 50-60°C fokon, kitámasztott sütőajtó mellett hagyjuk aszalódni körteszeleteket. Ha több rácsnyi szeletet aszalunk, akkor néha cseréljük meg a rácsokat, folyamatosan ellenőrizzük a szeletek állagát és ha megfelelőnek ítéljük, eltehetjük. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.
Kompótot készíthetünk mind a négy fenti körtefajtából, vegyük a Horváth Ilona féle alap befőtt receptjét, azzal nem lőhetünk mellé:
„Nem egészen érett körtét cifrázókéssel meghámozunk, negyedekbe vagy hat részbe vágjuk, szárától, magházától megtisztítjuk. Egy liter vízre 30 dkg cukrot számítva, egy citrom levével ízesítve oldatot készítünk, és a forró szirupban a körtéket pár percig főzzük (egyszerre csak keveset). Meleg üvegekben úgy helyezzük el, hogy minél több elférjen bennük. A szirupot forrón ráöntjük a körtére, azonnal lekötjük és főzőládába vagy párnák közé helyezzük, másnapig ott tartjuk.”
Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó
További információ az alábbi cikkben olvasható.
Képek forrása: sikloskert.blogspot.hu és kerteszetszolnok.eu
Forrás: balintgazda.hu, molnarfaiskola.hu