Ételtcsakokosan

Nem csak allergiásoknak: tudni fogjuk, mi miből készül

2014. március 6.
1431808_85191067-1024x682

Egy normál étrendet követő ember nem is tudja végiggondolni, milyen nehéz ételallergiásként megbízható ételhez jutni, ha nem otthon étkezünk. Bár tudjuk, hogy melyik ételnek mi a receptje, de mi van, ha mégis van a kenyérben, pizzában tojás? Hogyan deríthetjük ki – tojásallergiásként – a pékség, élelmiszerüzlet péksüteményei előtt állva, hogy mitől nem leszünk rosszul? Vagy honnan gondolhatnánk, hogy a felvágottban van-e glutén? Józan ésszel azt kérdezzük: hogyan kerülhetne bele? Az eladók pedig biztosan kielégítő választ tudnak adni? A bizonytalanság hamarosan véget ér: a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet értelmében 2014 decemberétől valamennyi élelmiszer-vállalkozás számára kötelező lesz a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergénekre vonatkozó információinak megadása a fogyasztó részére.

Röviden az ételallergiáról

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ilyen anyagok lehetnek az ételallergia esetében a különböző állati, növényi eredetű fehérjék vagy mesterséges anyagok, vegyszerek, amelyek az élelmiszerrel kerülnek a szervezetbe. Gyógyítani nem lehet, viszont diétával, vagyis a tünetet provokáló élelmi anyagot, élelmiszert, adalékanyagot elkerülő étrenddel tünetmentesé tehető az illető.

1431808_85191067-1024x682 1431691_87121651-1024x682 1309072_65593706-682x1024

A leggyakoribb allergizáló ételek:

  • tehéntej, tojás, halak
  • szója, olajos magvak (kiemelt helyen áll a földimogyoró), gabonafélék, gyümölcsök, zöldségfélék, fűszerek

Mit tudhattunk eddig az élelmiszerek allergén összetevőiről?

A csomagolt élelmiszereken 2004 óta volt kötelező minden (így az allergén) összetevőt is feltüntetni a csomagoláson. A nem előre csomagolt élelmiszereknél azonban, amelyeket vendéglátásban, közétkeztetésben, illetve kereskedelemben vásárolhatunk még csak most lesz kötelező a teljes körű tájékoztatás. Eddig több helyről kaphattunk segítséget: összetétel szempontjából a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza az előírásokat az élelmiszeriparban előállított szinte minden termékre. Vannak olyan pékségek, cukrászdák, ahol kifejezetten és garantáltan gluténmentes termékeket árulnak. Ismerünk olyan gyorséttermet, ahol minden allergént feltüntetnek a tálcára tett papíralátét hátoldalán. Közétkeztetésben már egyre több helyen külön főznek az ételallergiásoknak – ez nem a szülő kötelessége, hanem a bölcsőde, óvoda, iskola feladata. [Az Alapvető Jogok Biztosa (ombudsman) szerint az önkormányzatnak nem jóindulaton múló lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége biztosítani a speciális étkezési szükségletű gyermekek óvodai, iskolai ellátását – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Ezt az ombudsman már többször is megállapította, legutóbb 2014. január 16-án az MTI-nek adott közleményében. A jelentés teljes szövege itt található ]

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is

Decembertől tehát kötelező lesz feltüntetni minden összetevőt a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is. Arról, hogy milyen módon lenne megfelelő a tájékoztatás, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős Államtitkársága felmérést végez a vendéglátás, közétkeztetés és a kereskedelem, valamint a fogyasztók körében. Két kérdőív is kitölthető. Az egyik a fogyasztók, a másik a vállalkozások számára készült. A kérdőívek elérhetősége: http://elelmiszerlanc.kormany.hu/kerdoiv

A kitöltött kérdőívet az elelmiszer.hirlevel@vm.gov.hu e-mail címre kell megküldeni.

Akinek van ételallergiás a családjában, jól tudja, mekkora segítség lenne a részletes tájékoztatás. A kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy valóban minden szempontot figyelembe

 Részeredményekről már be tudunk számolni. Információ:

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/?_preview=585dab6a-445c-12a9-1390-00007e4e1a62

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

eteltcsakokosan

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató