Ételtcsakokosan

Nem csak allergiásoknak: tudni fogjuk, mi miből készül

2014. március 6.
1431808_85191067-1024x682

Egy normál étrendet követő ember nem is tudja végiggondolni, milyen nehéz ételallergiásként megbízható ételhez jutni, ha nem otthon étkezünk. Bár tudjuk, hogy melyik ételnek mi a receptje, de mi van, ha mégis van a kenyérben, pizzában tojás? Hogyan deríthetjük ki – tojásallergiásként – a pékség, élelmiszerüzlet péksüteményei előtt állva, hogy mitől nem leszünk rosszul? Vagy honnan gondolhatnánk, hogy a felvágottban van-e glutén? Józan ésszel azt kérdezzük: hogyan kerülhetne bele? Az eladók pedig biztosan kielégítő választ tudnak adni? A bizonytalanság hamarosan véget ér: a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet értelmében 2014 decemberétől valamennyi élelmiszer-vállalkozás számára kötelező lesz a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergénekre vonatkozó információinak megadása a fogyasztó részére.

Röviden az ételallergiáról

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ilyen anyagok lehetnek az ételallergia esetében a különböző állati, növényi eredetű fehérjék vagy mesterséges anyagok, vegyszerek, amelyek az élelmiszerrel kerülnek a szervezetbe. Gyógyítani nem lehet, viszont diétával, vagyis a tünetet provokáló élelmi anyagot, élelmiszert, adalékanyagot elkerülő étrenddel tünetmentesé tehető az illető.

1431808_85191067-1024x682 1431691_87121651-1024x682 1309072_65593706-682x1024

A leggyakoribb allergizáló ételek:

  • tehéntej, tojás, halak
  • szója, olajos magvak (kiemelt helyen áll a földimogyoró), gabonafélék, gyümölcsök, zöldségfélék, fűszerek

Mit tudhattunk eddig az élelmiszerek allergén összetevőiről?

A csomagolt élelmiszereken 2004 óta volt kötelező minden (így az allergén) összetevőt is feltüntetni a csomagoláson. A nem előre csomagolt élelmiszereknél azonban, amelyeket vendéglátásban, közétkeztetésben, illetve kereskedelemben vásárolhatunk még csak most lesz kötelező a teljes körű tájékoztatás. Eddig több helyről kaphattunk segítséget: összetétel szempontjából a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza az előírásokat az élelmiszeriparban előállított szinte minden termékre. Vannak olyan pékségek, cukrászdák, ahol kifejezetten és garantáltan gluténmentes termékeket árulnak. Ismerünk olyan gyorséttermet, ahol minden allergént feltüntetnek a tálcára tett papíralátét hátoldalán. Közétkeztetésben már egyre több helyen külön főznek az ételallergiásoknak – ez nem a szülő kötelessége, hanem a bölcsőde, óvoda, iskola feladata. [Az Alapvető Jogok Biztosa (ombudsman) szerint az önkormányzatnak nem jóindulaton múló lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége biztosítani a speciális étkezési szükségletű gyermekek óvodai, iskolai ellátását – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Ezt az ombudsman már többször is megállapította, legutóbb 2014. január 16-án az MTI-nek adott közleményében. A jelentés teljes szövege itt található ]

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is

Decembertől tehát kötelező lesz feltüntetni minden összetevőt a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is. Arról, hogy milyen módon lenne megfelelő a tájékoztatás, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős Államtitkársága felmérést végez a vendéglátás, közétkeztetés és a kereskedelem, valamint a fogyasztók körében. Két kérdőív is kitölthető. Az egyik a fogyasztók, a másik a vállalkozások számára készült. A kérdőívek elérhetősége: http://elelmiszerlanc.kormany.hu/kerdoiv

A kitöltött kérdőívet az elelmiszer.hirlevel@vm.gov.hu e-mail címre kell megküldeni.

Akinek van ételallergiás a családjában, jól tudja, mekkora segítség lenne a részletes tájékoztatás. A kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy valóban minden szempontot figyelembe

 Részeredményekről már be tudunk számolni. Információ:

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/?_preview=585dab6a-445c-12a9-1390-00007e4e1a62

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Van mennyiségi korlátozás is?…

eteltcsakokosan

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

eteltcsakokosan

Táplálkozási trendek: holnap és ma 1. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató