Ételtcsakokosan

Otthonról hozott dobozok veszélye

2019. július 29.

Egyre tudatosabban kerüljük a műanyag, eldobható eszközök használatát, amit több alkalommal használt edényekkel váltunk ki.

Mind addig, amíg ez a háztartásokban történik, rendjén is van.  A készételek vásárlásakor, hazavitelekor az otthonról hozott éthordók, műanyag dobozok  esetében már más a helyzet. Ez a kicsi, apró mozdulat számtalan élelmiszer-biztonsági kockázatot hordoz, melyet jó lenne időben, tudatos fogyasztói és vendéglátós, vagy étkeztető magatartással megelőzni.
Ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek más-más számít tisztának, és az élelmiszerek okozta megbetegedések többsége is a háztartásokban zajlik le. Ebből eredően a háztartások biztonsága sokféle, az onnan származó, szállítgatott, átadogatott dobozok fertőzés, szennyezés közvetítői lehetnek. A felelős, élelmiszer-biztonságra odafigyelő étkeztető, vendéglátó a vevőtől átadott dobozhoz nem nyúl!
Van megoldás, annak ellenére, hogy  úgy kell kiszolgálni a dobozokkal érkező fogyasztókat, hogy a konyhai személyzet és eszközök a dobozokat ne érintsék.  Kellő méretű tálaló hely szükséges hozzá, ahol javasolt a fogyasztói edények mosogatásával kezelt tálcákat rendszeresíteni,  amelyet  a vendégnek/ fogyasztónak kiadnak, vagy önkiszolgáláshoz kihelyeznek.  A fogyasztó a tálcára ráteszi a nyitott dobozait, majd a tálcát átadja a tálaló személynek, aki könnyedén, a dobozok érintése nélkül adagolhatja ki az ételt. A tálcát a fogyasztó visszakapja, egy asztalon, vagy pulton saját kezűleg lezárja a dobozokat és a tálca mehet is a fogyasztói edény mosogatóba.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kenyértartót, de milyet?

szucseva

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Piszke, köszméte vagy egres?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató