Ételtcsakokosan

Mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között?

2018. június 20.

vásárlás
Közös bennük, hogy mindkettő az élelmiszerek lejáratát jelzi, és néhány kivételtől eltekintve a legtöbb élelmiszer esetében a fogyasztók tájékoztatásának  kötelező eleme. Ha szerepel mellettük  az elvárt tárolási hőmérséklet, a lejárati idő csak az adott tárolási hőmérséklet betartása mellett érvényes.
A fogyaszthatósági idő, valamint a fogyasztható kifejezések a rövid, néhány napos lejáratot jelzik, és olyan élelmiszerek esetében használatosak, amelyek gyorsan romlanak (pl. pékáru, készételek, fagylalt, hús, húskészítmények, tejtermékek). A fogyaszthatósági idő lejárata után a terméket forgalmazni tilos, és elfogyasztani sem ajánlott, mert az megbetegedést okozhat.
A minőségmegőrzési időt, illetve a minőségét megőrzi feliratot a hosszabb ideig eltartható, alacsony nedvességtartalmú, vagy valamilyen tartósító eljáráson átesett (pl. fagyasztás, konzerválás) élelmiszerek esetében alkalmazzuk (pl. konzervek, gabonatermékek, rizs, fűszerek, mélyhűtött termékek).
A minőségmegőrzési idő lejárata után a minőség csökkenésével számolva a terméket saját felelősségünkre, érzékszervi kontroll mellett egy ideig rövid idő után is lehet fogyasztani. Soha ne fogyasszon el azonban olyan terméket, amelyek íze, szaga, állaga a megszokottól eltér, vagy amivel szemben ellenérzése van.

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Javuló eredmények a Budapesti Nagybani Piacon

eteltcsakokosan

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Kávé- és teakészítés professzionálisan, az alapoktól – ahogy egy barista ajánlja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató