Ételtcsakokosan

Nagyító alatt a jelölés

2016. augusztus 8.

A különböző jelölésekről és annak szabályozásáról több cikk is született már a szupermenta.hu oldalon. Példaként keltettük életre a „Bözske kakaós tejet”, a Szupermenta fantáziatermékét, hogy segítségével sorra vegyük, mit nézzünk a dobozon, amikor vásárolunk.
 kakaóstej_jelölés
Mit mond a név?
A névnek mindig utalnia kell az élelmiszer kezelésére. A gyártók használhatnak fantázianeveket is, de ezek nem helyettesíthetik az élelmiszer előírt megnevezését. Termékünk esetében a doboz oldalán, a név alatt olvasható a termék leíró neve.
Származás/eredet és gyártó/forgalmazó
A gyártó vagy forgalmazó nevét és adatait minden esetben fel kell tüntetni. Nevét és elérhetőségét, címét is meg kell találnunk a címkén, ami segíti az azonosíthatóságot, és probléma esetén is segítségünkre lehet.
Mennyiség
A dobozon a nettó tömeget is fel kell tüntetni, avagy esetünkben a térfogatnak kell jól látható módon rajta lennie a dobozon a megnevezéssel azonos látómezőben.
Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás – FEHÉRJEFORRÁS
Az állítások használata nem kötelező a gyártók számára, de ha mégis úgy döntenek, hogy ilyen jelzést használnának, be kell tartaniuk pár fontos szabályt. Az Európai Unióban csak bizonyos, engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások használhatóak, amelyek listája uniós rendeletben jelenik meg. Például a „fehérjeforrás” állítást a terméken azért lehet feltüntetni, mert a kakaós tej energiaértékének legalább 12 %-át fehérje biztosítja.
Összetevők
A termék összetevőit kötelezően fel kell tüntetni a csomagoláson.
Allergének
Az összetevőkre már csak azért is mindenképp érdemes vetni egy pillantást, hiszen itt megtalálhatjuk az allergiát okozó anyagokat, melyeket úgy kell jelölni, hogy a vásárló számára könnyen észrevehető és olvasható legyen. Erre egy gyakori megoldás például, mikor a termék összetevői közül vastagon szedett betűvel írják az allergéneket. Bözske kakaós tej termékünk esetében a „tej” olvasható kiemelt módon, mert a benne lévő tejfehérje és/vagy a tejcukor allergiás reakciót válthat ki. Ennél a terméknél egyébként nem kötelező az összetevők között kiemelten jelölni az allergént, mert a termék megnevezésében is szerepel a „tej” szó.
Fogyaszthatósági idő
Jól vizsgáljuk meg a termékünk lejárat idejét, melyet a nap-hónap-év sorrendben kell feltüntetni (pl. 20.03.2016). A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszerek, mint például a kakaós tej fogyasztása már nem biztonságos a lejárati dátum után (a címkén „Fogyasztható:” felirat szerepel).
Tápértékjelölés: zsír, szénhidrát, fehérje, só
2016. december 13-tól lesz kötelező – néhány kivételtől eltekintve – minden csomagolt élelmiszeren feltüntetni a tápérték jelölést is. Termékünknél a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás miatt azonban már most is kötelező a tápértékjelölés. A kötelezően feltüntetendő adatok a zsír (amelyből telített zsírsavak), a szénhidrát (amelyből cukrok), a fehérje és a só.
 
 Tárolás
Ez az információ azért fontos, mivel ez a gyártó ajánlása. Arra vonatkozik, hogy a megvásárolt termék milyen körülmények között tárolva tartható el a fogyaszthatósági időn belül. Tehát, amennyiben Kakaós tejünket nem 0 és 6°C fok között tároljuk, még bontatlan állapotban sem garantálható, hogy eltartható a fogyaszthatósági idő végéig.
Azonosító jelölés
Mivel a kakaós tej is állati eredetű élelmiszer, így csomagolásának tartalmaznia kell az „ovális” jelölést is. Ez a jelölés azt jelenti, hogy termékünket engedélyezett és az élelmiszerbiztonsági hatóság által fokozottan ellenőrzött létesítményben állították elő.
Amennyiben az Európai Unió területén lévő létesítményben helyezik fel az azonosító jelölést, akkor ovális alakú. Mérete tetszőleges, de lényeges kritérium, hogy jól olvashatónak, letörölhetetlennek kell lennie.
Tartalmaznia kell:
– az előállítás szerinti ország ISO szabvány szerinti kódját (Magyarország esetében: HU),
– a létesítmény engedélyezési számát, valamint
– a Közösségre utaló rövidítést (Magyarországon: EK).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fogyókúrázók kedvelt zöldsége az uborka

eteltcsakokosan

5 alapszabály, ami megóvhatja egészségét

eteltcsakokosan

Konkrét – A táborok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató