Ételtcsakokosan

Támpont a tudatossághoz – interjú dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal

2016. augusztus 25.
Bognár Lajos, portré

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta termékteszt programja egyre nagyobb figyelmet vív ki magának hivatalon belül és kívül is, amit jól jelez, hogy a tesztek eredményei hónapról hónapra milliókhoz jutnak el. A program legfőbb szakmai mentorát, dr. Bognár Lajos országos főállatorvost kérdeztük a projektről, annak hatásáról, és nem utolsósorban a minőségről.
Milyen szempontok alapján választják ki a vizsgálandó termékeket, termékcsoportokat?
Szakmai és vásárlói szempontok szerint. Mindig  olyan termékkört keresünk, amit vélhetően nagy érdeklődés övez akár szezonalitása (decemberi pezsgő termékteszt), akár mindennapi fogyasztása (januári vaj termékteszt) kapcsán. A kiválasztott termékkört egy másik oldalról is átgondoljuk, hogy van-e olyan része vagy ismert kockázata, ami miatt szakmailag is izgalmas lehet.
Az eddigi tapasztalatok alapján milyen hatása van annak, hogy a NÉBIH elkezdte a Szupermenta programot? Milyen visszajelzéseket kapott a hivatal?
Sok pozitív visszajelzést kaptunk, bár néhány kritika is ért minket. Mindenből tanultunk, és folyamatosan fejlődünk. Az embléma tavaly novemberi bevezetése nagy lépés volt a vállalkozók felé és plusz információ a vásárlók irányába. A Szupermenta egyik kulcsszava a minőség.
Mit gondol, ez hogyan jelenik meg a vásárlóknál?
A minőség egy összetett és részben szubjektív fogalom. Meghatározása nagyban függ a vásárló kívánalmaitól és elvárásaitól. Ezek az elvárások, amik részben meghatározzák a vásárló minőségérzetét.  Épp ezért van fontos szerepe a tudatos vásárlónak, aki mindennapi döntéseivel és elvárásaival visszahat az előállítókra.
Melyik fontosabb az ön számára: a biztonság vagy a minőség?
Élelmiszerek esetében elsősorban biztonságos legyen, ugyanakkor a biztonság érdekében nem szívesen kötök kompromisszumokat. Minél kevesebbtartósítószer, minél kevesebb adalékanyag – még akkor is, ha tudom, hogy nem minden adalékanyag káros. Az is fontos, hogy jó beltartalmi értékkel bírjon. Vitaminok, ásványi anyagok, fehérje  – ez is legyen minél magasabb, az adott élelmiszerre, termékkörre jellemzően. Úgy gondolom,  a biztonság és a minőség több ponton kapcsolódik, nem feltétlenül kell különválasztani. Az élelmiszereknél nem kizárólag a belbecsre fi gyelek, hanem a külcsínre is. Az étel legyen gusztusos, könnyen tálalható, valamint csomagolt élelmiszer esetén szép és praktikus csomagolású. És persze  legyen fi nom, jóízű az étel.

Bognár Lajos, portré
dr. Bognár Lajos, portré

Előfordult már, hogy egy termékteszt után áttért egy másik termékre az eredmények láttán?
Igen, előfordult már. Jellemzően azért, mert megismerve a különböző gyártási technológiákat, egyes  termékek szimpatikusabbá váltak számomra. Olyan is volt, hogy egy kedveltségi vizsgálat első helyezettjére szokott át a család, miután kipróbáltuk. Az eredmények támpontot adhatnak a vásárlóknak.
Mennyire kapcsolódik a projekt a magyar termékek ajánlásához?
A Szupermenta termékteszt nem azzal a céllal jött létre, hogy kiemelje vagy reklámozza a hazai termékeket. A teljes objektivitás volt a célunk induláskor, és ez továbbra is alapfeltétel. Persze azt többször tapasztaltuk, hogy a hazai ízek, a hazai termékek kedveltebbek, így jellemzően meg is jelennek az élbolyban. Kevesen gondolnak bele, de a hazai termékek nagyobb biztonságot is jelentenek, hisz rövidebb az előállítási lánc, és általában hazai alapanyagokból készülnek. Ez azt is jelenti, hogy a hatóság több ponton ellenőrzi az élelmiszerlánc biztonságosságát.
Tesztelnek-e csak „magyar” élelmiszert (pl. Magyar Termék, Hazai Termék, Hazai Feldolgozású Termék)?
Így külön eddig nem. Épp az objektivitás miatt a teljes termékkört igyekszünk megvizsgálni, beleértve a külföldi előállítású termékeket is.
Nem érzi aggályosnak, hogy a vásárlók jobban belelátnak a terméktesztek által a hatósági munkába?
Semmiképp, sőt! Ezt kifejezetten fontosnak tartom. A hazai élelmiszerlánc-biztonság Európa élmező-nyébe tartozik, és nagyon sok munka van mögötte. Kockázat alapú elemzések, adatbányászat, a termékek nyomon követése, évi 2 millió laboratóriumi vizsgálat, számos létesítmény ellenőrzése és még sorolhatnám. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a hamisítás és a feketekereskedelem az egész világon jelen van a szektorban. Ezek a nem nyomon követhető termékek ismeretlen kockázatokat rejtenek. A jelenség ellen való küzdelem egyik eleme a tudatos vásárlói attitűd kialakítása, amihez a hatósági munka bemutatása és megismertetése is nagyban hozzájárul.
Hová vezethet a Szupermenta? Milyen jövőbeli terveik vannak?
Terveink között szerepel a helyi termék, illetve kistermelői kategória, ami egy önkéntes jelentkezési alapon működő teszt lenne, de ennek kidolgozása egyelőre még folyamatban van. Az utcai árusok által kínált termékek tesztelése is érdekes kihívás szakmai és vásárlói szemszögből egyaránt. A másik nagy tervünk a „fehér asztal” kezdeményezés életre hívása, aminek keretében a kedveltségi vizsgálatokat követően egy formálisabb kerekasztal-beszélgetést alakítanánk ki az ágazat valamennyi szereplőjével.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Konyhai gépek és a higiénia

eteltcsakokosan

Hűsítő, édes nyár

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató