Ételtcsakokosan

A lejárati dátum meddig érvényes a gyakorlatban?

2022. június 17.

Az élelmiszerek minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejének lejárati dátumát az élelmiszer előállítója határozza meg több tényező – az élelmiszer jellege (gyorsan romló vagy mikrobiológiai szempontból kevésbé aggályos), az előállítási technológia vagy pl. a csomagolás módja – figyelembe vételével.

Az előállító által meghatározott lejárati dátum addig a napig érvényes, amelyet a csomagoláson olvashatunk. A mikrobiológiai szempontból kevésbé romlékony élelmiszerek (pl. lisztek, kekszek, étolaj, szárazáruk, stb.) a csomagoláson feltüntetett lejárati dátum után is biztonságosak, felhasználhatók lehetnek. Ezeknek a termékeknek a felhasználhatóságát a lejáratot követően a fogyasztó maga is megállapíthatja, a termék érzékszervi tulajdonságainak (küllem, illat, íz, állag) ellenőrzésével. A lejárat utáni felhasználhatósági időre vonatkozóan a NÉBIH útmutató formájában tesz ajánlásokat, amely a hivatal honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih  linken elérhető.

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A Távol-Kelet ízei kicsit közelebbről

eteltcsakokosan

Tavaszi vitaminpótlás smoothie-val

eteltcsakokosan

A héjában van a vitamin…!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató