Az élelmiszerek minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejének lejárati dátumát az élelmiszer előállítója határozza meg több tényező – az élelmiszer jellege (gyorsan romló vagy mikrobiológiai szempontból kevésbé aggályos), az előállítási technológia vagy pl. a csomagolás módja – figyelembe vételével.
Az előállító által meghatározott lejárati dátum addig a napig érvényes, amelyet a csomagoláson olvashatunk. A mikrobiológiai szempontból kevésbé romlékony élelmiszerek (pl. lisztek, kekszek, étolaj, szárazáruk, stb.) a csomagoláson feltüntetett lejárati dátum után is biztonságosak, felhasználhatók lehetnek. Ezeknek a termékeknek a felhasználhatóságát a lejáratot követően a fogyasztó maga is megállapíthatja, a termék érzékszervi tulajdonságainak (küllem, illat, íz, állag) ellenőrzésével. A lejárat utáni felhasználhatósági időre vonatkozóan a NÉBIH útmutató formájában tesz ajánlásokat, amely a hivatal honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih linken elérhető.
.