Ételtcsakokosan

A lejárati dátum meddig érvényes a gyakorlatban?

2022. június 17.

Az élelmiszerek minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejének lejárati dátumát az élelmiszer előállítója határozza meg több tényező – az élelmiszer jellege (gyorsan romló vagy mikrobiológiai szempontból kevésbé aggályos), az előállítási technológia vagy pl. a csomagolás módja – figyelembe vételével.

Az előállító által meghatározott lejárati dátum addig a napig érvényes, amelyet a csomagoláson olvashatunk. A mikrobiológiai szempontból kevésbé romlékony élelmiszerek (pl. lisztek, kekszek, étolaj, szárazáruk, stb.) a csomagoláson feltüntetett lejárati dátum után is biztonságosak, felhasználhatók lehetnek. Ezeknek a termékeknek a felhasználhatóságát a lejáratot követően a fogyasztó maga is megállapíthatja, a termék érzékszervi tulajdonságainak (küllem, illat, íz, állag) ellenőrzésével. A lejárat utáni felhasználhatósági időre vonatkozóan a NÉBIH útmutató formájában tesz ajánlásokat, amely a hivatal honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih  linken elérhető.

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sokoldalú piros bogyók

eteltcsakokosan

Mennyire károsak az egészségre?…

eteltcsakokosan

Teakenyér

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató