Ételtcsakokosan

A lejárati dátum meddig érvényes a gyakorlatban?

2022. június 17.

Az élelmiszerek minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejének lejárati dátumát az élelmiszer előállítója határozza meg több tényező – az élelmiszer jellege (gyorsan romló vagy mikrobiológiai szempontból kevésbé aggályos), az előállítási technológia vagy pl. a csomagolás módja – figyelembe vételével.

Az előállító által meghatározott lejárati dátum addig a napig érvényes, amelyet a csomagoláson olvashatunk. A mikrobiológiai szempontból kevésbé romlékony élelmiszerek (pl. lisztek, kekszek, étolaj, szárazáruk, stb.) a csomagoláson feltüntetett lejárati dátum után is biztonságosak, felhasználhatók lehetnek. Ezeknek a termékeknek a felhasználhatóságát a lejáratot követően a fogyasztó maga is megállapíthatja, a termék érzékszervi tulajdonságainak (küllem, illat, íz, állag) ellenőrzésével. A lejárat utáni felhasználhatósági időre vonatkozóan a NÉBIH útmutató formájában tesz ajánlásokat, amely a hivatal honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih  linken elérhető.

.

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – Népszerű strandételek nyomában

eteltcsakokosan

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Anyák napja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató