Ételtcsakokosan

Munkahelyi étkezés

2015. október 1.

Sokféle módja van a munkahelyi étkezésnek, és mivel nem otthon vagyunk, talán lazábban állunk hozzá az élelmiszer-biztonsági és higiéniai kérdésekhez is. Ezért bemutatjuk a hibázási lehetőségeket, és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezéshez.

Mit is eszünk a munkahelyen, ha nem otthon reggelizünk?

Hozunk otthonról szendvicset, gyümölcsöt, veszünk péksüteményt, kávét, joghurtot és egyebeket, vagy beszerezzük ugyanezeket a büféből, boltból. Az idő alatt, míg beérünk a munkahelyre, nem romlik meg az étel, de a biztonság kedvéért érdemes kis hűtőtáskában szállítani az elemózsiát, jégakku vagy egy palack hideg üdítő/víz társaságában.

  • Munkahelyre történő beérkezéskor mindig mossunk kezet, hiszen a tömegközlekedés, az autó, az épület kilincsei mind fertőzésveszélyt jelentenek.

Eating-lunct-at-work1Mikrohullámú sütő szabályai

A munkahelyi ebéd általában melegítést igenylő – otthonról hozott vagy rendelt – étel. A mikróhullamú sütővel kényelmesen felmelegíthető az étel, ám vannak veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel, emiatt maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek.

A mikrohullámú sütőben jól forrósítsuk fel az ételt (legalább 4 percig), melegítés közben legalább egyszer keverjük át. Az ételt melegítést követően hagyjuk pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet. Ajánlott nem dobozban, hanem kerámia-, porcelán- vagy üvegedényben, letakarva melegíteni az ételt.

  • Minden esetben tartsunk tisztán az ételekkel kapcsolatos gépeket és hagyjunk rendet, tisztaságot magunk mögött, hiszen a munkahely a második otthonunk.

A közös hűtő

„Közös lónak túros a háta” szoktak mondani, ez kiváltképp a munkahelyi közös hűtőkre igaz. Nem figyelnek a kollégák annyira a hűtő tisztaságára, es hosszabb időre bent felejtenek különböző élelmiszereket. Érdemes hetente ellenőrizni, és az egyértelműen romlott, penészes ételeket kidobni.

  • Gondoskodjunk a hűtő takarításáról és leolvasztásáról is! A hűtő szabályozóját állítsuk be úgy, hogy a hőmérséklet 0-5°C között legyen (amennyiben úgy érezzük, hogy nem ezen a hőmérsékleten hűt, akkor ellenőrizzük hűtőhőmérővel).
  • Étkezés után, ha még maradt ételünk, és későbbre szeretnénk eltenni, azt hamar tegyük hűtőbe, jól zárható dobozban.
  • Az élelmiszereket a keresztszennyeződés elkerülése miatt becsomagolva, egymástól elkülönítve tároljuk.
  • Tartsunk tisztaságot magunk körül a munkahelyen is (rendszeresen töröljük át fertőtlenítőkendővel az asztalunkat, a számítógép billentyűzetét, a munkafelületet is).

Mosogatás

  • Mindig meleg vízben mosogassunk, mosogatószerrel!
  • Ajánlott étkezés előtt és után is elmosni az edényeket, amelyekből ettünk, mert nem tudhatjuk, mennyire volt alapos a kollega, aki előttünk használta.

Tipp: Munkahelyi ebéd befőttesüvegben
Kép forrása: www.freshtips.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Támadnak a vírusok! Hogyan védekezzünk?

eteltcsakokosan

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Ne kísérletezz a gombákkal!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató