Ételtcsakokosan

Biztonság – forró napokon is

2022. augusztus 1.

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?

Köztudott, hogy a nyári hőség komoly veszélyforrást is jelenthet az élelmiszerek tekintetében, ezért nem mindegy, milyen ételekkel készülünk, és azokat hogyan tároljuk egy egész napos strandolásra, vagy egy esti piknikre. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy lehetőleg frissen kerüljenek fogyasztásra az elkészített fogások. Ha másnapra készülnek az ételek, főzést követően javasolt azonnal hűteni hideg vízben (akár a vízbe helyezett jégakkuval). Ha már nem meleg, kerüljenek a hűtőbe finomságok. Nagy melegben a nyers tojást, vagy a nyers húst tartalmazó élelmiszerek nagy gondosságot igényelnek. A forró napokon gyorsabban szaporodnak a megbetegedést okozó (patogén) baktériumok, mint például a Salmonella. Ezek azért is különösen veszélyesek, mert általában nem okoznak érzékszervi elváltozást az élelmiszerekben (nem savanyodnak meg, nem lesznek nyálkásak).

 

Grillezésnél az alapos átsütés és a gyors elfogyasztás mellett nagyon fontos az eszközök megfelelő használata. Mindig legyen kéznél legalább két csipesz vagy villa a forgatáshoz. Az elkészült húshoz véletlenül se érjen hozzá az az eszköz, amivel a nyers hús került a grillre.

 

A hűtést igénylő élelmiszerek vásárlását érdemes előre eltervezni, akár jégakkut és hűtőtáskát magunkkal vinni a bevásárláskor. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a hűtött és a fagyasztott termékek kerüljenek legutoljára a kosárba. Amennyiben az úton hazafelé mégis kiolvadt vagy felmelegedett a termék, azt már a hűtőbe tenni vagy visszafagyasztani nem szabad, mert már megindulhatott egy kedvezőtlen mikrobilógiai folyamat, mely megbetegedést is okozhat.

A hűtő- és a fagyasztóberendezések megfelelő hőmérséklet-szabályozása és azok időszakos ellenőrzése kiemelt jelentőségű. Az ideális beállítás, ha a hűtőben 0 és +5 °C közötti, a fagyasztóban pedig –18 °C alatti hőmérséklet biztosított.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Lila káposzta másképp

eteltcsakokosan

9 praktika, ami megkönnyíti a mosogatást

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató