Ételtcsakokosan

Szivacs-para: módszerek a biztonságos takarításra

2018. október 4.

A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyors felszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek. A nedves szivacson a kórokozók megfelelő  környezetet találnak a szaporodásra.

Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, de több lehetőség van arra, hogy megelőzzük a keresztszennyeződést, az élelmiszerek szennyezését. Mit tegyünk?
Minden használat után mossuk ki a szivacsot, szennyezett állapotában ne hagyjuk állni.
Ahhoz, hogy kisebb legyen a keresztszennyeződés kockázata, a használattal arányos gyakorisággal naponta, vagy néhány naponta célszerű fertőtleníteni a szivacsot. Vizsgálták a szivacsok fertőtlenítésére használt általános háztartási módszereket. Egyes kutatók  azt állítják, hogy a baktériumok, élesztők és penészek több mint 99%-a elpusztítható, ha a nedves szivacsot egy percre berakjuk a mikrohullámú sütőbe. Ettől eltérő, megfelelő, és elterjedt megoldás a fertőtlenítőszeres (pl. 2%-os hypo oldatos) 5–10 percig  tartó áztatás. Fontos tudni, hogy a fertőtlenítés akkor hatékony, ha előtte a szivacsot zsíroldó szerrel alaposan kimostuk és azt kiöblítettük.
Cseréljük gyakran
Már két-három használat után a szivacson hemzsegnek a baktériumok. Ezért fontos a folyamatos tisztántartás, a lehető leggyakoribb kiszárítás. Ha a szivacsot büdösnek érezzük, ha elszíneződik,  további használatra alkalmatlan, azonnal dobjuk ki!

Használaton kívül a szivacsot tartsuk száraz helyen
Fontos, hogy minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és mindig száraz helyen tartsuk. Ha a szivacsot a nedves munkalapon vagy a mosogató medencében  hagyjuk, a száradás elhúzódik, vagy be sem következik, ez lehetővé teszi a káros baktériumok szaporodását. Ne hagyjuk a nedves szivacsot zárt edényben, dobozban, vagy szekrényben.
Ha a lecsöpögött, kifolyt húslét szivaccsal töröljük fel, növeljük a kórokozók szaporodási esélyét, mivel a húslé jó táptalaj számukra. Ilyenkor használjunk inkább papírtörlőt vagy fertőtlenítős törlőkendőt. Különösen figyeljünk erre a darált hús, a baromfihús elfolyó leve esetében. A nyers húsokról gyakorta kórokozók juthatnak a szivacsra, amivel továbbterjesztésük könnyű szerrel megtörténhet.
Sok szivacs baktériumok millióit tartalmazza és ebből mindössze néhány is már káros lehet, ha az élelmiszerre kerül. A csírák és baktériumok elterjedésének elkerülése érdekében használjunk inkább papírtörlőt a munkafelületek megtisztításához.

Felejtsük el a mosogatórongyot!
Bár kevésbé porózus mint a szivacs, ha gyakran használjuk az edények mosogatására, remek táptalaj lehet a kórokozók számára. Ne felejtkezzünk el ezek megfelelő tisztításáról sem. Használjunk más törlőkendőket a különböző tevékenységekhez.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen élelmiszeripari engedélyek kellenek? …

eteltcsakokosan

Szeptemberi frissesség

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a lencséről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató