Ételtcsakokosan

Jó a kérdés, bármiről is legyen szó 🙂 De most a húsról szeretnék írni!

Gondolkodtam rajta, hogy bevállaljam-e ezt a témát, egy ilyen tematikájú weboldal blogjában, de úgy döntöttem, őszintén leírom esetleges hiányosságaimat, hiszen számomra is új infókat nyújtottak az alábbiak.

Igazából az okozta a fejtörést, hogy én sem voltam teljesen tisztában ezzel a kérdéssel. Igyekszem a konyhában is a maximális tisztaságra, élelmiszer-biztonságra törekedni, mégis megdöbbentem, amikor egyik szakértőnk megerősítette, hogy igazak a témában hallott, olvasott infók.

Előzményként talán annyit, hogy – mint már meséltem– családom zalai gyökerű. Innen ered nálam a természet szeretete, az étel megbecsülése, és talán a főzés szenvedélye is.

Egészen három évvel ezelőttig nem vásároltam húst (persze láttam már a fővárosban hipermarketben vagy hentesnél is húst :)), nem volt rá szükségem. Szüleim, nagyszüleim kis gazdasága biztosította számunkra a sok friss, finom, gondosan termelt vagy tenyésztett alapanyagot.

Sokszor voltam disznóvágáson, és láttam azt is, hogy az igazi tyúkhúslevesbe a tyúk úgy kerül bele, hogy azt előtte levágjuk, majd feldolgozzuk… és mindig megmosták a húst!

Láttam, ahogy a nagyanyám vagy a szüleim, miután „megtisztították” az állatot a tollazatától, szőrétől, megmossák azt. Jó-e vagy sem, ezen nem gondolkodtam, csak láttam, ahogy pörzsölés után bő vízzel locsolják le az állatot.

És persze tudom, hogy ez „városon” is így történik sok családnál. Anyáink megtanították, hogy „miután megvetted a húst, jól mosd meg lányom”!

Egyre több fórumon hangoztatják azonban azt, hogy nemhogy nem szükséges a különböző húsok megmosása, hanem nagyobb fertőzésveszélynek tesszük ki a konyhánkat, ha ezt megtesszük. A húsokon található baktériumok hő hatására elpusztulnak, vagyis egyáltalán nem indokolt, hogy főzés vagy sütés előtt megmossuk azt. A mosogatóban, öblítőben, vagy amerre esetleg a húslé elfolyhat, kórokozók terjedhetnek el, amelyek növelik a fertőzés veszélyét.

Van egy másik ok is, ami miatt jobb nem megmosni a húst, de ez egy gasztronómiai ok: a vízzel átmosott húsból a vizet teljesen nem lehet felitatni, így sütés, főzéskor inkább párolódni fog a hús a víznek köszönhetően.

És most közreadom a szakember véleményét:

„Az élelmiszeriparban az állatvágás és -darabolás az élelmiszer-biztonsági szabályok szigorú betartásával történik . Az ipari vágás során is megtörténik a testfelület alapos tisztítása, éppúgy, mint ahogy a nagymamánál láttuk. A hús a szállítás vagy kereskedelmi forgalmazás közben szennyeződhet, ha azt helytelenül kezelik. Azonban, ha a forgalmazás során nem hibáznak, a hús nem szennyeződik, és nem kell felhasználás előtt megmosni. Az a „szaktanács” viszont téves, hogy a húst azért nem kell megmosni, mert a sütés-főzés hatására a húson található baktériumok elpusztulnak, hiszen a biztonságos ételkészítés egyik alapszabálya a nyersanyagok megfelelő tisztasága. Tehát, ha a húson szemmel látható szennyeződés van, akkor meg kell mosni, vagy a szennyeződést el kell távolítani, például lemetszéssel. A mosást közvetlenül felhasználás előtt kell elvégezni, mindig hideg, folyó vízzel. A folyó víz használatával elkerülhető a hús nem kívánt mértékű átnedvesedése, vízfelvétele. A vizet a húsról tiszta papírtörlővel kell felitatni. A műveletet (és az azt követő takarítást) úgy kell elvégezni, hogy ne szennyezzük be közben sem a környezetet, sem egyéb élelmiszereket.”

Az ember mindig tanul újat! Ez alátámasztja a mondást, hogy néha a kevesebb is több. Sok mindenre figyelünk a háztartásban, pláne ott, ahol kisgyerek is van körülöttünk!

És itt is megállja a helyét a bölcsek jó tanácsa: „Csak mértékletesen!” – és ez még a konyhabiztonság (a tisztaság) terén is alkalmazandó!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a szőlőről tudni kell

eteltcsakokosan

Indul a grillszezon!

eteltcsakokosan

Egy különleges hagymaféle: a póréhagyma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató