Amint azt már jól tudjuk, a téli almák esetében a tökéletesen kivitelezett tárolásuk ellenére is felléphetnek problémák az idő elteltével. A túlérés abban nyilvánul meg, hogy tárolt gyümölcseink rendellenesen megpuhulnak, az alma húsa lisztessé, kásássá válik, zamatukat elveszítik, sőt színük is hátrányosan megváltozik. A túlérett gyümölcs bomlani kezd és elrohad. Viszont mielőtt a bomlás bekövetkezne a még egészséges, minimális felületi problémával rendelkező almákat válogatás után sokféle képen felhasználhatjuk.
A következőkben néhány házi feldolgozási lehetőséget mutatunk be.
Almakompót
Hozzávalók:
- 2 kg alma,
- 20 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- 2 rúd vanília
- 3 dkg darabolt gyömbér
- 2 rúd fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
Elkészítése: Az almákat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, magházat kiszedjük, majd üvegekbe rakjuk. 7-8 dl vízbe belerakjuk az összes fűszert és a cukrot, és a cukor teljes feloldódásáig forraljuk, majd az almára töltjük a fűszerekkel együtt. Forralóedénybe rakjuk, a gyöngyözés kezdetétől még fél óráig gőzöljük. Letakarjuk és a gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.
Fűszeres almalekvár
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 30 dkg befőzőcukor
- őrölt gyömbér
- őrölt fahéj
- szerecsendió
- 1 db citrom
- 2-3 dl víz
Elkészítés: A vizet feltesszük melegedni, beleszórjuk az őrölt fahéjat és a gyömbért és belereszelünk egy fél szerecsendiót. Nagyjából 20 percig rotyogtatjuk. Közben az almákat, héjával együtt, felkockázzuk, majd beletesszük a fűszeres főzetbe. Ha megfőtt az alma, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a befőzőcukrot is. További 10 percet főzzük még, és mikor már sziruposodik, steril üvegekbe adagoljuk. Először érdemes az almadarabkákkal feltölteni az üvegeket, utána öntsük csak rá a szirupot, egyenletesen elosztva minden üvegbe. Lezárjuk és száraz dunsztba lassan kihűtjük.
Almakocsonya
Az almákat megmossuk, a hibás részeket kivágjuk és héjastól, magostól feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi. Gyenge tűzön az almákat teljesen puhára főzzük. A levét leszűrjük, és néhány óra hosszat ülepedni hagyjuk. A tiszta almalét átöntjük egy másik edénybe, minden l léhez 40 dkg cukrot teszünk, és habját leszedve, mézsűrűségűre főzzük. Kisebb üvegekbe töltjük, és ha kihűlt, lekötözzük. (gasztrokaland.hu)
Almazselé
Hozzávalók:
- 1 liter tiszta almalé
- 1 kg zselésítő cukor
Elkészítése: Az almákat megmossuk, a rossz részeket és a csumáját eltávolítjuk. A meghámozott alma levét gyümölcscentrifugával kicsapatjuk, ebből főzzük a zselét. A tartóban összegyűlt rostos részt lefagyaszthatjuk, ebből máskor sütemény-tölteléket készíthetünk. 1 liternyi almaléhez körülbelül 2 kg alma kell. Bármilyen fajtát használhatunk, keverhetjük is. Ebből a mennyiségből körülbelül 4 üveg zselé lesz. Az almalevet 50 dkg zselésítő cukorral felforraljuk. 5 percig főzzük, majd a keletkezett szürke habot leszedjük a tetejéről. Beleszórjuk a maradék cukrot, újra jól átkeverjük és felfőzzük. Körülbelül még 10 percig, lobogva forraljuk. A befőttesüvegeket forró vízzel alaposan átöblítjük. Ha a zselét, később ki akarjuk “borítani”, széles szájú üvegeket használjunk. Ha már megkötött, csillogó tortadíszként is felhasználhatjuk. Egyébként a még forró zselét üvegekbe töltjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk. Ha celofánpapírt használunk, azt előtte kevés alkoholban mártsuk meg, feszítsük az üveg szájára, majd a pereménél gumival jó erősen rögzítsük!
Ne a kukába! Komposztba!
A teljes megpuhult, barna színbe átcsapó puha húsú almákat helyezzük komposztba, így ha már az almából készíthető finom ételek által nem, de a föld minőségének javításában jótékony szerepük lehet.
Forrás: gasztrokaland.hu, ízeselet.hu