Ételtcsakokosan

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

2016. november 4.

Amint azt már jól tudjuk, a téli almák esetében a tökéletesen kivitelezett tárolásuk ellenére is felléphetnek problémák az idő elteltével. A túlérés abban nyilvánul meg, hogy tárolt gyümölcseink rendellenesen megpuhulnak, az alma húsa lisztessé, kásássá válik, zamatukat elveszítik, sőt színük is hátrányosan megváltozik. A túlérett gyümölcs bomlani kezd és elrohad. Viszont mielőtt a bomlás bekövetkezne a még egészséges, minimális felületi problémával rendelkező almákat válogatás után sokféle képen felhasználhatjuk.

apple-sauce-544676_640

A következőkben néhány házi feldolgozási lehetőséget mutatunk be.

Almakompót

Hozzávalók:

  • 2 kg alma,
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 2 rúd vanília
  • 3 dkg darabolt gyömbér
  • 2 rúd fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, magházat kiszedjük, majd üvegekbe rakjuk. 7-8 dl vízbe belerakjuk az összes fűszert és a cukrot, és a cukor teljes feloldódásáig forraljuk, majd az almára töltjük a fűszerekkel együtt. Forralóedénybe rakjuk, a gyöngyözés kezdetétől még fél óráig gőzöljük. Letakarjuk és a gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

Fűszeres almalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 30 dkg befőzőcukor
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • 1 db citrom
  • 2-3 dl víz

Elkészítés: A vizet feltesszük melegedni, beleszórjuk az őrölt fahéjat és a gyömbért és belereszelünk egy fél szerecsendiót. Nagyjából 20 percig rotyogtatjuk. Közben az almákat, héjával együtt, felkockázzuk, majd beletesszük a fűszeres főzetbe. Ha megfőtt az alma, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a befőzőcukrot is. További 10 percet főzzük még, és mikor már sziruposodik, steril üvegekbe adagoljuk. Először érdemes az almadarabkákkal feltölteni az üvegeket, utána öntsük csak rá a szirupot, egyenletesen elosztva minden üvegbe. Lezárjuk és száraz dunsztba lassan kihűtjük.

Almakocsonya

Az almákat megmossuk, a hibás részeket kivágjuk és héjastól, magostól feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi. Gyenge tűzön az almákat teljesen puhára főzzük. A levét leszűrjük, és néhány óra hosszat ülepedni hagyjuk. A tiszta almalét átöntjük egy másik edénybe, minden l léhez 40 dkg cukrot teszünk, és habját leszedve, mézsűrűségűre főzzük. Kisebb üvegekbe töltjük, és ha kihűlt, lekötözzük. (gasztrokaland.hu)

Almazselé

Hozzávalók:

  • 1 liter tiszta almalé
  • 1 kg zselésítő cukor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, a rossz részeket és a csumáját eltávolítjuk. A meghámozott alma levét gyümölcscentrifugával kicsapatjuk, ebből főzzük a zselét. A tartóban összegyűlt rostos részt lefagyaszthatjuk, ebből máskor sütemény-tölteléket készíthetünk. 1 liternyi almaléhez körülbelül 2 kg alma kell. Bármilyen fajtát használhatunk, keverhetjük is. Ebből a mennyiségből körülbelül 4 üveg zselé lesz. Az almalevet 50 dkg zselésítő cukorral felforraljuk. 5 percig főzzük, majd a keletkezett szürke habot leszedjük a tetejéről. Beleszórjuk a maradék cukrot, újra jól átkeverjük és felfőzzük. Körülbelül még 10 percig, lobogva forraljuk. A befőttesüvegeket forró vízzel alaposan átöblítjük. Ha a zselét, később ki akarjuk “borítani”, széles szájú üvegeket használjunk. Ha már megkötött, csillogó tortadíszként is felhasználhatjuk. Egyébként a még forró zselét üvegekbe töltjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk. Ha celofánpapírt használunk, azt előtte kevés alkoholban mártsuk meg, feszítsük az üveg szájára, majd a pereménél gumival jó erősen rögzítsük!

Ne a kukába! Komposztba!
A teljes megpuhult, barna színbe átcsapó puha húsú almákat helyezzük komposztba, így ha már az almából készíthető finom ételek által nem, de a föld minőségének javításában jótékony szerepük lehet.

Forrás: gasztrokaland.hu, ízeselet.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Érdekes kütyük

eteltcsakokosan

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató