Ételtcsakokosan

Miről szól az év utolsó napja?

2016. december 28.

Szinte csak három dologról, úgymint: virsli, lencse és pezsgő. Mi hozzáadjunk most a negyediket: az élelmiszerbiztonságot. Tudatos vásárlóként tartsuk szem előtt ezt is!

pate-386815_640Tippjeink

  • Megbízható, tiszta helyen vásároljunk. Vásárlás előtt mérjük fel az üzlet állapotát. Ha piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg eszköz nélkül fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott), inkább keressünk egy másik üzletet.
  • Ha csemegepultból választunk virslit, figyeljünk a külsejére: ne legyen ráncos és halovány, hanem világosbarna-rózsaszín és feszes bőrű. Nyugodtan kérdezzük meg az eladót, hogy hol készült, esetleg a gyártó cég honlapján nézzünk utána, hogy miből készül termékük.
  • Csomagolt virsli esetében mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információt a hústartalomról, és ha van rá módunk, azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen.
  • Mind a virsli, mind a lencse esetében figyeljünk a csomagolásra: legyen sértetlen, minden jelölés rajta legyen a címkén és még a fogyaszthatósági, illetve lencse esetében minőség-megőrzési időn belül legyen az aznapi dátum.
  • Pezsgőt ízlésünknek megfelelően a cukortartalom alapján 7 fajtából/fokozatból is választhatunk a Doux-tól (édes) a Brut Natur-ig. Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező terméket válasszunk, amelynek meglétét akár a NÉBIH Navigátor alkalmazással ellenőrizni is tudjuk (a fogalomba hozatali azonosító pl. AAVA vagy forgalomba hozatali engedély szám pl. 121015867).
  • A konyhában legyen tisztaság, mindig tiszta kézzel kezdjünk az ételkészítésnek.
  • Válogassuk át a lencsét, vegyük ki a sérült szemeket, majd alaposan mossuk át folyó vízben, míg tiszta nem lesz az átfolyó víz, és úgy áztassuk be éjszakára.
  • A virslit mossuk meg és úgy tegyük lábosba, annyi hideg vizet öntsünk rá, hogy ellepje és együtt forraljuk föl. Forrástól számítva még 5 percig főzzük, hogy minden pontján elérje a 75 °C fokot. Forrón, frissen tálaljuk. Ha valamilyen okból kifolyólag 2 óránál tovább állt szobahőmérsékleten, akkor már nem szabad elfogyasztani, dobjuk ki!
  • Az ételmaradékokat fel kell forrósítani és csak úgy lehet fogyasztani. A többszöri felmelegítés tilos. Beteg embernek és kisgyereknek a biztonság kedvéért ne adjunk felmelegített ételmaradékot!
  • A pezsgőt mindenképpen tartsuk hűvös helyen. Tiszta poharakba töltsük, és felbontás után tároljuk hűtőben 4-8 °C-on.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biztosan jó, ha „steril”?

szucseva

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

szucseva

Meggyes-mandulás torta

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató