Ételtcsakokosan

Főzés a gyerekekkel

2016. október 25.

A bevásárlást követően süssünk-főzzünk együtt a gyerekekkel, mert így játszi könnyedséggel megtanulhatják tőlünk a higiéniai szabályokat, a konyhai technikákat és az élelmiszerbiztonság alapjait. A gyerekekre szó szerint ragad a tudás, ők még szívesen kérdeznek és nyitottak az újdonságokra. Minden a „tálaláson” múlik 🙂

A főzés igazi szórakozás, ha gyerekkel együtt tevékenykedünk a konyhában. Az tény, hogy utána kicsit nagyobb rendetlenség lesz és több ideig tart a takarítás, de higgyétek el megéri!

Ilyenkor a gyerkőc megismer minden alapanyagot, megfoghatja, megszagolhatja, megkóstolhatja, játszhat vele. Szeretnek segíteni mindenben, a kamrából, polcról lelkesen hozzák ki az eszközöket. Felpattannak a fellépőre és jönnek tésztát gyúrni, keverni.

Fontos, hogy a közös sütés-főzések alkalmával minden esetben olyan ételeket válasszunk, ami nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot. Gyerekekkel ne készítsünk húsételt, és lehetőleg mellőzzük a nyers tojással készült fogásokat is. A hosszadalmas előkészítést vagy sokáig tartó kevergetést, illetve főzést igénylő ételeket is lehetőség szerint ne a gyerekekkel közösen készítsük.

A különböző kelt tészták ideálisak a gyerekek érdeklődésének fenntartásához. A kakaós csiga, a kalács, a kenyér vagy lángos a leginkább alkalmas erre. Rövid idő alatt összeállítható a tészta és ehhez használni kell mérleget, robotgépet. Látványos az élesztő felfuttatása és jó dolog tapicskolni a lisztben és acukorban. Amíg kel a tészta, addig lehet játszani.

Cooking-with-kids-3-6-year-olds

Első a kézmosás, tanítsuk meg, hogy főzés előtt mindig kezet kell mosni meleg vízzel és szappannal, majd alaposan meg kell szárítani.

Ha együtt főzőcskézünk, könnyen megtanulják a recepteket, megértik mennyi munkával kerül az étel az asztalra. Kedvet kapnak a főzéshez, szívesebben eszik meg az ételt, mivel látták a teljes folyamatot és később sem lesznek elveszettek a konyhában.

A gyerekek nem csak a rendetlenség „előállításában”, de a rendrakásban is lelkesen segítenek. Mosogatásánál megmutathatjuk nekik az alapvető szabályokat, vagy együtt rakhatjuk tele a mosogatógépet, de akár a tányérokat is szárazra törölhetik. Míg számoljuk az eltörölt poharakat, beszélgethetünk a tisztaság fontosságáról. Megkérhetjük őket, hogy legyenek szemfülesek és keressenek foltot, vízcseppet a pulton vagy a mosogatón, amit letörölhetnek tiszta mosogatóronggyal.

Amikor sütés-főzés után mindent visszateszünk a helyére, megkérdezhetjük, hogy emlékeznek-e még mit honnan vettünk elő. A bevásárlást követő pakoláshoz hasonlóan  próbálgathatjuk, hogy szerintük hol van a helye a hűtőben a zöldségnek, a húsnak vagy az ételmaradékoknak.

Tanítsuk meg a gyerekeket a rendre és tisztaságra, mind a kamrapolc, mind a hűtő tekintetében. Mutassuk meg minek hol a helye, gyártsunk közösen címkéket a tároló dobozokra, a lekváros üvegekre és a fagyasztott ételek dobozaira.

A kézmosás fontosságát mindig hangsúlyozzuk nekik, hogy beivódjon az eszükbe és akkor is mossanak kezet, mikor mi nem vagyunk ott!

Fotó forrása: goodtoknow.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségvezérelt közétkeztetés

eteltcsakokosan

Fánk-i farsang

eteltcsakokosan

Mi kell a tökéletes nyaraláshoz?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató