Ételtcsakokosan

Rejtett zugok a konyhában

2020. október 19.

 A főzni szerető emberek konyhájában néha valóságos nagyüzem alakul ki: akár egy hét alatt is olyan sokféle alapanyag fordul meg a pultokon, a kamrában és a hűtőben, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Az intenzív használat alapos takarítást/tisztítást igényel, ami nem merülhet ki a padló felmosásában és a pultok letörlésében. Mutatjuk, hogy hol szeretnek igazán megbújni a különböző baktériumok és szennyeződések.
Edényszárító
Legtöbbször áll valamennyi víz a csepegtetőtálcában, ami baktériumok táptalajává válhat. Minden használat után, ha leszedtük az edényeket, öntsük ki, majd töröljük is szárazra.
Konzervnyitó
Egyike azoknak az eszközöknek, amelyet bár ritkán használunk mégis fontos odafigyelni a megfelelő tisztítására. Használat után meleg vízzel alaposan mossuk le és csak ezután rakjuk vissza a helyére. Alkalmanként az ecetes oldatban történő áztatás is hasznos lehet: fertőtlenít és megvéd a rozsdásodástól.
Szemetes
Azonkívül, hogy a háztartási hulladék gyűjtőket naponta célszerű üríteni, nagyon fontos oda  figyelni a tisztaságára is.  A kellemetlen szagok és egyéb élelmiszerek által okozott szennyeződések kiküszöbölésére ajánlott hetente fertőtlenítőszeres átmosásuk. A rendszeres ürítés ellenére sem marad makulátlan a szemetes, belső falán hajlamosak megjelenni kis ételmaradékok és egyéb nehezen azonosítható foltok. Ezek pedig kellemetlen szagokat fognak okozni, némi tisztítószer és pár óra a napon viszont csodákat tesz.
A kenyérpirító morzsatálcája
Ha pirítós készítése közben égett szagra leszünk figyelmesek (miközben a toastunkkal minden rendben), az biztos jele annak, hogy legfőbb ideje kitakarítani a morzsatálcát. Egyes pirítóknál egyszerűbb a művelet, más típusoknál kicsit komplikáltabb, de mindenképpen érdemes időt szakítani rá.
Újrahasznosítható zacskók
Itt két jó megoldás közül választhatunk. A különböző alapanyagokhoz (hús, zöldség, tejtermék) vagy rendszeresítünk külön zacskókat, vagy könnyen kitisztíthatókat választunk – és minden egyes használat után ki is öblítjük őket.
A hűtő és a fagyasztó fogantyúi
Ha a polcok tiszták, és a hűtő mélyén sem lapulnak gyanús eredetű ételmaradékok, még nem vagyunk készen. Érdemes vetni egy pillantást a fogantyúra vagy a markolatra, töröljük át gyakran fertőtlenítőszeres kendővel.
Sütőkesztyű
Legalább annyira koszolódik, mint a konyharuhák, a legegyszerűbb, ha azokkal együtt – és ugyanolyan gyakorisággal – bedobjuk a mosógépbe.
Ételtartó dobozok
Hiába praktikus a műanyag doboz, van egy nagy hátránya, ez pedig az, hogy a műanyag könnyen beveszi a bennük tárolt ételek szagát. A szimpla elmosáson túl időnként vessük be az ecetes oldattal történő kitisztítását is.  Illetve nyitott állapotban, vagy tető nélküli tárolásával elkerülhető a „pangó” étel szag.
 
 
 
Forrás: my recipes
https://www.myrecipes.com/how-to/gross-items-you-need-to-clean-in-your-kitchen
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Meg kell-e mosni felfűzés előtt?…

eteltcsakokosan

Sajtok a grillen

szucseva

„A szőlő szebbé teszi a Földet és gazdagabbá az asztalt”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató