Ételtcsakokosan

Rejtett zugok a konyhában

2020. október 19.

 A főzni szerető emberek konyhájában néha valóságos nagyüzem alakul ki: akár egy hét alatt is olyan sokféle alapanyag fordul meg a pultokon, a kamrában és a hűtőben, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Az intenzív használat alapos takarítást/tisztítást igényel, ami nem merülhet ki a padló felmosásában és a pultok letörlésében. Mutatjuk, hogy hol szeretnek igazán megbújni a különböző baktériumok és szennyeződések.
Edényszárító
Legtöbbször áll valamennyi víz a csepegtetőtálcában, ami baktériumok táptalajává válhat. Minden használat után, ha leszedtük az edényeket, öntsük ki, majd töröljük is szárazra.
Konzervnyitó
Egyike azoknak az eszközöknek, amelyet bár ritkán használunk mégis fontos odafigyelni a megfelelő tisztítására. Használat után meleg vízzel alaposan mossuk le és csak ezután rakjuk vissza a helyére. Alkalmanként az ecetes oldatban történő áztatás is hasznos lehet: fertőtlenít és megvéd a rozsdásodástól.
Szemetes
Azonkívül, hogy a háztartási hulladék gyűjtőket naponta célszerű üríteni, nagyon fontos oda  figyelni a tisztaságára is.  A kellemetlen szagok és egyéb élelmiszerek által okozott szennyeződések kiküszöbölésére ajánlott hetente fertőtlenítőszeres átmosásuk. A rendszeres ürítés ellenére sem marad makulátlan a szemetes, belső falán hajlamosak megjelenni kis ételmaradékok és egyéb nehezen azonosítható foltok. Ezek pedig kellemetlen szagokat fognak okozni, némi tisztítószer és pár óra a napon viszont csodákat tesz.
A kenyérpirító morzsatálcája
Ha pirítós készítése közben égett szagra leszünk figyelmesek (miközben a toastunkkal minden rendben), az biztos jele annak, hogy legfőbb ideje kitakarítani a morzsatálcát. Egyes pirítóknál egyszerűbb a művelet, más típusoknál kicsit komplikáltabb, de mindenképpen érdemes időt szakítani rá.
Újrahasznosítható zacskók
Itt két jó megoldás közül választhatunk. A különböző alapanyagokhoz (hús, zöldség, tejtermék) vagy rendszeresítünk külön zacskókat, vagy könnyen kitisztíthatókat választunk – és minden egyes használat után ki is öblítjük őket.
A hűtő és a fagyasztó fogantyúi
Ha a polcok tiszták, és a hűtő mélyén sem lapulnak gyanús eredetű ételmaradékok, még nem vagyunk készen. Érdemes vetni egy pillantást a fogantyúra vagy a markolatra, töröljük át gyakran fertőtlenítőszeres kendővel.
Sütőkesztyű
Legalább annyira koszolódik, mint a konyharuhák, a legegyszerűbb, ha azokkal együtt – és ugyanolyan gyakorisággal – bedobjuk a mosógépbe.
Ételtartó dobozok
Hiába praktikus a műanyag doboz, van egy nagy hátránya, ez pedig az, hogy a műanyag könnyen beveszi a bennük tárolt ételek szagát. A szimpla elmosáson túl időnként vessük be az ecetes oldattal történő kitisztítását is.  Illetve nyitott állapotban, vagy tető nélküli tárolásával elkerülhető a „pangó” étel szag.
 
 
 
Forrás: my recipes
https://www.myrecipes.com/how-to/gross-items-you-need-to-clean-in-your-kitchen
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Jeges nyalánkságok

eteltcsakokosan

Mézédes mámor

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató