Ételtcsakokosan

Mini kertészet és hangulatjavítás

2022. február 15.

A csíranövények táplálkozásban betöltött szerepéről már sokat és sok forrásból hallottunk. Ismeretes, hogy a csíranövények fogyasztása kedvező hatással van testünk egészséges működésére, a csíranövények B és C-vitamin, valamint ásványi anyag tartalmukkal javítják közérzetünket, immunrendszerünket erősítik.

 

Nem mellékes azonban az sem, hogy a csíráztatás, mint „munka” jó hatással van a hangulatunkra, különösen a téli, fényszegény időszakban. Üdítő dolog nevelgetni bármilyen növényt, a zöld szín és a fejlődő növénykék látványa kiegyensúlyozó hatású, ráadásul ha sikeres a csíráztatás, akkor magunkat és családtagjainkat is megörvendeztethetjük sokoldalúan felhasználható, finom terményünkkel.

A kereskedelemben többféle alakú, méretű és szerkezetű csíráztató tál kapható, mindegyik megfelel a célnak.

Ha nem szeretnénk külön edényt vásárolni a csíráztatáshoz, akkor kis kreativitással bármilyen tiszta műanyag vagy üveg edényben is csíráztathatunk.

1. A dobozt, vagy tálat mossuk ki, nagyobb magvak esetén (pl. borsó) bélelhetjük néhány réteg nem foszló, jó minőségű konyhai papírtörlővel.
2. Mossuk le szűrőben a magvakat tiszta vízzel, majd rövid időre, 4-8 órára be is áztathatjuk szobahőmérsékleten (ez a lépés kihagyható).
3. A mosás után a nedves magokat helyezzük a kiválasztott dobozba, vagy csíráztató edénybe. Ha általános konyhai dobozban, vagy tálban csíráztatunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a lemosott vetőmagot egy rétegben terítsük az edény aljára és ne engedjük kiszáradni. Ne lepje el a víz a vetőmag réteget, de mindig tartsuk nedvesen. A dobozt takarjuk le uzsonnás tasakkal, vagy az edény tetejével, amíg a csíranövény kelés beindul, hogy a párát a magok környezetében tartsuk.
4. Ha kikeltek a növénykék (először a gyökér bújik ki, majd a hajtás), akkor kézi vízpermetezővel, vagy finoman öntözve továbbra is biztosítsunk elegendő vizet a számukra, de lefedni már nem szükséges.

Ha kereskedelmi forgalomban kapható edényben csíráztatunk, akkor a hozzá kapott leírás szerint járjunk el, egyszerűen követhető lépéseket tartalmaz.

Szobahőmérsékleten 3-5 nap alatt kifejlődnek kis növényeink. Minél magasabb a környezeti hőmérséklet, a csírázás annál gyorsabb, de a leggyakrabban fogyasztásra csíráztatott fajok (retek, brokkoli, lucerna, hagyma) optimális csírázási hőmérséklete 20⁰C körüli.

A fény szintén kedvező hatással van a csíranövények fejlődésére és szükséges is a növényke mikroszkópikus zöld színtesteiben lévő zöld színanyag, a klorofill kialakulásához, illetve szemre is tetszetős a csíranövények élénkzöld színe. Lehet fényszegény körülmények között is csíráztatni, de ekkor sárgásabb, halványabb színű csíranövényeket kapunk. Beltartalmi értékei ettől nem lesznek kevésbé kedvezőek.

Fontos! csak étkezési célra forgalmazott magot csíráztassunk és ha bármilyen penészedést, nyálkásodást látunk a növényeken, akkor semmiképp se fogyasszuk el!

A kedvünket ez azonban ne szegje, előfordulhat bárkivel. Mossuk alaposan tisztára a csíráztató edényt és máris kezdhetjük a következő csíráztatást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit a hummuszról tudni érdemes

eteltcsakokosan

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Júliusi frissítő — a magyar dinnye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató