Ételtcsakokosan

Rántás vagy habarás?

2016. október 28.

Egyre kevesebben főznek otthon, de aki már járt konyhában sem tudja sokszor a különbséget a két sűrítési lehetőség között. Segítünk!
A rántás zsiradék (sertészsír, libazsír, vaj, margarin vagy olaj) és liszt keveréke. Először a zsiradékot megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és együtt forrósítva, gyakori kavargatással megpirítjuk. A pirítással a liszt karamellázódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes zamatot és színt ad. A forró rántást hideg vízzel, a hideg rántást meleg vízzel engedjük fel. A vizet fokozatosan adjuk hozzá, állandóan kavargatjuk, nehogy csomós legyen. De akkor se csomósodik meg, ha forró rántást öntünk a hideg ételre.
A rántást lehet híg és sűrű, zsírosabb és kevésbé zsíros, illetve fehér, zsemleszínű és barna rántás.
flour-791839_640
A habarás liszt és víz, tej vagy tejföl keveréke. A habarék a következőképpen készül: tálba töltjük a lisztet, hozzáöntjük fokozatosan a vizet (tejet vagy tejfölt), és habverővel simára kavarjuk. A habarékot minden esetben levesszűrőn átszűrve adjuk az ételhez. A habarékkal az ételeket csak 1-2 percig forraljuk, nem főzzük sokáig.
Gyümölcsleveseket, gyümölcsmártásokat, egyes főzelékeket, mártásos húsokat sűrítünk habarással.
Egyéb sűrítési módok:

  • Meghintés liszttel
  • Sűrítés tojássárgájával (legírozás)
  • Tejföl hozzáadása
  • Vaj hozzáadása

Forrás: Horváth Ilona: Szakácskönyv – Vincze Kiadó

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Még elvethetjük…

eteltcsakokosan

Vigyázzunk az ételallergiával!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató