Ételtcsakokosan

Rántás vagy habarás?

2016. október 28.

Egyre kevesebben főznek otthon, de aki már járt konyhában sem tudja sokszor a különbséget a két sűrítési lehetőség között. Segítünk!
A rántás zsiradék (sertészsír, libazsír, vaj, margarin vagy olaj) és liszt keveréke. Először a zsiradékot megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és együtt forrósítva, gyakori kavargatással megpirítjuk. A pirítással a liszt karamellázódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes zamatot és színt ad. A forró rántást hideg vízzel, a hideg rántást meleg vízzel engedjük fel. A vizet fokozatosan adjuk hozzá, állandóan kavargatjuk, nehogy csomós legyen. De akkor se csomósodik meg, ha forró rántást öntünk a hideg ételre.
A rántást lehet híg és sűrű, zsírosabb és kevésbé zsíros, illetve fehér, zsemleszínű és barna rántás.
flour-791839_640
A habarás liszt és víz, tej vagy tejföl keveréke. A habarék a következőképpen készül: tálba töltjük a lisztet, hozzáöntjük fokozatosan a vizet (tejet vagy tejfölt), és habverővel simára kavarjuk. A habarékot minden esetben levesszűrőn átszűrve adjuk az ételhez. A habarékkal az ételeket csak 1-2 percig forraljuk, nem főzzük sokáig.
Gyümölcsleveseket, gyümölcsmártásokat, egyes főzelékeket, mártásos húsokat sűrítünk habarással.
Egyéb sűrítési módok:

  • Meghintés liszttel
  • Sűrítés tojássárgájával (legírozás)
  • Tejföl hozzáadása
  • Vaj hozzáadása

Forrás: Horváth Ilona: Szakácskönyv – Vincze Kiadó

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy lehet küldeni?…

eteltcsakokosan

Mutasd, mi van a szendvicsedben!

eteltcsakokosan

Táplálkozási trendek: holnap és ma – 2. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató