Ételtcsakokosan

Reggeli ébresztő – a kakaó

2017. augusztus 31.

Holnaptól beköszönt az ősz és megkezdődik az új tanév. Hány piros pettyes bögre várja izgatottan a hajnali ébresztést. Teletölteni tejjel (laktózmentesen vagy növényi itallal kinek mi a legjobb) megszórni, meghinteni egy kis kanál finom kakaóval, nincs is annál kedvesebb ébresztés. A szülőnek pedig nincs is szebb látvány, mint a kakaó bajszos csemete. Hova nyúlik vissza a kakaó története? Hány fajtája létezik?
 

kakaóbabA kakaót valaha az aztékok és maják kezdték termeszteni és feldolgozni, Később ez lett a bőség szimbóluma és jobbára a dél amerikai előkelőségek használták, illetve vallási szertartásokon került elő. A ma is trendinek számító chilis csokit valójában már a korabeliek is felfedezték, hiszen az összetört kakaóbabot vízzel hígították, az így kapott kesernyés ízt viszont chilivel vagy más fűszerekkel próbálták elnyomni. Az akár 15 méteresre megnövő fa ágain csüngenek az ellipszoid alakú termések, melyben általában 60 mag nő. Habár a kakaófa az amerikai őserdő területén őshonos, mindössze az Egyenlítő vonalától 20 fokra Északra vagy délre termeszthető, napjainkban a világ kakaótermésének 70%-át Nyugat-Afrika adja.

Európában a XVI. században jelent meg a spanyol felfedező Don Hernán Cotrés jóvoltából.  Innen gyakorlatilag egyenes útja volt a kakaónak, hogy teret hódítson és megnyerjen magának egyre több rajongót. A svéd botanikus Kalrl Linnes adta neki a Theobroma Cacao tudományos megnevezést, melyből a Theobroma nemzetség jelentése „ az istenek eledele”.

A kakaóbabnak egyébként négy különböző változata létezik. Az egyik a criollo, amit más néven a kakaófajok hercegének is neveznek, hiszen ez a legritkább és legízletesebb kakaófajta.

A legelterjedtebb ls leginkább közkedvelt kakaóváltozat, Forastéro, melynek a kifejezetten kesernyés íz világ adja meg jellegzetességét, ezen kívül magas zsiradék és antioxidáns tartalma miatt is sokan fogyasztják.

A fent említett fajták keresztezésével létrjött hibrid  változat a trinitario.

Végül a nactional nevű fajtát kizárólag Equadorban termesztetik és jellegzetes virágillata van. Ezt a karakteres ízt pedig néhány napos erjesztéssel érik el.

Hogy is lesz a kakaóbabból finom kakaópor? Miután leszüretelték a babszemeket, felnyitják és kiszedik belőle a magokat, melyeket a fermentáló helyre szállítanak. A fermentálás erjesztést jelent, mely a kakaó esetében az egyik legmeghatározóbb lépés, mert ez alatt nyeri el a kakaó jellegzetes színét és aromáját. A fermentáció követően szárítják a babokat, így csökkentik 60%-ról mindössze 7%-ra a nedvességtartalmát. Ezután következik a pörkölés, így a szemek nedvesség tartalma 2%-ra csökken, végül megőrlik és rostálják a pörkölt kakaószemeket, ekkor távolítják el a babszemek vékony burkát. Az utolsó lépés pedig a sajtolás, melynek során kipréselik a kakaóvajat a kakaómasszából. Így keletkezik a kakaóvaj és a kakaópor.

Az, hogy melyik kakaópor milyen a zsiradéktartalmától és a ph-értékétől függ. Ez alapján három fajtáját különítjük el, a 20-22%-os zsírtartalmú kakaót általában élvezeti érték növelése céljából keverik italokhoz, fokozva az íz élményt. A 10-12%-os kakaóvajat tartalmazó kakaóporok édesítik vagy könnyítik meg a reggeli ébredést számos kis- és nagy gyermek számára. A 0%-os kakaóvajat tartalmazó kakaót különféle italok tulajdonságainak módisítására használják például oldékonyság javítására. A kakaót egyéb élelmiszerek (pl. jégkrémek), tejtermékek ízesítésére is használják, mely a termék színét és zamatát egyaránt gazdagítja.

kakaó

A kakaó egyébként amellett, hogy ízletes napindító italnak számít, számos értékes tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a magnézium,mely a megfelelő idegi- és izomműködéshez elengedhetetlen, a foszfor, mely a szervezet energia felszabadító folyamatait gyorsítja. Rengeteg rostot tartalmaz, ezek segítik a cukor egyenletes felszívódását. Alkaloidok,melynek gyenge vízhajtó hatása van, továbbá a kakaóbab 8-13%-át a növényi hatóanyagok antioxidáns hatású csoportját alkotó polifeonolok teszik ki.

forrás: gondola.hu

Egy jó pohár tejben feloldott kakaó pedig segít, hogy igazán jól induljon a nap.

Néhány biztonsági jó tanács a tej felhasználáshoz:

  • nyers tejet csak megbízható helyen vásároljunk, kerüljük az alkalmi árusokat
  • azonban még is javasolt a nyers tejet fogyasztás előtt felforralni
  • a tejben , tejtermékekben könnyen felszaporodhatnak a baktériumok és hűtés mellett is 5 napon túli tejtermékek estében pl. a listeria. Ezért a nyers tej és lágy sajtok fogyasztása, várandósok, idős emberek, csecsemők és legyengült immunrendszerű embereknél súlyos betegséget okozhat
  • Vásárláskor mindig ügyeljünk a fogyaszthatósági időre és a csomagolás épségére
  • Vásárlás után mielőbb tegyük hűtőszekrénybe, mely 0-5 fok közötti hőmérsékletre van beállítva

forrás: nébih

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi ropogós

eteltcsakokosan

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Mi kell ahhoz, hogy?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató