Ételtcsakokosan

Miért hasznos a bevásárló lista?

2020. március 20.

Az üveges tormák terméktesztjén 26-ból 15 termék esetében találkoztunk jelölési hibákkal. Na igen, szinte mindegyik terméktípusnál a jelölési előírások pontos betartása a „mumus”. Itt sem volt ez másként. Ha kíváncsi, pontosan mi minősül jelölési problémának, és hogyan fordulhat elő ilyesmi, érdemes tovább olvasnia!

A jelölés ellenőrzése céljából minden hazai gyártótól bekértük a termék gyártmánylapját, a nem hazai gyártású termékre vonatkozóan a forgalmazótól pedig a termékspecifikációt, továbbá számos összetevőre vonatkozó specifikációt is. Mindezek figyelembevételével, valamint a vonatkozó jogszabályok alapján megvizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az előírásoknak.

Az üveges tormák terméktesztjén a vizsgált 26 termék közül 15 esetében találtak problémát szakembereink.

Tudta?

Termékspecifikációnak nevezzük azt a gyártó által kiállított dokumentumot, amely tartalmazza a termék legfontosabb adatait, így például az összetételére vonatkozó információkat és a minőségi paramétereket, a mikrobiológiai tisztaságról szóló követelményeket, valamint egyéb, a termékre jellemző tudnivalókat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam nec fringilla ante, sed eleifend ligula. Nam tellus sapien, feugiat sed placerat vel, aliquam vitae augue. Nullam mi lacus, bibendum eget turpis a, aliquam ornare nisi. In ac vestibulum sapien, ut placerat justo. Quisque tempus eros sit amet odio semper interdum. Integer id dictum arcu. Cras commodo ligula auctor libero luctus, eu viverra augue rutrum. Nullam rutrum enim ut turpis pellentesque vestibulum in vel leo.

A tormák mennyiségének és származásának jelölése

Az uniós jelölési rendelet szerint az adott élelmiszeren fel kell tüntetni azon összetevők mennyiségét, amelyek a nevében is megjelennek, vagy a fogyasztó azt társítja az említett megnevezéssel. Például egy asztali torma megnevezésű termék esetében az összetevők között szereplő torma százalékos mennyiségét a késztermékben képviselt arányának megfelelően kell megadni. A most elvégzett ellenőrzés során e tekintetben a gyártók és forgalmazók a jogszabályi előírások szerint jártak el.

Egy gyártó két termékén szerepelt a „Hajdúsági tormából” állítás. Az állítás valóságtartalmát mindkét termék esetében ellenőriztük.

Az általunk vizsgált Magyarországon előállított üveges tormák (21 db) alapanyaga minden esetben magyar termelőtől származott.

Az összetevők jelölésével kapcsolatos hibák

Az alábbi összetevőkkel kapcsolatosan felmerült hibák miatt az élelmiszer-előállítónál hatósági helyszíni ellenőrzést tartottunk.

Az egyik előállító adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, ún. összetett anyagot használ a termékei gyártásához. A helyszíni ellenőrzés során kiderült, hogy ennek a keveréknek az összetevői időközben megváltoztak, azonban a gyártó a változásokat a termék jelölésén nem módosította. Az érintett gyártó összesen 7 db termékének a jelölése az összetevők tekintetében jogszabálysértő, az összetevők között az ún. „összetett összetevőket” nem megfelelően tüntették fel, nem mindegyiküket jelölték – ezeket egybevetve tehát sérült a vásárlók valósághű tájékoztatása.

6 db termék esetében nem jelölt összetevők voltak: módosított burgonyakeményítő; édes tejsavópor; savanyúságot szabályozó anyag: aszkorbinsav (E300); sovány tejpor; repceolaj; fűszerkivonat. Ezeken a termékeken összetevőként szerepelt tejszármazék, így azon fogyasztók, akik erre érzékenyek, eleve nem választották ezeket, egyébként a nem feltüntetett allergén anyagok a receptúra szerint nagyon kis mennyiségben voltak jelen a termékben.

A fenti gyártó 1 terméke esetében nem volt jelölve tejszármazék, annak ellenére, hogy szintén a fentiekben említett összetett anyagot használta a terméke gyártásához. Így ezen termék esetében a nem jelölt összetevők a következők voltak: módosított burgonyakeményítő; tejfehérje, édes tejsavópor; savanyúságot szabályozó anyag: aszkorbinsav (E300); sovány tejpor; repceolaj; fűszerkivonat. A megküldött receptúra ellenőrzése során megállapításra került, hogy olyan kis mennyiségben van jelen az összetett összetevő (amely az összetevők sorrendje alapján szintén kis mennyiségű tejszármazékot tartalmaz) a termékben, amely a fogyasztók egészségére nem jelent kockázatot, ezt támasztotta alá, hogy a laboratóriumi vizsgálati eredmények szerint a tejfehérje (kazein) és a laktóz (tejcukor) is kimutatási határérték alatt volt.

A fenti 7 db termék jelölése jogszabálysértő, de nem kellett a fogyasztóktól visszahívni a termékeket.

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet alapján kötelező az élelmiszer összes összetevőjét jelölni, és külön ki kell emelni az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat.

Megkülönböztető jelöléssel kapcsolatos hibák

Hibának számított az, ha egy terméken önkéntes megkülönböztető jelölést tüntettek fel, illetve amelyeknél különleges minőségre utaltak, azonban ezen „különleges” tulajdonság nem nyert bizonyítást. Mivel a feldolgozott tormakészítmény élelmiszerkategóriára nincs meghatározva a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveiben különleges vagy prémium előírás, ezért a termék gyártmánylapján, az előállítás megkezdése előtt kell meghatározni a megkülönböztető, magasabb minőséget meghatározó tulajdonságokat. Az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló szabályozást egy magyar rendelet részletezi.

Keresztszennyeződések jelölésének ellenőrzése

Kettő lengyel gyártású termék magyar nyelvű jelölésén nem szerepelt a késztermék specifikációban egyértelműen jelölt mustár allergén lehetséges jelenléte (esetleges keresztszennyeződés). Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok lehetséges jelenlétét a specifikációval összhangban kell feltüntetni.

Tápértékjelölés ellenőrzése

Az energiatartalom számításánál több esetben nem vették figyelembe a termék rost- és szervessav-tartalmát. Minden terméknél számítással ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő energiatartalmat. Több termék esetében az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki. A termékek tápértékjelölésének részeként nem kötelező feltüntetni a rosttartalom értékét, a szervessav-tartalom értéket nem is lehet, azonban az energiatartalom számításánál az értékeket figyelembe kell venni, bele kell számolni a feltüntetett energiatartalomba, ez 10 termék esetében hiba volt. A számítások ellenőrzése szerint 6 termék esetében nem jól, 1 terméknél egyáltalán nem számoltak a rost energiatartalmával, továbbá a szerves sav energiatartalmát 3 termék esetében egyáltalán nem vették figyelembe.

Torma terméktesztünk eredményeiről itt olvashat!

Kapcsolódó tartalmaink

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

eteltcsakokosan

Nektarin

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató