Ételtcsakokosan
20150331_PEL_4132

A laboratóriumi munkáról általában mindenkinek van elképzelése. Tisztaság, csönd, fehér köpenyek és halkan zümmögő gépek. Kukkantsunk be a műhelybe, hogy dióhéjban bemutathassuk olvasóinknak, milyen munkafolyamatok zajlanak egy-egy termékteszt során! Mi minden szükséges ahhoz, hogy kiderüljön egy élelmiszerről: biztonsággal fogyasztható-e, és ha igen, milyen helyezést ér el a kedveltségi ranglétrán?

20150331_PEL_4132

A terméktesztek alapja az úgynevezett referencialaboratóriumok és hatósági laboratóriumok által végzett biztonsági vizsgálatok. (Lásd alább.) A terméktesztek során a leggyakrabban vizsgált biztonsági paraméterek a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, a gyógyszermaradékok, a környezeti és a mezőgazdasági szennyezőanyagok, az előállítás során keletkezett szennyezőanyagok, a radioaktív sugárzóanyag tartalom. E biztonsági vizsgálatokat egészítik ki minőség-összetételű vizsgálatok, amelyek egyrészt az alap-összetevőkre vonatkoznak (fehérje, szénhidrát, zsír), másrészt pedig a szigorúan szabályozott adalékanyagok területére, ami magában foglalja például a színezékeket, tartósítószereket is. A harmadik típusú vizsgálat az ún.,„érzékszervi vizsgálat”. Ennek során a hivatalosan megadott szempontrendszer és módszer alapján vizsgálják az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait. Ezt egészítik ki a kedveltségi vizsgálattal, vagyis a kóstolással, amikor laikusok és szakemberek összehasonlítják a termékeket. Fontos, hogy a kóstolás során azok nem azonosíthatóak be, hiszen csak egy sorszám szerepel rajtuk.

A tavalyi Szupermenta tesztek közül a citromos sör példájával jól érzékeltethető az a szerteágazó folyamat, amelyre kiterjed az ellenőrzés. A citromos sör hatósági tesztelése több szakterület  együttműködésével valósult meg. Vizsgálták az üzemben a csomagolóanyagok biztonságát, a bejövő alapanyagok biztonságát, a környezeti és a mezőgazdasági szennyezőanyagokat (növényvédőszer-maradékot, nehézfémeket), az előállítás során hozzáadott víz minőségét, végül a forgalomban kapható készterméket laboratóriumi minőségi, biztonsági, érzékszervi, valamint kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették.

A termékek élelmiszer-biztonsági elvárásoknak megfelelő előállítását nem a végtermék ellenőrzésével, hanem az egész élelmiszerláncot átfogó ellenőrzési rendszer működtetésével lehet a leghatékonyabban biztosítani.

20150331_PEL_4080

Mi az a referencialaboratórium?

Az EU-ban kiemelt területeken referenciahálózat működik, élén egy közösségi referencialaboratórium áll, amely a szakmai munkáért felelős és minden országban a kijelölt referencialaboratóriumokat felügyeli. E laboratóriumok Magyarországon a NÉBIH-ben vannak. Feladatuk a hatósági laboratóriumok szakmai felügyelete a közösségi szabályoknak, iránymutatásoknak megfelelően.

Hányféle paramétert vizsgálnak a terméktesztek során?

A NÉBIH laboratóriumai a talajtól kezdődően a növények, állatok, gyógyszerek, takarmányok és élelmiszerek különböző fajtáiig a teljes láncot lefedő vizsgálatokat tudnak végezni. az eddigi terméktesztekben részt vett laboratóriumokban összesen kb. 3500 féle anyagot tudunk kimutatni. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok célja, hogy megfelelő információt adjon a növényvédő szerek előírásszerű felhasználásáról és a fogyasztókat érő növényvédőszer-maradék expozícióról, és ezzel segítse az engedélyező-, ellenőrző- hatóságok megalapozott döntését. Az alkalmazott szűrővizsgálati programmal mintegy 380 különböző hatóanyag és azok bomlástermékeinek vizsgálatára került sor.

Mi a különbség a biztonsági és a minőségi vizsgálatok között?

A biztonsági vizsgálatoknál a fogyasztók egészségét veszélyeztető kockázatokat mérik, például mérgező fémeket vagy kórokozókat, a minőségi vizsgálatoknál pedig egy-egy termék beltartalmi értékeit, például, hogy hány %-os a táblás csokoládé kakaótartalma, vagy a sörnek mekkora az alkoholtartalma.

Melyik a leghosszabb és melyik a legrövidebb vizsgálat?

A terméktesztekhez kapcsolódó leghosszabb vizsgálat 2 napos, de például egy radiológiai vizsgálat minta-előkészítéssel együtt 2 hónapig tart. A borászati laboratórium automata analizátorai gyorsan dolgoznak. Van, amelyik akár 12 komponenst is képes megmérni 2 perc alatt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#hűtőkihívás

eteltcsakokosan

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Mit tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató