Az úti csomagba mindig frissen készült szendvics, friss gyümölcs és zöldség, rágcsálnivaló, péksütemény kerüljön, olyan, amit szívesen elfogyasztunk.
Kiránduláskor, az étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának. Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell.

Csomagolásnál gondolkodjunk előre: nem minden étel és a csomagolása alkalmas arra, hogy utazás közben vagy állva a kirándulóhelyen könnyen elfogyaszthassuk belőle az ételünket. Figyeljünk arra is, hogy a meleg külső hőmérséklet különösen kedvez a baktériumok szaporodásának, emiatt az elemózsia könnyen megromlik. Ezért csak egy napra elegendő, hűtést nem igénylő alapanyagokból összeállított szendvicset pakoljunk az útra. A hűtést igénylő szendvicset, gyümölcsöt, tejes italt hűtőtáskába célszerű becsomagolni, vagy ki kell váltani olyannal, ami hűtés nélkül is eláll.
A zöldségeket, gyümölcsöket mindig megmosva, megtisztítva csomagoljuk be, mert út közben nincs lehetőség azok megfelelő előkészítésére. A táskánkba érdemes kéztisztító kendőt, szalvétát, papír zsebkendőt is bekészíteni, így utazás közben is van lehetőségünk a könnyű kéztisztításra.
A táskába úgy pakoljunk be, hogy a tartósabb élelmiszerek kerüljenek alulra, felülre pedig azok az élelmiszerek, amelyeket minél előbb el kell fogyasztani. Szomjoltásra legjobb az ivóvíz, ezért utazáshoz is elsősorban tiszta vizet csomagoljunk. A könnyen kezelhető kulacsok nagyban megkönnyítik az utazás és kirándulás közbeni italfogyasztást. A már kibontott elemózsia csomagolását alaposan zárjuk le, hogy az a táskában ne szennyeződhessen, és ne borulhasson ki, így megelőzve, hogy szennyezze a többi élelmiszert. Az úti csomagba mindig készítsünk egy-két üres zacskót, amelybe összegyűjthetjük a használt csomagolóanyagot, szalvétát, kéztörlő kendőt.
Többnapos kirándulás esetében száraz süteményeket és nem darabolt, friss gyümölcsöt ajánlunk csomagolni, ezek azonban csak a kiegészítő étkeztetést szolgálják. Kirándulásokon általában nem fogyasztunk a megszokottnál több élelmiszert, ezért a pazarlás megelőzése érdekében kerüljük a „túlcsomagolást”.