Ételtcsakokosan

Levesek, csak krémesen

2013. július 24.

Én imádom a krémleveseket. Ti hogy vagytok ezzel?  Anyukám örömmel fogja olvasni ezeket a sorokat, mert gyermekkorom nagy része úgy telt el, hogy utáltam a leveseket, és soha nem is ettem meg. Enni ugyan nagyon szeretek (sajnos ennek meg is van az eredménye), de a levest mindig felesleges időpocsékolásnak találtam. Nálam az előétel, és a desszert is a nem kívánatos kategóriába tartozik, viszont – sajnos – a főételből rendszeresen duplázok.

Mostanság – vagyis inkább már jó pár éve – reneszánszukat élik a krémlevesek. Legyen tél vagy nyár, minden évszakra adódik egy-egy finom leves, amellyel megalapozhatjuk a vacsora hangulatát. A leves ugyanis nem csak folyadékforrás, hanem felvezetése is egy finom vacsorának.

Barátaink szerint nagyon jó vagyok húslevesben, de engem sajnos hidegen hagy ez a levesfajta, viszont szívesen megfőzöm a családnak vagy a barátoknak.

Azonban a krémleves más! Egyszerűen nem tudok betelni velük. Egyszerre finomak és egészségesek. Nincs olyan zöldség, amelyből ne lehetne krémlevest készíteni, csak egy erős turmixgép kell hozzá! Olcsó, finom és gyorsan elkészíthető!

Imádom a sütőtök krémlevest, a karfiolt, a brokkolit, a fokhagyma krémlevest, de jöhet a francia hagymakrém is, vagy a karalábé-, zöldbab- és borsókrémleves is. Olaszosan csinálom parmezánnal, sok fokhagymával a paradicsom krémlevest, de gyerekkorom sárgaborsólevesét is rendszeresen pürésítem, így nekem finomabb!

Levesbetétnek pedig fokhagymás kenyérdarabokat javasolok rá. Vágd a felszeletelt kenyeret apró kockákra, és egy serpenyőben süsd meg ropogósra, aranybarnára! Aztán egy jó adag megpucolt, megmosott fokhagymával kend meg és tálald külön, így mindenki annyit tehet a levesre, amennyit csak gondol!

És akkor lássunk egy téli és nyári krémlevest!
Sütőtök krémleves:

Nem írok adagokat, mert a krémlevesek állagából úgy is látod, hogy jók- e az arányok. Szóval végy egy sütőtököt, sőt annak is elég a fele, vagy a negyede 4 fő részére! Természetesen meg kell hámozni (a rossz részeket eltávolítani), majd mosni és lecsöpögtetni, azután kanál segítségével a belső rostos szálas részt ki kell kanalazni. Az ebben lévő magokat viszont megpiríthatod, nagyon jó levesbetét lesz belőle.

A felkockázott sütőtököt felteszem főni húsleves alaplével együtt. Aki szereti, előtte fonnyaszthat alá vöröshagymát, ettől még ízesebb lesz. Ha jól megpuhult a zöldség, akkor tejszínt vagy tejfölt öntök hozzá, ízesítem pár gerezd zúzott fokhagymával és 2 dl fehér borral. Majd az egészet alaposan összeturmixolom.

Bacont felaprózok, kevés olajon megpirítom és a leves tetejére szórom.

Karfiol krémleves:
Egy szép fej megmosott, megtisztított és lecsöpögtetett karfiolt tégy fel főni húsleves alaplével együtt! Mikor megfőtt, adj hozzá tejfölt és jó sok zúzott fokhagymát. Jól turmixold össze és levesgyönggyel vagy krutonnal tálald!
Ugye, milyen egyszerű?

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fokhagyma a varázsszer

eteltcsakokosan

Penészes kedvenceink

eteltcsakokosan

Miért nem szabad újra lefagyasztani a felengedett élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató