Ételtcsakokosan

#4. Miért fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk a hűtőben?

2020. február 28.

A hűtőszekrények belsejében rendszerint felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb.

Előfordulhat azonban – különösen, ha a hűtőszekrényünk már régi darab –, hogy a hőmérséklet a hűtő hátuljában sokkal alacsonyabb, míg az ajtó felé haladva drasztikusan megnő. Egy biztos: a hűtő ajtajának rendszeres kinyitása miatt, az abban tárolt termékek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak. Érdemes tehát ezeket a szempontokat is figyelembe venni a hűtőnk rendszerezésekor.
A hűtőben tárolt élelmiszerek csoportosításakor ügyeljünk arra, hogy bizonyos élelmiszereket lehetőség szerint elkülönítve tároljunk. Lássuk, mit hová érdemes tenni!
Az alsó polcra kerüljenek a nyers húsok. Erre élelmiszerbiztonsági szempontból van szükség: ha a felső polcon tárolva véletlenül lecsöpögne a húslé, az beszennyezhetné az alsóbb polcokon lévő, adott esetben fogyasztásra kész élelmiszereket. Érdemes tehát jól zárható dobozba téve elkülöníteni őket, így egészen biztosan nem érintkeznek a többi termékkel.
A legtöbb hűtőmodell ajtajában találunk tojások tárolására kialakított rekeszeket, azonban a tojás kifejezetten érzékeny a hirtelen hőmérséklet-változásra, így azt javasoljuk, hogy ezek szintén az alsó polcra kerüljenek.
A zöldségek, gyümölcsök tárolására kimondottan az alsó fiókok valók, hiszen ezeket többnyire mosás nélkül tesszük be a hűtőszekrénybe. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy számos gyümölcsöt nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ilyen például a paradicsom, valamint az alma is. A legszemléletesebb példa erre a banán, amely hűtőbe téve sokkal hamarabb megbarnul, mint a pulton hagyott társa. Ha elbizonytalanodnánk, melyik zöldséget, gyümölcsöt érdemes betenni a hűtőszekrénybe, segítségül hívhatjuk a Nébih Vegyél számba! kampányának anyagait is.
A hűtő legfelső polcára a fogyasztásra kész ételek kerüljenek. Így egészen biztosan nem folyik rájuk semmi. Érdemes átlátszó edényekben, porciózva tárolni őket, emellett jó ötlet lehet feliratokkal is ellátni, így mindig tudni fogjuk, melyik doboz mit tartalmaz. Ezzel megelőzzük, hogy túl sokáig álljunk a hűtő előtt tanácstalanul, elősegítve a meleg levegő beáramlását.
Középtájon helyezkedjenek el a sajtok, sonkák, kolbászok, joghurtok, vajak és margarinok.
A hűtő ajtajába érdemes tenni az ásványvizet, üdítőket, alkoholos italokat, valamint a citromlevet, különféle szószokat, ugyanis ezek viselik el leginkább a hűtőajtó nyitogatásával járó hőmérséklet-ingadozást. Ugyanez igaz a vajra is, így a középső polc mellett az ajtóban is helyet kaphat.
Igyekezzünk annyi élelmiszert vásárolni, amennyi egészen biztosan el fog fogyni maradék nélkül. Így nemcsak, hogy nem pazaroljuk az élelmiszereinket, de a hűtő is könnyebben tudja biztosítani a kívánt hőmérsékletet. A túlzsúfolt hűtőszekrényben ugyanis nem tud kellő mértékben áramolni a levegő, és csökken a hatékonysága. Éppen ezért ne pakoljuk meg a hűtőszekrényt olyan élelmiszerekkel, amelyek nem igényelnek hűtést. A bontatlan mustárt, konzervet, illetve UHT-tejet felbontás előtt nem szükséges betennünk a hűtőbe, azonban felbontást követően mindenképpen kerüljenek be oda. A felbontástól kezdve ugyanis felgyorsulnak a romlási folyamatok, amelyet az alacsony hőmérséklet biztosításával tudunk lassítani. Ha vendégeket várunk, és sok hűtendő élelmiszerrel pakoltuk meg a hűtőszekrényt, mindenképpen ellenőrizzük a hőmérsékletét, s ha szükséges, állítsuk erősebb fokozatra a berendezést.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Táplálkozási trendek: holnap és ma 1. rész

eteltcsakokosan

Grépfrút

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató