Ételtcsakokosan

Az elmúlt bejegyzéseimben oly sokszor esett szó arról, mit együnk, mit ne együnk, kitől és milyen minőségben vásároljunk. Aztán tisztítottuk szervezetünket kívül-belül, de az otthonunk élelmiszer-biztonságilag legfontosabb színteréről, a konyháról még nem esett szó. Biztos vagy benne, hogy a Te konyhád biztonságos?
Persze a biztonság szót itt most nem a kisgyerekes családok nézőpontjából szemléljük, vagyis nem a „gyerekbiztos” konyha kialakításáról lesz itt szó − bár az sem utolsó szempont!
Van néhány tipp, amit betartva konyhánk tiszta és biztonságos lesz.
Íme: az 5 alapszabály, amit mindenképpen tartsunk be:
1. A legjobb alapanyagokkal dolgozzunk!

Legyen szó zöldségről, húsról, tejről, tojásról, mindig fontos, honnan, kitől vásárolunk! Szerencsések azok, akik azonnal a termelőtől tudják megvenni a friss árut, de itt is szempont, hogy a gazda rendelkezzen azon engedélyekkel, melyekkel igazolni tudja gazdasága „tisztaságát”, megfelelőségét. Ha a vevő elégedett, akkor egy olyan bizalmi kapcsolat jöhet létre vevő és eladó között, amely folyamatos bevételt biztosíthat a gazda számára, és jó minőségű, finom árut számunkra.

Ha nagyáruházakban vásárolunk, akkor a biztonság más szempontból lényeges, hiszen az engedélyek a forgalmazásra biztosan megvannak. Legyen a tej pasztőrözött, a hús friss, a tojáson rajta az a bizonyos „beszélő kód”, mely a származás helyéről és a gazdálkodás módjáról árul el mindent! A tojást megmoshatjuk, de csak közvetlenül a felhasználás előtt, ügyelve arra, hogy semmit ne szennyezzünk be a lefolyó vízzel. Utána mindenképpen töröljétek szárazra!

Ha nyers tejet vesztek, azt ugye felforraljátok?! A húst is megmoshatjuk közvetlen a felhasználás előtt, de csak úgy, hogy a szétfröccsenő húslé nehogy nagyobb kárt okozzon és fertőzést jelentsen más élelmiszerünkre!

A zöldséget, gyümölcsöt evés vagy felhasználás előtt mindig mossátok meg. Erről mindig eszembe jut, hogy sajnos már rég elmúltak azok a nyarak, amikor csak letéphettük az almát a fáról, és máris ehettük is.

2. A tisztaság fél egészség!

Bár a vízzel globális szinten takarékoskodni kell, ne ez legyen a fő szempont a konyhatisztaság esetében! Nagyon fontos, hogy az alapvető kézmosáson túl (mosdóhasználat után, evés előtt) a főzés előtt és a műveletek között, illetve ha különböző típusú élelmiszerekkel dolgozunk, akkor is mossunk kezet alaposan − főként nyers húsok, belsőségek feldolgozása előtt és után! Nem az a lényeg, hogy forró vízzel égessük le a kezünket, hanem az, hogy szappannal és alaposan történjen mindez!

Használjatok vágódeszkát külön a húshoz és külön a zöldségekhez! Szerintem a legbiztonságosabban, legegyszerűbben az üvegdeszka tisztítható. Ti próbáltátok már?

Az edények mindig legyenek alaposan elmosva, a főzés során csak tisztán használjuk!

Ja, és kedves állattulajdonosok! Ugye a kisállatainkat távol tartjuk a konyhától? Tudom, ez külön odafigyelést igényel − mondom ezt én, egy kisgyerekes, nyulas családanyuka.

3. Tartsuk külön a készételt a nyerstől!

A hűtőszekrényben − jó esetben −több polc és rekesz van. Használjátok ki ezt a lehetőséget, vagyis különítsétek el az ételeket nyersanyag és feldolgozottság szerint! Legyenek a zöldségek egy helyen, hiszen a földdel szennyezett zöldségen sok olyan kórokozó lehet, amely nem jó, ha készétellel találkozik. A készételeket mindig fedjétek le a hűtőben, ne eshessen bele semmi, amely „kárt” tehet benne, na meg azután bennünk, ugye! A különböző húsokat is rakjátok külön dobozokba, azok se érintkezzenek egymással!

4. Süssünk, főzzünk alaposan!

Bár egyes nemzeteknél a nyers vagy félig átsütött húsnak hagyománya van, mégis el kell mondani, hogy ebben azért rejlenek veszélyek. A húsok belsejének is el kell érnie a 75°C fokot, így pusztulnak el azok a kórokozók, amelyek ártalmasak számunkra. Mindent alaposan át kell sütni! A marha és a hal esetében nagyon kell figyelni a megbízható beszerzési forrásra, a tárolásra, a feldolgozásra, és arra, hogy mielőbb fogyasszuk el, ha már nyersen vagy félig átsütötten szeretjük a legjobban!

Hasznos lehet, ha beszerzünk egy ételhőmérőt, bár viszonylag jól látható, mikor sült meg egy hús, hiszen kicsit megszúrva puhának tűnik és nem ereszt véres levet. A kész ételeket pedig tárolás után ne csak melegítsétek, hanem forraljátok fel! Általánosságban: a kettő, de maximum 3 napnál régebben tárolt készételt már ne egyétek meg! Persze bizonyos „kényes” ételek (például gombából, belsőségből készültek) esetében ennél jóval rövidebb idő javasolható.

5. Irány a hűtőszekrény!

A hűtő hőfokát állítsátok be 0-5°C közöttire, mert így a mikrobák nagy része nem tud szaporodni (persze mindig vannak renitensek, de ennek kiküszöbölésére való a nyersanyagok elkülönítése, illetve a készételek mielőbbi elfogyasztása)!

A frissen főzött ételt maximum 2 órán át tarthatod szobahőmérsékleten, aztán menjen a hűtőbe, vagy azonnal hűtsd le, ha nem akkor fogyasztod!

A hűtőt havonta alaposan tisztítsuk ki! Az egyik jó alapanyag lehet erre az ecet, így vegyszert sem viszünk be az ételek közé.

A fenti 5 alapszabály tényleg jól összefoglalja, mire is kell figyelnünk a konyhában. Azért nem kell rettegni sem!  Ha főztök, használjátok bátran és szeretettel a konyhátokat, mert ez az érzés „bekerül” az ételbe, azon keresztül pedig a családhoz és a vendégekhez is! Azért meg mindenki csak hálás lesz, hogy mi, „szupernők”, nem csak finomakat, hanem egészségeset és élelmiszer-biztonságilag is tökéleteset alkottunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Legyünk a konyhában is környezettudatosak!

eteltcsakokosan

10 DOLOG… AMIT A BÚZÁRÓL TUDNI KELL

eteltcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató