Ételtcsakokosan

Az elmúlt bejegyzéseimben oly sokszor esett szó arról, mit együnk, mit ne együnk, kitől és milyen minőségben vásároljunk. Aztán tisztítottuk szervezetünket kívül-belül, de az otthonunk élelmiszer-biztonságilag legfontosabb színteréről, a konyháról még nem esett szó. Biztos vagy benne, hogy a Te konyhád biztonságos?
Persze a biztonság szót itt most nem a kisgyerekes családok nézőpontjából szemléljük, vagyis nem a „gyerekbiztos” konyha kialakításáról lesz itt szó − bár az sem utolsó szempont!
Van néhány tipp, amit betartva konyhánk tiszta és biztonságos lesz.
Íme: az 5 alapszabály, amit mindenképpen tartsunk be:
1. A legjobb alapanyagokkal dolgozzunk!

Legyen szó zöldségről, húsról, tejről, tojásról, mindig fontos, honnan, kitől vásárolunk! Szerencsések azok, akik azonnal a termelőtől tudják megvenni a friss árut, de itt is szempont, hogy a gazda rendelkezzen azon engedélyekkel, melyekkel igazolni tudja gazdasága „tisztaságát”, megfelelőségét. Ha a vevő elégedett, akkor egy olyan bizalmi kapcsolat jöhet létre vevő és eladó között, amely folyamatos bevételt biztosíthat a gazda számára, és jó minőségű, finom árut számunkra.

Ha nagyáruházakban vásárolunk, akkor a biztonság más szempontból lényeges, hiszen az engedélyek a forgalmazásra biztosan megvannak. Legyen a tej pasztőrözött, a hús friss, a tojáson rajta az a bizonyos „beszélő kód”, mely a származás helyéről és a gazdálkodás módjáról árul el mindent! A tojást megmoshatjuk, de csak közvetlenül a felhasználás előtt, ügyelve arra, hogy semmit ne szennyezzünk be a lefolyó vízzel. Utána mindenképpen töröljétek szárazra!

Ha nyers tejet vesztek, azt ugye felforraljátok?! A húst is megmoshatjuk közvetlen a felhasználás előtt, de csak úgy, hogy a szétfröccsenő húslé nehogy nagyobb kárt okozzon és fertőzést jelentsen más élelmiszerünkre!

A zöldséget, gyümölcsöt evés vagy felhasználás előtt mindig mossátok meg. Erről mindig eszembe jut, hogy sajnos már rég elmúltak azok a nyarak, amikor csak letéphettük az almát a fáról, és máris ehettük is.

2. A tisztaság fél egészség!

Bár a vízzel globális szinten takarékoskodni kell, ne ez legyen a fő szempont a konyhatisztaság esetében! Nagyon fontos, hogy az alapvető kézmosáson túl (mosdóhasználat után, evés előtt) a főzés előtt és a műveletek között, illetve ha különböző típusú élelmiszerekkel dolgozunk, akkor is mossunk kezet alaposan − főként nyers húsok, belsőségek feldolgozása előtt és után! Nem az a lényeg, hogy forró vízzel égessük le a kezünket, hanem az, hogy szappannal és alaposan történjen mindez!

Használjatok vágódeszkát külön a húshoz és külön a zöldségekhez! Szerintem a legbiztonságosabban, legegyszerűbben az üvegdeszka tisztítható. Ti próbáltátok már?

Az edények mindig legyenek alaposan elmosva, a főzés során csak tisztán használjuk!

Ja, és kedves állattulajdonosok! Ugye a kisállatainkat távol tartjuk a konyhától? Tudom, ez külön odafigyelést igényel − mondom ezt én, egy kisgyerekes, nyulas családanyuka.

3. Tartsuk külön a készételt a nyerstől!

A hűtőszekrényben − jó esetben −több polc és rekesz van. Használjátok ki ezt a lehetőséget, vagyis különítsétek el az ételeket nyersanyag és feldolgozottság szerint! Legyenek a zöldségek egy helyen, hiszen a földdel szennyezett zöldségen sok olyan kórokozó lehet, amely nem jó, ha készétellel találkozik. A készételeket mindig fedjétek le a hűtőben, ne eshessen bele semmi, amely „kárt” tehet benne, na meg azután bennünk, ugye! A különböző húsokat is rakjátok külön dobozokba, azok se érintkezzenek egymással!

4. Süssünk, főzzünk alaposan!

Bár egyes nemzeteknél a nyers vagy félig átsütött húsnak hagyománya van, mégis el kell mondani, hogy ebben azért rejlenek veszélyek. A húsok belsejének is el kell érnie a 75°C fokot, így pusztulnak el azok a kórokozók, amelyek ártalmasak számunkra. Mindent alaposan át kell sütni! A marha és a hal esetében nagyon kell figyelni a megbízható beszerzési forrásra, a tárolásra, a feldolgozásra, és arra, hogy mielőbb fogyasszuk el, ha már nyersen vagy félig átsütötten szeretjük a legjobban!

Hasznos lehet, ha beszerzünk egy ételhőmérőt, bár viszonylag jól látható, mikor sült meg egy hús, hiszen kicsit megszúrva puhának tűnik és nem ereszt véres levet. A kész ételeket pedig tárolás után ne csak melegítsétek, hanem forraljátok fel! Általánosságban: a kettő, de maximum 3 napnál régebben tárolt készételt már ne egyétek meg! Persze bizonyos „kényes” ételek (például gombából, belsőségből készültek) esetében ennél jóval rövidebb idő javasolható.

5. Irány a hűtőszekrény!

A hűtő hőfokát állítsátok be 0-5°C közöttire, mert így a mikrobák nagy része nem tud szaporodni (persze mindig vannak renitensek, de ennek kiküszöbölésére való a nyersanyagok elkülönítése, illetve a készételek mielőbbi elfogyasztása)!

A frissen főzött ételt maximum 2 órán át tarthatod szobahőmérsékleten, aztán menjen a hűtőbe, vagy azonnal hűtsd le, ha nem akkor fogyasztod!

A hűtőt havonta alaposan tisztítsuk ki! Az egyik jó alapanyag lehet erre az ecet, így vegyszert sem viszünk be az ételek közé.

A fenti 5 alapszabály tényleg jól összefoglalja, mire is kell figyelnünk a konyhában. Azért nem kell rettegni sem!  Ha főztök, használjátok bátran és szeretettel a konyhátokat, mert ez az érzés „bekerül” az ételbe, azon keresztül pedig a családhoz és a vendégekhez is! Azért meg mindenki csak hálás lesz, hogy mi, „szupernők”, nem csak finomakat, hanem egészségeset és élelmiszer-biztonságilag is tökéleteset alkottunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon avas?…

eteltcsakokosan

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Virágzó teák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató