Hazánkban a sütőtök a világháborúk idején alapélelem volt. Termesztése nagyon könnyű, másrészt nagyon előnyösek a beltartalmi tulajdonságai (magas vitamin-, fehérje- és szénhidráttartalom), így magas tápértékkel rendelkezik.
Intenzív sárga színe miatt otthonunkban díszként is szolgálhat, de hasznosabb elfogyasztani, hiszen színéből következően sok béta-karotint tartalmaz, mely az A-vitamin elő anyaga.
A sütőtök a tökfélék (kabakosok) családjába tartozik, akárcsak az uborka vagy a dinnye. Őshazája Amerika területén található, Európába spanyol és portugál felfedezők révén jutott el. Napjainkban már szinte valamennyi földrészen termesztik és fogyasztják héját, húsát, magját és virágát egyaránt.
Az A-vitamin fontos szerepet játszik a bőr, körmök, haj és szem egészségének megőrzésében. A béta-karotin antioxidáns tulajdonsága miatt védi az érfalakat és az ízületi panaszok esetében is hatásos lehet, továbbá növeli a szervezet védekezőképességét, csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, amely által csökken a daganatos megbetegedések kockázata. A sütőtök tartalmaz más vitaminokat is (B6-, C-, E-vitamin), amelyek szintén jótékony hatással bírnak az emberi szervezetre. Megfelelő ásványi anyag-összetétellel is rendelkezik, gazdag káliumban, és mangánban. Magas víz- és káliumtartalmának, valamint alacsony nátriumtartalmának köszönhetően vizelethajtó hatású.A sütőtök 90%-a víz – ahogyan a tökfélék más képviselőinél is, a fennmaradó szárazanyag gazdag összetett szénhidrátokban és növényi rostokban, mellyel hozzájárul a bél rendszer megfelelő működéséhez, fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
Húsa mellett magja is pozitívan hat az egészségre. Szintén számos vitamint (E-, B1-, B2- vitamin) , illetve ásványi anyagot (vas, cink, kálium, magnézium) tartalmaz, valamint szintén gazdag antioxidánsokban.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom