Ételtcsakokosan

5 alapszabály, ami megóvhatja egészségét

2018. január 4.

Szeretné elkerülni idén is az élelmiszer eredetű megbetegedéseket? Van egy jó hírünk! Az élelmiszer által közvetített megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, következésképpen egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Íme, a receptünk hozzá!
Tiszta konyha, tiszta kéz
Az emberi és állati szervezetben, valamint a környezetükben szabad szemmel nem látható kórokozók (mikrobák) találhatóak. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, felületekre is, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést (élelmiszer-fertőzést, élelmiszer-mérgezést) okozhatnak.
Ezért:

  • Mindig alaposan mosson kezet az ételkészítés előtt és munka közben is!
  • WC-használat, dohányzás után csak kézmosást követően nyúljon élelmiszerhez!
  • Ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le!
  • Tartsa távol a konyhától és az ételektől a rovarokat, rágcsálókat, de kedvenc háziállatait is!

photo-1501820488136-72669149e0d4
A kézmosás szabályai

  1. Nedvesítsük be a kezünket.
  2. Kenjük be folyékony szappannal.
  3. Dörgöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani. A művelet, a WHO ajánlása szerint, legalább 20 másodpercig tartson. Ez pontosan annyi idő, amíg magunkban elénekeljük a „Boldog születésnapot” című dalt.
  4. Öblítsük le kezeinket langyos, folyó víz alatt.
  5. A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törölközőt használjunk.

Mikor mossunk kezet?

  • Rögtön hazaérkezés után (amikor bejövünk az utcáról, udvarról).
  • Főzés előtt, közben és után.
  • Terítés, étkezések előtt.
  • Babák, kisgyerekek etetése előtt.
  • A csecsemő pelenkacseréje után.
  • Orrfújás, köhögés, tüsszentés után.
  • Járművek igénybevétele után.
  • Beteg ismerősök látogatása, vagy beteg személyek tárgyainak megérintését követően.
  • WC használata előtt és után.
  • Cigarettázás után.
  • Szemét kidobását követően.
  • Kontaktlencse kivétel/berakás előtt.
  • Fogmosást megelőzően.
  • Arcunk, valamint testnyílásaink (orr, száj, szem, végbél, intim testrészek) érintése előtt, mindig alkalmazzuk a helyes kézmosás szabályait.

Kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz
A lejárt minőség-megőrzési idejű, romlásnak, penészedésnek indult élelmiszerekben mérgező anyagok képződhetnek. A nyersanyagok, egyes helyeken a víz és a belőle készült jégkocka is veszélyes kórokozókat, ártalmas vegyi szennyeződéseket tartalmazhatnak. A nyersanyagok gondos kiválasztása, alapos tisztítása, a mosás, hámozás a veszélyt csökkenti.
Ezért:

  • Csak friss, ép, egészséges nyersanyagot vásároljon megbízható helyről!
  • Ellenőrizze a termék minőség-megőrzési, fogyasztható sági idejét!
  • Csak pasztőrözött vagy felforralt tejet igyon!
  • A zöldséget, gyümölcsöt alaposan tisztítsa, mossa meg! Különösen, ha nyersen fogyasztja.
  • Sütéshez, főzéshez, konyhai munkához csak tiszta ivóvizet használjon!
  • Ne fogyasszon el a szokásostól eltérő ízű, szagú, állagú élelmiszert!

Kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól
A nyers húson (sertés-, marha-, baromfihús, halak, egyéb vízi élőlények) és a kicsurgó húslében súlyos megbetegedést okozó baktériumok lehetnek, melyek az előkészítés és tárolás során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerbe. Kórokozó mikrobák egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen a földdel szennyeződött, vagy szennyvízzel öntözött zöldségféléken is előfordulhatnak.
Ezért:

  • Rendkívül fontos a nyers húsok elkülönítése minden más élelmiszer-alapanyagtól, elsősorban a fogyasztásra már kész ételektől – már bevásárláskor és az áruk hazaszállítása során is.
  • A nyersanyagok tisztítására, szeletelésére használt kést, vágódeszkát más célra, főként a már kész élelmiszerek, ételek szeletelésére ne használja!
  • A kész ételeket úgy tárolja, hogy a nyersanyagokkal vagy azok mosására, tárolására használt edényekkel ne érintkezhessenek, azoktól ne szennyeződhessenek!
  • A zöldséget, gyümölcsöt jól mossa meg!

photo-1452251889946-8ff5ea7b27ab
Alapos sütés, főzés
Az alapos sütés-főzés elpusztítja az egészségre veszélyes kórokozókat. Ehhez szükséges, hogy az étel teljes mennyiségben felforrjon, belső, ún. maghőmérséklete 2 percre elérje a 75°C-ot. Az egész baromfi, nagy darabban hőkezelt húsok, a darált húsból készülő, illetve göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel.
 Ezért:

  • A hús-, baromfi-, tojás- és halételeket alaposan át kell sütni, főzni!
  • A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, a tojásétel megszilárdul, a hús belseje is szemmel láthatóan jól átsült, a belőle megszúrásra szivárgó lé tiszta, nem rózsaszín, nem véres. Ehhez az étel belsejének el kell érnie a 70-75°C-ot, mely ételhőmérővel is ellenőrizhető.
  • A korábbról megmaradt ételt fogyasztás előtt mindig forrósítsa, forralja át! A meglangyosítás, melegítés nem elegendő. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!

Gyors lehűtés, hűtött tárolás
A baktériumok a konyhai hőmérsékleten rohamosan szaporodnak, ezáltal súlyos betegségekhez vezethetnek. Néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Hidegben a baktériumok szaporodása lelassul vagy leáll.
Ezért:

  • Ha a megmaradt ételt későbbre akarja eltenni, azonnal hűtse le, és minél előbb tegye hűtőszekrénybe.
  • Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 °C alatt tudja tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb (10-15 °C) előnyösebb. A hűtőszekrény hőfokát hőmérővel ellenőrizze!
  • A hűtőbe a termékeket úgy tegye be (dobozban vagy más csomagolásban), hogy egymást ne szennyezhessék!
  • A fagyasztott élelmiszereket ne szobahőmérsékleten, hanem hűtőben engedtesse fel!
  • A részben, vagy teljesen felengedett élelmiszert újból ne fagyassza le!
  • Hűtőszekrényben se tárolja 2-3 napnál tovább az ételt!

Ha a fenti szabályokat betartja, az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy valószínűséggel elkerülik majd Önt és Családját. Élelmiszer-biztonságban gazdag újévet kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Raclette, a hűvös napok megmentője

eteltcsakokosan

Van-e különbség?…

szucseva

A csokoládé, hidegen-melegen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató