Ételtcsakokosan

Bevásárlás I.

2017. május 4.

Akár hiszed, akár nem, az élelmiszerhigiénia és az élelmiszerbiztonság nem a konyhában kezdődik. Sőt, ha csak itt kezdünk vele foglalkozni, kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. A következő cikkben bemutatjuk, hogy már a vásárlás megkezdése előtt érdemes tudatosan viszonyulni az élelmiszerekhez.

shopping-carts-664830_640

Tisztaság

Válassz tiszta bevásárló kocsit vagy kosarat. Ha egyiket sem találod megfelelőnek, beszélj az üzletvezetővel.

Sose tedd csomagolatlanul a fogyasztásra kész élelmiszert (zöldség, gyümölcs, pékáru) a kosaradba.

Ha viszel magaddal bevásárló táskát, figyelj arra, hogy tiszta legyen. A textil táskák nagyon praktikusak, környezetkímélőek, de ha nem mossuk ki bizonyos időközönként, akár bajt is okozhatnak. Ha mosható a táska, akkor gyakran mossuk ki és amennyiben anyaga engedni, vasaljuk is ki.

Választás

Tervezz előre, írj bevásárló listát! Pénzt takaríthatsz meg, csökkentheted az élelmiszer-biztonsági kockázatot és elkerülheted a felesleges dolgok megvásárlását. Ha valamiből többet vennél, előbb győződj meg arról, hogy van hely a mélyhűtődben.

Ne vegyél sérült csomagolású terméket. Az élelmiszer csomagolásának egyik legfontosabb feladata az élelmiszer védelme a külső fizikai, kémiai és biológiai szennyeződéstől, valamint az eltarthatósági idő meghosszabbítása. Ha szakadt, sérült, esetleg hiányos a csomagolás, akkor könnyebben szennyeződhet az élelmiszer, csökkenhet az eltarthatósága.

Ne vásárolj meg penészes élelmiszert, hacsak nem az élelmiszer ilyen jellegű: pl.: kékpenészes sajt, szalámi. Ha kétségeid vannak, kérdezd meg a bolti eladót.

Jól vizsgáljuk meg a termékünk lejárat idejét, melyet a nap-hónap-év sorrendben kell feltüntetni (pl. 20.03.2016).

A gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.

Érdemes megjegyezni, hogy azok a kenyerek, amelyek 24 óránál hosszabb minőségmegőrzési idejűek a kenyércímkének tartalmaznia kell a minőségmegőrzési idő dátumát (pl.: Minőségét megőrzi: HÉTFŐIG). Azon kenyerek, amelyek a gyártást követő 24 órán belül fogyasztásra kerülnek, a címkéjükön a lejárat napját nem kell feltüntetni.

Nagyon fontos tudni, hogy tilos lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani. Mindig ellenőrizd a fenti dátumokat, ha pedig nem látszik jól, esetleg valami gyanúsat észlelsz, keresd az üzletvezetőt, vagy hívd a NÉBIH Zöld számát.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Mire jó az ételhőmérő?

eteltcsakokosan

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató