Akár hiszed, akár nem, az élelmiszerhigiénia és az élelmiszerbiztonság nem a konyhában kezdődik. Sőt, ha csak itt kezdünk vele foglalkozni, kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. A következő cikkben bemutatjuk, hogy már a vásárlás megkezdése előtt érdemes tudatosan viszonyulni az élelmiszerekhez.
Tisztaság
Válassz tiszta bevásárló kocsit vagy kosarat. Ha egyiket sem találod megfelelőnek, beszélj az üzletvezetővel.
Sose tedd csomagolatlanul a fogyasztásra kész élelmiszert (zöldség, gyümölcs, pékáru) a kosaradba.
Ha viszel magaddal bevásárló táskát, figyelj arra, hogy tiszta legyen. A textil táskák nagyon praktikusak, környezetkímélőek, de ha nem mossuk ki bizonyos időközönként, akár bajt is okozhatnak. Ha mosható a táska, akkor gyakran mossuk ki és amennyiben anyaga engedni, vasaljuk is ki.
Választás
Tervezz előre, írj bevásárló listát! Pénzt takaríthatsz meg, csökkentheted az élelmiszer-biztonsági kockázatot és elkerülheted a felesleges dolgok megvásárlását. Ha valamiből többet vennél, előbb győződj meg arról, hogy van hely a mélyhűtődben.
Ne vegyél sérült csomagolású terméket. Az élelmiszer csomagolásának egyik legfontosabb feladata az élelmiszer védelme a külső fizikai, kémiai és biológiai szennyeződéstől, valamint az eltarthatósági idő meghosszabbítása. Ha szakadt, sérült, esetleg hiányos a csomagolás, akkor könnyebben szennyeződhet az élelmiszer, csökkenhet az eltarthatósága.
Ne vásárolj meg penészes élelmiszert, hacsak nem az élelmiszer ilyen jellegű: pl.: kékpenészes sajt, szalámi. Ha kétségeid vannak, kérdezd meg a bolti eladót.
Jól vizsgáljuk meg a termékünk lejárat idejét, melyet a nap-hónap-év sorrendben kell feltüntetni (pl. 20.03.2016).
A gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat.
Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.
Érdemes megjegyezni, hogy azok a kenyerek, amelyek 24 óránál hosszabb minőségmegőrzési idejűek a kenyércímkének tartalmaznia kell a minőségmegőrzési idő dátumát (pl.: Minőségét megőrzi: HÉTFŐIG). Azon kenyerek, amelyek a gyártást követő 24 órán belül fogyasztásra kerülnek, a címkéjükön a lejárat napját nem kell feltüntetni.
Nagyon fontos tudni, hogy tilos lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani. Mindig ellenőrizd a fenti dátumokat, ha pedig nem látszik jól, esetleg valami gyanúsat észlelsz, keresd az üzletvezetőt, vagy hívd a NÉBIH Zöld számát.