Ételtcsakokosan
Juhturoval_toltott_gomba_0064-300x224

Juhturoval_toltott_gomba_0064-300x224
Hozzávalók:
5 nagy fej csiperkegomba
10 dkg juhtúró
5 dkg reszelt trappista sajt
bors ízlés szerint
zöldfűszerek, snidling, petrezselyem
1 csipetnyi só
olívaolaj
A brokkolipüréhez:
40 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
ételízesítő
4 dl tej, bors, só, fokhagyma, 1-2 dl tejszín, kevés vaj
Elkészítés:

A gombákat megmossuk, meghámozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Tehát a gombát megpucoltuk. Az olívaolajjal vékonyan kikenünk egy tepsit. A gombákat a tetejükkel lefelé fordítva, a tepsibe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és 10 percre a sütőbe tesszük.

Közben a juhtúrót egy villával összetörjük. Hozzákeverjük az apróra vágott fűszernövényeket, kevés borsot.

Ha lejárt az elősütés ideje, kivesszük a gombafejeket. A kisült vizet kiöntjük a tepsiből, majd visszatesszük a gombafejeket a tepsibe, rákanalazzuk a juhtúrót, rászórjuk a sajtot. A sütőt feltekerjük 220 C fokra, betesszük a gombafejeket és 15 perc alatt készre sütjük.

A brokkolipüré:
4 dl tejben megfőzzük a brokkolit, a fokhagymával a fűszerekkel, majd összeturmixoljuk és tejszínnel és kevés vajjal kikeverjük.
Élelmiszerbiztonsági jótanács:
Gombás ételek készítése

A gombák tisztítása során a tönk végét, egyes gombafajtáknál az egész tönköt le kell vágni. A gombát általában nem kell meghámozni. A rovarrágott, férges részeket is dobjuk el. A gombát bő, hideg vízben, többször mossuk át, de ne áztassuk.

Egyes gombafajtáknál a szokásos tisztításon kívül másra is figyelni kell, különben enyhe mérgezést vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. A gondos elkészítés után a fogyasztásra is figyeljünk oda. Vannak olyan vadon termő, ehető gombafajok, amelyek alkohollal fogyasztva megbetegedést okozhatnak.

Mivel a gomba nehezen emészthető étel, ezért daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg. A gombából készült ételt együk meg rögtön, ne tároljuk a következő étkezésig, még hűtőben sem.

Ne adjunk gombás ételt kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú vagy gombára allergiás embereknek. Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal hívjunk orvost!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Folyadékpótlás a hőségben gyógyteákkal

eteltcsakokosan

Miért értékes táplálék a hal?

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató