Hozzávalók:
5 nagy fej csiperkegomba
10 dkg juhtúró
5 dkg reszelt trappista sajt
bors ízlés szerint
zöldfűszerek, snidling, petrezselyem
1 csipetnyi só
olívaolaj
A brokkolipüréhez:
40 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
ételízesítő
4 dl tej, bors, só, fokhagyma, 1-2 dl tejszín, kevés vaj
Elkészítés:
A gombákat megmossuk, meghámozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Tehát a gombát megpucoltuk. Az olívaolajjal vékonyan kikenünk egy tepsit. A gombákat a tetejükkel lefelé fordítva, a tepsibe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és 10 percre a sütőbe tesszük.
Közben a juhtúrót egy villával összetörjük. Hozzákeverjük az apróra vágott fűszernövényeket, kevés borsot.
Ha lejárt az elősütés ideje, kivesszük a gombafejeket. A kisült vizet kiöntjük a tepsiből, majd visszatesszük a gombafejeket a tepsibe, rákanalazzuk a juhtúrót, rászórjuk a sajtot. A sütőt feltekerjük 220 C fokra, betesszük a gombafejeket és 15 perc alatt készre sütjük.
A brokkolipüré:
4 dl tejben megfőzzük a brokkolit, a fokhagymával a fűszerekkel, majd összeturmixoljuk és tejszínnel és kevés vajjal kikeverjük.
Élelmiszerbiztonsági jótanács:
Gombás ételek készítése
A gombák tisztítása során a tönk végét, egyes gombafajtáknál az egész tönköt le kell vágni. A gombát általában nem kell meghámozni. A rovarrágott, férges részeket is dobjuk el. A gombát bő, hideg vízben, többször mossuk át, de ne áztassuk.
Egyes gombafajtáknál a szokásos tisztításon kívül másra is figyelni kell, különben enyhe mérgezést vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. A gondos elkészítés után a fogyasztásra is figyeljünk oda. Vannak olyan vadon termő, ehető gombafajok, amelyek alkohollal fogyasztva megbetegedést okozhatnak.
Mivel a gomba nehezen emészthető étel, ezért daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg. A gombából készült ételt együk meg rögtön, ne tároljuk a következő étkezésig, még hűtőben sem.
Ne adjunk gombás ételt kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú vagy gombára allergiás embereknek. Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal hívjunk orvost!