Az élelmiszerek okozta akut megbetegedések száma világszerte nő, nem kímélve a civilizált országokat sem. Többségük enyhe lefolyású, emiatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, de előfordulnak nagy tömegeket érintő, súlyos, esetenként halálos kimenetelő események is.
Mi az élelmiszer-mérgezés, élelmiszer-fertőzés?
Mindkettő élelmiszer, ételfogyasztással összefüggően kialakuló, elsősorban gyomorbél rendszeri tüneteket okozó heveny egészségkárosodás, amely jelentkezhet hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal. Köznapi használatban mindkét esetben az ételmérgezés megnevezést használják, de találkozni a gyomorrontás köznyelvi változatával is.
A kétféle szakmai megnevezés (élelmiszer-mérgezés, élelmiszer-fertőzés) használatának oka, hogy mindkét esetben más-más a kórok, és másként alakul ki a megbetegedés.
Élelmiszer-fertőzésről akkor beszélünk, ha baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, és parazitákkal fertőzött az elfogyasztott élelmiszer vagy a víz, és a tüneteket a szervezetbe az élelmiszerrel, vagy vízzel bejutott, élő kórokozók okozzák.
Élelmiszer-mérgezéskor az élelmiszer elfogyasztását követően, az élelmiszerben lévő szerves vagy szervetlen méreganyag váltja ki a megbetegedést. A méreganyag lehet baktériumok méreganyaga, gombák méreganyaga, de vegyi anyag is. Ide tartoznak a vadon termő mérgező gombák fogyasztása miatti megbetegedések is.
A mikroorganizmusok által okozott megbetegedések ételmérgezések és –fertőzések is lehetnek, attól függően, hogy a megbetegedést a kórokozó vagy annak méreg-anyaga, toxinja váltja ki.
Az élelmiszerek okozta akut megbetegedések száma világszerte nő, nem kímélve a civilizált országokat sem. Többségük enyhe lefolyású, emiatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, de előfordulnak nagy tömegeket érintő, súlyos, esetenként halálos kimenetelő események is.
A statisztikai adatok szerint az élelmiszerek okozta megbetegedések legtöbbször a háztartásokban zajlanak le, és általában mikroorganizmusok okozzák.
Az ilyen események, megbetegedések nagy része odafigyeléssel, tudatos vásárlással, ételkezelési szabályok betartásával megelőzhető.
Mit kell általában tudni az „ételmérgezésekről”?
A megbetegedéseket leggyakrabban olyan baktériumok okozzák, amelyek jelenléte bizonyos körülmények között az ételben, de leginkább az étel nyersanyagokban elkerülhetetlen, és kedvező körülmények között képesek az élelmiszerekben elszaporodni.
Ezért kell kiemelten figyelni a nyers és tisztítatlan élelmiszerekre, például a húsokra, tojásra, nyers tejre és zöldségfélékre.
Gyakoriak a tejes, tojásos ételek (madártej, hidegkonyhai készítmények, tojáskrémes cukrászsütemények) okozta megbetegedések, amely esetekben a baktérium származhat a pasztőrözetlen, forralatlan tejből, a tojásból, a szennyezett eszközökről, kézről és munkaasztalról.
Gyakori betegség „források” még, a hosszabb ideig tárolt, darált-hússal készült ételek, főzött rizs, húslevesek, mártások (különösen a vadas mártás), a házi disznótoros és saláták.
„Ételmérgezést” okozhatnak a következő hibák:
Ha:
- a háziasszony ételt készít elő, anélkül, hogy előtte kezet mosna,
- beteg, vagy kórokozó hordozó készíti az ételt,
- az ételeket nem főzték, és nem sütötték meg alaposan,
- a hűtendő élelmiszereket és melegételeket hűtés nélkül, langyosan tárolják órákon át,
- a fogyasztásra kész ételeket, élelmiszereket és italokat „keresztszennyezés”-nek teszik ki, amelynek során pl. érintkezhetnek nyers élelmiszerekkel, vagy azoktól szennyeződött eszközökkel (pl. vágódeszka, kés, törlőruha) és kézzel,
- nem különül el a nyers hús vágásához használt vágódeszka, és nem kielégítő a húsvágó deszkák tisztítása, és az azon megbúvó mikroorganizmusok fertőzik az élelmiszereket,
- az edények és eszközök mosogatásához nem ivóvíz minőségű vizet használnak,
- nem biztosított az ételek és élelmiszerek védelme rovaroktól, rágcsálóktól (darázs, hangya, légy, egér stb.),
- a konyha piszkos, rendetlen, takarítatlan, a hűtőszekrény szennyezett, és a baktériumok a felületeken elszaporodhatnak,
- a fiókokban morzsa, ételmaradék rakódik le, azt a rovarok és rágcsálók szívesen látogatják.
Forrás: NÉBIH
Kép forrása: ewhealthadvisor.com