Ételtcsakokosan

Élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzése

2017. február 28.

Az élelmiszerek okozta akut megbetegedések száma világszerte nő, nem kímélve a civilizált országokat sem. Többségük enyhe lefolyású, emiatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, de előfordulnak nagy tömegeket érintő, súlyos, esetenként halálos kimenetelő események is.

Mi az élelmiszer-mérgezés, élelmiszer-fertőzés?food-poisoning

Mindkettő élelmiszer, ételfogyasztással összefüggően kialakuló, elsősorban gyomorbél rendszeri tüneteket okozó heveny egészségkárosodás, amely jelentkezhet hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal. Köznapi használatban mindkét esetben az ételmérgezés megnevezést használják, de találkozni a gyomorrontás köznyelvi változatával is.

A kétféle szakmai megnevezés (élelmiszer-mérgezés, élelmiszer-fertőzés) használatának oka, hogy mindkét esetben más-más a kórok, és másként alakul ki a megbetegedés.

Élelmiszer-fertőzésről akkor beszélünk, ha baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, és parazitákkal fertőzött az elfogyasztott élelmiszer vagy a víz, és a tüneteket a szervezetbe az élelmiszerrel, vagy vízzel bejutott, élő kórokozók okozzák.

Élelmiszer-mérgezéskor az élelmiszer elfogyasztását követően, az élelmiszerben lévő szerves vagy szervetlen méreganyag váltja ki a megbetegedést. A méreganyag lehet baktériumok méreganyaga, gombák méreganyaga, de vegyi anyag is. Ide tartoznak a vadon termő mérgező gombák fogyasztása miatti megbetegedések is.

A mikroorganizmusok által okozott megbetegedések ételmérgezések és –fertőzések is lehetnek, attól függően, hogy a megbetegedést a kórokozó vagy annak méreg-anyaga, toxinja váltja ki.

Az élelmiszerek okozta akut megbetegedések száma világszerte nő, nem kímélve a civilizált országokat sem. Többségük enyhe lefolyású, emiatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, de előfordulnak nagy tömegeket érintő, súlyos, esetenként halálos kimenetelő események is.

A statisztikai adatok szerint az élelmiszerek okozta megbetegedések legtöbbször a háztartásokban zajlanak le, és általában mikroorganizmusok okozzák.

Az ilyen események, megbetegedések nagy része odafigyeléssel, tudatos vásárlással, ételkezelési szabályok betartásával megelőzhető.

Mit kell általában tudni az „ételmérgezésekről”?

A megbetegedéseket leggyakrabban olyan baktériumok okozzák, amelyek jelenléte bizonyos körülmények között az ételben, de leginkább az étel nyersanyagokban elkerülhetetlen, és kedvező körülmények között képesek az élelmiszerekben elszaporodni.

Ezért kell kiemelten figyelni a nyers és tisztítatlan élelmiszerekre, például a húsokra, tojásra, nyers tejre és zöldségfélékre.

Gyakoriak a tejes, tojásos ételek (madártej, hidegkonyhai készítmények, tojáskrémes cukrászsütemények) okozta megbetegedések, amely esetekben a baktérium származhat a pasztőrözetlen, forralatlan tejből, a tojásból, a szennyezett eszközökről, kézről és munkaasztalról.

Gyakori betegség „források” még, a hosszabb ideig tárolt, darált-hússal készült ételek, főzött rizs, húslevesek, mártások (különösen a vadas mártás), a házi disznótoros és saláták.

„Ételmérgezést” okozhatnak a következő hibák:

Ha:

  • a háziasszony ételt készít elő, anélkül, hogy előtte kezet mosna,
  • beteg, vagy kórokozó hordozó készíti az ételt,
  • az ételeket nem főzték, és nem sütötték meg alaposan,
  • a hűtendő élelmiszereket és melegételeket hűtés nélkül, langyosan tárolják órákon át,
  • a fogyasztásra kész ételeket, élelmiszereket és italokat „keresztszennyezés”-nek teszik ki, amelynek során pl. érintkezhetnek nyers élelmiszerekkel, vagy azoktól szennyeződött eszközökkel (pl. vágódeszka, kés, törlőruha) és kézzel,
  • nem különül el a nyers hús vágásához használt vágódeszka, és nem kielégítő a húsvágó deszkák tisztítása, és az azon megbúvó mikroorganizmusok fertőzik az élelmiszereket,
  • az edények és eszközök mosogatásához nem ivóvíz minőségű vizet használnak,
  • nem biztosított az ételek és élelmiszerek védelme rovaroktól, rágcsálóktól (darázs, hangya, légy, egér stb.),
  • a konyha piszkos, rendetlen, takarítatlan, a hűtőszekrény szennyezett, és a baktériumok a felületeken elszaporodhatnak,
  • a fiókokban morzsa, ételmaradék rakódik le, azt a rovarok és rágcsálók szívesen látogatják.

Forrás: NÉBIH

Kép forrása: ewhealthadvisor.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Őseink eledele – mit ettek eleink?

eteltcsakokosan

Itt a Farsang, áll a bál

eteltcsakokosan

Fontos vitaminforrás a retek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató