Elkezdődött a vakáció indulhat a család nyaralni. Amikor hosszú útra megyünk, figyeljünk arra, hogyan tároljuk az elemózsiánkat.
Csomagolhatunk szendvicseket, zöldséget, gyümölcsöt, sós és édes süteményeket, de ha nem szeretnénk rossz emlékeket szerezni élelmiszer okozta megbetegedések miatt, akkor ügyeljünk pár egyszerű szabályra.
Néhány élelmiszert hűtőben kell tárolni indulásig, másokat szobahőmérsékleten, ezekre mindig figyeljünk oda!
Amit hűteni kell:
- húsos szendvicseket (kenőmájast, felvágottat, sült húst tartalmazó szendvicsek)
- saláták (öntettel együtt csomagolt, húsos, halas, tojásos vagy tésztasaláták)
- megmosott és felaprított zöldségek, gyümölcsök
- romlandó tejtermékek (tej, joghurt, pudingok)
- nyers hús, amelyet később tervezünk elkészíteni
Amit kint hagyhatunk a konyhapulton:
- kenyér
- rágcsálnivalók (olajos magvak, perecek, ropik, chips)
- nyers, még nem megmosott gyümölcs és zöldség
Tipp: Egy teli hűtőláda jobban tartja a hideget, mint egy félig megtöltött, így mindig megfelelő méretű hűtőtáskát/ládát válasszunk a csomagolandó élelmiszerekhez.
Amennyiben takarékossági okokból nagyobb mennyiségű élelmiszert csomagolunk, amit a nyaralás helyén kívánunk majd elfogyasztani, úgy alaposan válogassuk meg mit viszünk magunkkal.
- Szalámi és kolbász hűtőládában tárolandó, semmiképp se szállítsuk hűtés nélkül.
- Konzerveket, kompótokat, üveges élelmiszereket, száraztésztát, zacskós rizst, kávét, lisztet, cukrot, darát bátran csomagolhatunk.
- Zöldségek és gyümölcsök, kenyérfélék is könnyen szállíthatóak.
- Fagyasztott élelmiszerekkel – legyen az készétel vagy nyers alapanyag – óvatosan bánjunk, ha nagyon hosszú 8-12 órás útra indulunk, a hűtőláda nem képes megfelelő hőmérsékleten tartani a tartalmát. Visszafagyasztani pedig nem biztonságos!