Ételtcsakokosan
Jokai_bableves_72-300x200

Jokai_bableves_72-300x200
Hozzávalók:
40 dkg tarkabab
10 dkg tisztított sárgarépa
10 dkg tisztított petrezselyemgyökér
10 dkg tisztított zeller
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg kolbász
50 dkg sertéscsülök vagy sonka
2 l alaplé ( sonkalé, húsleves alaplé)
3 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
csemege fűszerpaprika ízlés szerint
1 evőkanál ecet

levesbetét (csipedett, galuska, eperlevél, lúdgége ízlés szerint)
10 dkg liszt
2 evőkanál tejföl

Elkészítés:
A babot egy álló napra, a sonkát pedig fél napra lefedve beáztatjuk. A főzés kezdetén leöntjük róluk a vizet, és átöblítjük hideg vízzel a babot. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk, a kolbászt pedig felkarikázzuk.
A babot és a sonkát a babérlevéllel – egyelőre só nélkül – feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Amikor már puhul a bab, akkor tesszük bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát.
Mikor a zöldségek már megfőttek, akkor paprikás habarást (liszt, tejföl) készítünk, s a levest azzal sűrítjük.
Ezek után beletesszük a karikára vágott kolbászt, és azzal kislángon (forralni nem szabad!) tovább főzzük. A legvégén pedig beletesszük a levesbetétet, mellyel szintén főzzük egy kicsit.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet és az alapanyagok beszerzése megbízható forrásból!
  • Mindig ügyeljünk az eltarthatósági időkre is!
  • A zöldségeket (tarkabab, sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma) megbízható forrásból szerezzük be, az előkészületek során alaposan tisztítsuk meg és vágjuk a megfelelő méretre, hogy a hőkezelés alapos lehessen!
  • A levesbe kerülő húsféléknél is fontos a megbízható beszerezési forrás, valamint az eltarthatóság figyelembe vétele. A füstölt húsok eltarthatósága nagyobb, mint a nyers húsoké amennyiben megfelelően, hűtött körülmények között tároljuk őket!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A világ egyik leghíresebb kávémárkáját is magyar alapította

eteltcsakokosan

Adományozásra buzdítunk

eteltcsakokosan

A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató