Ételtcsakokosan
Jokai_bableves_72-300x200

Jokai_bableves_72-300x200
Hozzávalók:
40 dkg tarkabab
10 dkg tisztított sárgarépa
10 dkg tisztított petrezselyemgyökér
10 dkg tisztított zeller
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg kolbász
50 dkg sertéscsülök vagy sonka
2 l alaplé ( sonkalé, húsleves alaplé)
3 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
csemege fűszerpaprika ízlés szerint
1 evőkanál ecet

levesbetét (csipedett, galuska, eperlevél, lúdgége ízlés szerint)
10 dkg liszt
2 evőkanál tejföl

Elkészítés:
A babot egy álló napra, a sonkát pedig fél napra lefedve beáztatjuk. A főzés kezdetén leöntjük róluk a vizet, és átöblítjük hideg vízzel a babot. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk, a kolbászt pedig felkarikázzuk.
A babot és a sonkát a babérlevéllel – egyelőre só nélkül – feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Amikor már puhul a bab, akkor tesszük bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát.
Mikor a zöldségek már megfőttek, akkor paprikás habarást (liszt, tejföl) készítünk, s a levest azzal sűrítjük.
Ezek után beletesszük a karikára vágott kolbászt, és azzal kislángon (forralni nem szabad!) tovább főzzük. A legvégén pedig beletesszük a levesbetétet, mellyel szintén főzzük egy kicsit.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet és az alapanyagok beszerzése megbízható forrásból!
  • Mindig ügyeljünk az eltarthatósági időkre is!
  • A zöldségeket (tarkabab, sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma) megbízható forrásból szerezzük be, az előkészületek során alaposan tisztítsuk meg és vágjuk a megfelelő méretre, hogy a hőkezelés alapos lehessen!
  • A levesbe kerülő húsféléknél is fontos a megbízható beszerezési forrás, valamint az eltarthatóság figyelembe vétele. A füstölt húsok eltarthatósága nagyobb, mint a nyers húsoké amennyiben megfelelően, hűtött körülmények között tároljuk őket!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Virsli másképp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató