Ételtcsakokosan

Virsli másképp

2016. november 1.

Az élelmiszerkönyv új módosításai kapcsán változik a húskészítmények – így a virslik – összetételének aránya. Ez alkalomból elgondolkodtunk mi mindent lehet virsliből készíteni. Nektek van valamilyen virslis specialitások?

A virslit nem csak megfőzni lehet és mustárral, kenyérrel elmajszolni, vagy hot-dogként elkészíteni, hanem érdemes bevagdosni, sajttal, szalonnával vagy hagymával megtölteni és megsütni. A frankfurti leves elmaradhatatlan hozzávalója, majonézes salátába is szokták tenni és ez az egyetlen étel, amit minden gyerek hajlandó megenni.

32798

Lássuk milyen ötleteket kapunk a múltból

„Virsli tálalása. A párolgó virsli láttára rosszkedvű emberek is felvidulnak. Virslit akkor eszik az ember, ha nagyon éhes, vagy amikor már nagyon is jóllakott.

A virslit – csakúgy mint a kávét – nagyon forrón kell tálalni. Lehetőleg mély tálban adjuk fel, melynek aljába kevés forró vizet öntöttem, hogy gőzölögjön, befedve tálalom, favillával szedem ki és kézzel eszem meg. A virslinek elengedhetetlen kísérőtársa a sör, sóskifli, reszelt torma és mustár.

Szépen tálalhatom sűrű, párolt káposztával, ha hosszúkás tálba rakom s a virslipárokat – mintegy nyeregbe – rája fektetem. Ilyenkor kétoldalt vajas burgonyát adok hozzá. Vagy egy alacsonyabb poharat kis, puha fehér szerviettával leborítok és egy kerek tál közepére állítom. Közvetlen tálalás előtt erre rakom fel a virsliket, köréje sült burgonyát és keményre főtt tojásokat, reszelt tormával. Ezzel a tállal nagyon kell sietni és tiszta ruhával letakarva bevinni a konyhába.

Virslit lehet zsemlyemorzsában rántani, vajas tésztába burkolva kisütni, kétfelé vágva kizsírozott, tűzálló tálra tenni, tojást ütni rá, úgy mint a ham and eggs-nél.

Sör mellé nagyon ügyesen adhatom be, ha sós stanglit kettévágok, kiszedem a belet, ennek helyét kitöltöm félpár virslivel és a kifli másik felével lefödöm. Kifőztem a virslit félretett pörkölt vagy gulyáslében is, frissen főtt burgonya mellé egyszerű és ízletes vacsora. A karikákra szelt virslivel nagyon ízletessé tehetem a borsó-, káposzta- vagy burgonya levest.

A friss virsli világos színű és feszes; ha ráncos, nyirkos, ha a belső része szürke, akkor a virsli állott vagy romlott.”

Forrás: Dr. Hevesi Sándorné: Az ideális háztartás, Budapest, 1934

Kapcsolódó cikkek:

Kép forrása: fortepan.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#1. Mit hol tároljunk? – Frigó kisokos

eteltcsakokosan

Biztonságos limonádékészítés

eteltcsakokosan

Nyáron is biztonságosan

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató