Ételtcsakokosan

Jó tanácsok húsvéti tojásfestéshez

2022. április 13.

Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásároljuk meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

Tojásfestés

  • Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre.
  • Főzzük a festeni kívánt tojásokat keményre.
  • A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
  • Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla) használjunk.
  • A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljunk meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!
  • A festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
  • A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el. Kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.
  • A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
  • Tojásfújáskor gondolunk arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kellemes húsvéti ünnepeket és örömteli, biztonságos tojásfestést kíván Önnek és családjának!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Elfeledett hús

eteltcsakokosan

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató