Ételtcsakokosan

Így neveld a bazsalikomod

2016. szeptember 9.

A zöldfűszerként vásárolt cserepes bazsalikomot megfelelő gondozással akár 2-3 hónapig is eltarthatjuk a lakásban. Kiültetve pedig akár egész nyáron friss fűszerrel láthat el bennünket. Kiskertesek maguk is termeszthetik. Tippek és hasznos tanácsok a NÉBIH szakértőitől.
Amennyiben a vásárolt növény nagy lombú, magas és megnyúlt szárú, a továbbtermesztés sikerének esélye kisebb. Válasszunk tehát inkább egy alacsonyabb, de alulról bokros, erős szárú és jó kondícióban lévő példányt. A fenti minőségű bazsalikom tövet jó esetben, egy élelmiszer áruházban is megvásárolhatjuk, de a kertészetekben vásárolt növények általában jobban megfelelnek erre a célra.4d742b88-46f0-422f-a96c-c676ca42842a
A bazsalikom tartásához megfelel egy meleg, napos ablakpárkány, később – ahogy melegszik az idő – egy nem szeles, napsütötte erkély vagy terasz is. A cserepet a vásárlás után azonnal állítsuk egy vízzel telt edénybe, hogy a tőzeges termesztő közeg jól teleszívja magát vízzel. Hagyjuk vagy 10 percig abban állni.
Ezt követően ültessük át a növényt egy nagyobb méretű (16-20 cm átmérőjű) agyagcserépbe. A műanyag cserép nem ideális, mert az a napon nagyon felmelegszik, amely fokozza a gyökerek valamint a talaj kiszáradást, valamint – az agyagcseréppel ellentétben – a műanyag nem képes a víz pufferolására. Az ültetéshez használjunk palántaföldet, beültetés után pedig állítsuk a cserepet egy tálkába.
Az első fűszernyerési időpont az átültetés időpontja, amikor a növényt felére-harmadára – de 5 cm-nél nem mélyebbre – visszavágjuk. A visszavágásnál ügyeljünk arra, hogy mindenképpen hagyjunk a tövön megfelelő számú levelet (szívóhajtás), ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy a növényt elpusztul.
A visszavágással újabb elágazások kinevelésére késztetjük a növényünket, így végül egy
bokros egyedet kapunk. Az új hajtások és levelek képzését hetenkénti nitrogén túlsúlyos tápoldatozással segítsük elő. Muskátlihoz, illetve virágos balkonnövényhez ajánlott tápoldat helyett levéldísznövény tápoldatot használjunk.
A továbbiakban mérsékelt öntözéssel és tápoldatozással, valamint a levelek és hajtások okos csipkedésével (fűszer célra) segíthetjük elő, hogy a növény lombos állapotban és jó kondícióban maradjon, és minél később virágozzon. A virágzó bazsalikom ugyanis kevésbé alkalmas fűszerezésre, mert a hatóanyagok akkorra olyan szinten felhalmozódnak, hogy az aromája, íze túl erőssé, azaz kevésbé élvezhetővé válik.
Az előbb részletezett kész növény tartásánál sokkal előnyösebb, ha vetőmagboltban vásárolt magból magunk nevelünk növényt.
A házi kerttel rendelkezők helybevetéssel vagy palántaneveléssel is kezdhetik a termesztést.
A bazsalikom nagyon melegigényes, a szélre és a lehűlésekre érzékeny növény, ezért egy szélvédett, napos kertrészt válasszunk a számára, lehetőleg könnyen felmelegedő talajjal.
Helybevetés esetén a magvakat április közepén-végén, 30 cm-es sorba, sekélyen vessük.
Vetés után tömörítsük a talajt. Szükség esetén, még a kikelés előtt finoman öntözzük meg a magágyat.
Kelés után a növényeket 15-20 cm-re ritkítsuk ki, hogy a töveknek legyen helyük a növekedéshez. A kelés után nitrogén túlsúlyos műtrágyával vagy lombtrágyával segítsük elő a növekedést.
Palántanevelést akkor alkalmazunk, ha azt szeretnénk, hogy hamar legyen fűszerszedésre alkalmas növényünk. A palántanevelés ideje 6-8 hét.
Május közepi kiültetéshez a magvakat termesztő berendezésben, esetleg lakásban, március közepén vetjük. A kikelő növénykéket kettesével tejfölös poharakba ültetjük (pikírozzuk). A poharakban nevelt palánták végleges helyükre ültethetők, ha a levegő minimum hőmérséklete a 7 fokot már tartósan meghaladja (május közepe-vége).
A bazsalikomot a nyár folyamán öntözzük rendszeresen, szükség esetén végezzünk kézi gyomirtást és talajlazítást.
Forrás: NÉBIH Szupermenta

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok otthoni ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató