Ételtcsakokosan

Így neveld a bazsalikomod

2016. szeptember 9.

A zöldfűszerként vásárolt cserepes bazsalikomot megfelelő gondozással akár 2-3 hónapig is eltarthatjuk a lakásban. Kiültetve pedig akár egész nyáron friss fűszerrel láthat el bennünket. Kiskertesek maguk is termeszthetik. Tippek és hasznos tanácsok a NÉBIH szakértőitől.
Amennyiben a vásárolt növény nagy lombú, magas és megnyúlt szárú, a továbbtermesztés sikerének esélye kisebb. Válasszunk tehát inkább egy alacsonyabb, de alulról bokros, erős szárú és jó kondícióban lévő példányt. A fenti minőségű bazsalikom tövet jó esetben, egy élelmiszer áruházban is megvásárolhatjuk, de a kertészetekben vásárolt növények általában jobban megfelelnek erre a célra.4d742b88-46f0-422f-a96c-c676ca42842a
A bazsalikom tartásához megfelel egy meleg, napos ablakpárkány, később – ahogy melegszik az idő – egy nem szeles, napsütötte erkély vagy terasz is. A cserepet a vásárlás után azonnal állítsuk egy vízzel telt edénybe, hogy a tőzeges termesztő közeg jól teleszívja magát vízzel. Hagyjuk vagy 10 percig abban állni.
Ezt követően ültessük át a növényt egy nagyobb méretű (16-20 cm átmérőjű) agyagcserépbe. A műanyag cserép nem ideális, mert az a napon nagyon felmelegszik, amely fokozza a gyökerek valamint a talaj kiszáradást, valamint – az agyagcseréppel ellentétben – a műanyag nem képes a víz pufferolására. Az ültetéshez használjunk palántaföldet, beültetés után pedig állítsuk a cserepet egy tálkába.
Az első fűszernyerési időpont az átültetés időpontja, amikor a növényt felére-harmadára – de 5 cm-nél nem mélyebbre – visszavágjuk. A visszavágásnál ügyeljünk arra, hogy mindenképpen hagyjunk a tövön megfelelő számú levelet (szívóhajtás), ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy a növényt elpusztul.
A visszavágással újabb elágazások kinevelésére késztetjük a növényünket, így végül egy
bokros egyedet kapunk. Az új hajtások és levelek képzését hetenkénti nitrogén túlsúlyos tápoldatozással segítsük elő. Muskátlihoz, illetve virágos balkonnövényhez ajánlott tápoldat helyett levéldísznövény tápoldatot használjunk.
A továbbiakban mérsékelt öntözéssel és tápoldatozással, valamint a levelek és hajtások okos csipkedésével (fűszer célra) segíthetjük elő, hogy a növény lombos állapotban és jó kondícióban maradjon, és minél később virágozzon. A virágzó bazsalikom ugyanis kevésbé alkalmas fűszerezésre, mert a hatóanyagok akkorra olyan szinten felhalmozódnak, hogy az aromája, íze túl erőssé, azaz kevésbé élvezhetővé válik.
Az előbb részletezett kész növény tartásánál sokkal előnyösebb, ha vetőmagboltban vásárolt magból magunk nevelünk növényt.
A házi kerttel rendelkezők helybevetéssel vagy palántaneveléssel is kezdhetik a termesztést.
A bazsalikom nagyon melegigényes, a szélre és a lehűlésekre érzékeny növény, ezért egy szélvédett, napos kertrészt válasszunk a számára, lehetőleg könnyen felmelegedő talajjal.
Helybevetés esetén a magvakat április közepén-végén, 30 cm-es sorba, sekélyen vessük.
Vetés után tömörítsük a talajt. Szükség esetén, még a kikelés előtt finoman öntözzük meg a magágyat.
Kelés után a növényeket 15-20 cm-re ritkítsuk ki, hogy a töveknek legyen helyük a növekedéshez. A kelés után nitrogén túlsúlyos műtrágyával vagy lombtrágyával segítsük elő a növekedést.
Palántanevelést akkor alkalmazunk, ha azt szeretnénk, hogy hamar legyen fűszerszedésre alkalmas növényünk. A palántanevelés ideje 6-8 hét.
Május közepi kiültetéshez a magvakat termesztő berendezésben, esetleg lakásban, március közepén vetjük. A kikelő növénykéket kettesével tejfölös poharakba ültetjük (pikírozzuk). A poharakban nevelt palánták végleges helyükre ültethetők, ha a levegő minimum hőmérséklete a 7 fokot már tartósan meghaladja (május közepe-vége).
A bazsalikomot a nyár folyamán öntözzük rendszeresen, szükség esetén végezzünk kézi gyomirtást és talajlazítást.
Forrás: NÉBIH Szupermenta

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sokszínű kukorica

eteltcsakokosan

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

eteltcsakokosan

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató