Ételtcsakokosan

Szeptemberi frissesség

2017. szeptember 13.

A nyárnak ugyan vége, lassan az időjárás igazán ősziesre változik, a jó hír, hogy nem kell lemondanunk a friss zöldségről, gyümölcsről. Legfrissebb cikkünkben azokat a zöldségeket mutatjuk be, amik nem csak finomak, hanem egészségesek is, felkészítik immunrendszerünket a télre

Lássuk a kora ősz trend sajátosságait a teljesség igénye nélkül.

_lsaláta_pexels-photo-89267

Saláták közül még ilyenkor is frissen fellelhető a radicchio saláta, mely a régről ismert cikória saláta bordósabb változata. Olaszországban már-már nemzeti eledelnek minősítették és annyira megkedvelték, hogy meg is tartották maguknak a termesztés jogát. A saláta érdekes bíbor színét onnan kapja, hogy ahogy a külső levelei takarják a salátafej szívében lévőket, nem jut be elég napfény. Kesernyés ízű, levelei roppanósak kiváló kísérője egy grill vacsorának, mivel a hőtől nem veszíti el víztartalmát, így íze és színes is megmarad.

forrás: edenkert.hu

A kötözősaláta vagy közismertebb nevén római saláta szintén kevésbé hőigényes zöldség, a hőingadozást is jól tűri, ezért a hirtelen jött hideg sem okoz nála komolyabb bajt. Nem túl fényigényes, ezért akár a téli hónapokban is sikeres lehet az ültetése. Az íze a fejes salátáéhoz hasonló, kissé markánsabb és kesernyésebb. Ez a saláta Ceasar saláta elengedhetetlen összetevője.

forrás: kertlap.hu

A batáviasaláta szoros rokonságban van a jég- és az endívia salátával. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy, ropogós, természetes színekben gazdag, ízletes és gyorsan elkészíthető. A hűtőben tárolva ezt a frissességét néhány napig is megtartja. Főleg Európa mediterrán részeiről érkeznek hozzánk. Frissen, salátaként tálalva a legideálisabb.

Őszi időszakban kedvelt és még mindig frissen kapható például a karfiol is, ami ma már több féle diéta kedvelt kiegészítője, akár hússal rakottan, akár pürésítve, de levesnek is nagyon finom. A karfiol zöld színű rokona a brokkoli, mely jól tűri a hideget és meleget egyaránt. Vitaminokban gazdag, hiszen nem csak kálcium tartalma magas, de A C és E vitaminban is igen, ami immunrendszerünk hűvösebb napokra való felkészítésében fontos szerepet játszik. Jó hír, hogy a brokkoli ráadásul –a karfiollal ellenétben- nem egyszer terem hanem folyamatosan.

forrás: balintgazda.hu

Ízletes és sok féleképpen elkészíthető ételek alapanyagai közé tartoznak a káposztafélék. Rakott- töltött, lucskos vagy székely, tésztára vagy salátába az őszi ételek kedvelt alapanyaga. Emellett pedig ásványi sókban, vitaminokban és rostokban gazdag étel készíthető belőle.

l_kaposzta_pexels-photo-212932

Következő cikkünkben az őszi magvakat és gyümölcsöket mutatjuk be.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Meg kell mosni főzés előtt? …

eteltcsakokosan

Konkrét – Készíts aszalással nassolnivalót a télre!

eteltcsakokosan

Alap fűszerünk a pirospaprika

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató