Ételtcsakokosan

Hol a helye? Hűtőben vagy hűtőn kívül?

2015. június 4.
nem_hutobe-page-001-1024x767

A tejtermékeket, a húsokat és a tojást mindenki a hűtőszekrényben tartja, de vajon mi a helyzet a többi élelmiszerrel? Melyek azok, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót?

Hűtőben a helyük:

  • bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok
  • bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok
  • saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli
  • bogyós gyümölcsök
  • gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)
  • felvágott dinnye
  • krémes sütemények
  • főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka)

Azokat az élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe tegyük, hanem inkább hátrébb, hiszen azokat az élelmiszereket kell előbb elfogyasztani, amelyek már régebb óta a hűtőszekrényben vannak.

 nem_hutobe-page-001-1024x767

Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:

  • citrusfélék
  • banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs
  • cukkini, padlizsán
  • burgonya, uborka
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • paradicsom, paprika
  • dinnyefélék
  • hagyományos nyers füstölt sonka
  • méz
  • kávé
  • olaj
  • kenyér

Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:

  • nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk
  • készételek
  • válogatott, tisztított gyümölcsök
  • blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek
  • zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva.
  • darált mák, dióbél

Annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit az őszibarackról tudni kell

eteltcsakokosan

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Oltalmat kapott a rögös túró

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató