Ételtcsakokosan

Hol a helye? Hűtőben vagy hűtőn kívül?

2015. június 4.
nem_hutobe-page-001-1024x767

A tejtermékeket, a húsokat és a tojást mindenki a hűtőszekrényben tartja, de vajon mi a helyzet a többi élelmiszerrel? Melyek azok, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót?

Hűtőben a helyük:

  • bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok
  • bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok
  • saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli
  • bogyós gyümölcsök
  • gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)
  • felvágott dinnye
  • krémes sütemények
  • főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka)

Azokat az élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe tegyük, hanem inkább hátrébb, hiszen azokat az élelmiszereket kell előbb elfogyasztani, amelyek már régebb óta a hűtőszekrényben vannak.

 nem_hutobe-page-001-1024x767

Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:

  • citrusfélék
  • banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs
  • cukkini, padlizsán
  • burgonya, uborka
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • paradicsom, paprika
  • dinnyefélék
  • hagyományos nyers füstölt sonka
  • méz
  • kávé
  • olaj
  • kenyér

Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:

  • nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk
  • készételek
  • válogatott, tisztított gyümölcsök
  • blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek
  • zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva.
  • darált mák, dióbél

Annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tudod mit sütsz a hétvégén? Mi már tudjuk ;)

eteltcsakokosan

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Végre megérkezett a lecsó szezon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató