Ételtcsakokosan

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

2020. augusztus 4.
AdobeStock_69886713-masolata.jpg

A cukkini a tök és az uborka keresztezéséből született meg. Nagyon alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók egyik kedvence, egész évben.

A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. A piacon június végétől szeptember elejéig találkozhatunk vele.
Vásárlása és tárolása
A kosarunkba kerülő cukkini legyen kemény, lehetőleg ne legyen rajta sérülés, mert könnyen elkezd romlani. A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák. A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg. A cukkinit hámozzuk vagy ne?  Nem árt, sőt hasznos, ha az öregebbek héjától sem szabadulunk meg, mivel béta-karotint és antioxidánsokat tartalmaz a zöld réteg is. Reszelve fagyaszthatjuk is a nyers cukkinit, de számoljunk vele, hogy levet enged majd kiengedéskor. A legtöbb esetben a cukkinit még fiatalon, zsengén érdemes leszedni, amikor a hossza még nem éri el a 20 cm-t. Akár 90 cm hosszúra is megnőhet egy-egy termés, de ekkor már túlságosan fás, kemény a fogyasztáshoz.
A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetőek, csak ezeket meg kell hámozni. Készíthető belőle – mint a tökfélékből – főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott, sült egytálétel és rántott húspótló, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Különlegesség lehet a töltött cukkini is.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire jó az ételhőmérő?

eteltcsakokosan

Süti kezdőknek, mi az?

eteltcsakokosan

Mivel szeleteled a kenyeret?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató