Ételtcsakokosan

Konyhánkra jellemző, kedvelt gyógy- és fűszernövényünk az egyik legáthatóbb illattal rendelkező zöldségféle. A friss, ép fokhagymában található fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan aminosav, az alliin.

A LILOMFÉLÉK CSALÁDJÁBA, a hagymaféléknemzetségébe tartozik a fokhagyma (Allium sativum L.) Közép-ázsiai eredetű növény, a kirgiz sztyeppvidéken őshonos, innen indult el hódító útjára. Jellegzetes ízét és illatát a levegővel érintkező kénvegyületek és enzimek közötti reakció okozza, amely a hagyma vágásakor, feldolgozásakor indul be. A sejtek roncsolódásakor az alliin az addig elkülönítetten raktározódó allináz enzim hatására a jellegzetes szagú allicinné alakul. Az allicin egy fűszeres szagú, bomlékony vegyület, további bomlásával keletkezik az ajoén.

A fokhagyma felhasználása igen sokrétű. Népi hagyományok szerint a vámpírok mellett a betegségek elűzésében is nagy hasznát vehetjük, de a konyhában is elengedhetetlen. A növény 0,1–0,4%-ban tartalmaz illóolajat. Található még benne fl avonoid, szaponin, cisztein, inulin, A-, B1-, B2- és C-vitaminok, adenin és fontos ásványi elemek. Sok jódot, cinket, ként, foszfort tartalmaz. A fokhagymára magas szárazanyag-tartalom (34–36%), cukortartalom (26–27%) és fehérjetartalom jellemző (7%). A szárazanyag-tartalom magas inulintartalmával függ össze. Az ásványi anyagok közül foszfor- és káliumtartalma jelentős.

A NÉPI GYÓGYÁSZAT SZERINT a fokhagyma sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely az érelmeszesedéses elváltozásokat kedvezően befolyásolja. Képes megakadályozni a koleszterin, illetve a zsírok lerakódását, valamint a már lerakódott anyagokat is feloldja és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Egyesek úgy vélik, hogy a kéntartalmú vegyületei bizonyos mértékig képesek leállítani a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, azáltal segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Antivirális hatása révén eredményes a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel szemben. Kis adagokban, rendszeresen fogyasztva stimulálja az immunrendszert. A friss fokhagyma a kiindulási anyag gyógytermékek, gyógyszerkészítmények előállításánál. A fokhagymát növényi drogként különböző készítmények formájában forgalmazzák. A gyógyszeripari termékek a nyers fokhagyma hatásos vegyületeinek általában csak törtrészét (körülbelül 10%-át) tartalmazzák.

MINÉL APRÓBBRA VÁGJUK a fokhagymát, annál erősebb lesz az illata. A főzés során azonban az illatot okozó vegyületek megsemmisülnek és a fokhagyma íze lágyabb, édesebb lesz. Készíthetünk belőle levest, ízesíthetünk vele húsokat, salátákat, mártásokat,de akár olajat is. Vásárláskor válasszunk magyar fokhagymát, amely legyen kemény,száraz, kerüljük a puha, el színeződött foltokat tartalmazó fokhagymát. Az ép fokhagymafejeket hónapokig tárolhatjuk hűvös, száraz, szellős helyen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzése

eteltcsakokosan

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Hány napig fogyasztható…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató