Ételtcsakokosan

Konyhánkra jellemző, kedvelt gyógy- és fűszernövényünk az egyik legáthatóbb illattal rendelkező zöldségféle. A friss, ép fokhagymában található fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan aminosav, az alliin.

A LILOMFÉLÉK CSALÁDJÁBA, a hagymaféléknemzetségébe tartozik a fokhagyma (Allium sativum L.) Közép-ázsiai eredetű növény, a kirgiz sztyeppvidéken őshonos, innen indult el hódító útjára. Jellegzetes ízét és illatát a levegővel érintkező kénvegyületek és enzimek közötti reakció okozza, amely a hagyma vágásakor, feldolgozásakor indul be. A sejtek roncsolódásakor az alliin az addig elkülönítetten raktározódó allináz enzim hatására a jellegzetes szagú allicinné alakul. Az allicin egy fűszeres szagú, bomlékony vegyület, további bomlásával keletkezik az ajoén.

A fokhagyma felhasználása igen sokrétű. Népi hagyományok szerint a vámpírok mellett a betegségek elűzésében is nagy hasznát vehetjük, de a konyhában is elengedhetetlen. A növény 0,1–0,4%-ban tartalmaz illóolajat. Található még benne fl avonoid, szaponin, cisztein, inulin, A-, B1-, B2- és C-vitaminok, adenin és fontos ásványi elemek. Sok jódot, cinket, ként, foszfort tartalmaz. A fokhagymára magas szárazanyag-tartalom (34–36%), cukortartalom (26–27%) és fehérjetartalom jellemző (7%). A szárazanyag-tartalom magas inulintartalmával függ össze. Az ásványi anyagok közül foszfor- és káliumtartalma jelentős.

A NÉPI GYÓGYÁSZAT SZERINT a fokhagyma sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely az érelmeszesedéses elváltozásokat kedvezően befolyásolja. Képes megakadályozni a koleszterin, illetve a zsírok lerakódását, valamint a már lerakódott anyagokat is feloldja és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Egyesek úgy vélik, hogy a kéntartalmú vegyületei bizonyos mértékig képesek leállítani a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, azáltal segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Antivirális hatása révén eredményes a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel szemben. Kis adagokban, rendszeresen fogyasztva stimulálja az immunrendszert. A friss fokhagyma a kiindulási anyag gyógytermékek, gyógyszerkészítmények előállításánál. A fokhagymát növényi drogként különböző készítmények formájában forgalmazzák. A gyógyszeripari termékek a nyers fokhagyma hatásos vegyületeinek általában csak törtrészét (körülbelül 10%-át) tartalmazzák.

MINÉL APRÓBBRA VÁGJUK a fokhagymát, annál erősebb lesz az illata. A főzés során azonban az illatot okozó vegyületek megsemmisülnek és a fokhagyma íze lágyabb, édesebb lesz. Készíthetünk belőle levest, ízesíthetünk vele húsokat, salátákat, mártásokat,de akár olajat is. Vásárláskor válasszunk magyar fokhagymát, amely legyen kemény,száraz, kerüljük a puha, el színeződött foltokat tartalmazó fokhagymát. Az ép fokhagymafejeket hónapokig tárolhatjuk hűvös, száraz, szellős helyen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fűszernövények 1.

eteltcsakokosan

Higiénia a piacokon

eteltcsakokosan

Tudod mit sütsz a hétvégén? Mi már tudjuk ;)

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató