Ételtcsakokosan

Higiénia a húsiparban

2014. július 11.
kaposvári-kométa-húsüzem-400x266

Az élelem biztonságát, tisztaságát már nagyon régóta ellenőrzi az ember. A legelső „élelmiszer-felügyeleti” előírások – elsősorban a húsra vonatkozó – vallási tilalmakban jelentek meg, amelyek a mai higiéniai szabályok előzményének tekinthetők.

Az egyiptomi vallási törvények ételre vonatkozó és állat-áldozati szabályai az első források, amelyek az élelmiszer biztonságosságát garantálták. Az áldozat bemutatását követően a papok megvizsgálták az áldozati állatokat, mert azokat közösen fogyasztották el. Az egészségesnek ítélt állatokat a szarvukra helyezett bélyeggel jelölték meg. A sertéshúsevés tilalma Egyiptomban valószínűleg abból eredhetett, hogy a hús fogyasztását követően tömeges megbetegedések alakultak ki.

 A hazai élelmiszer-ellenőrzés történetéből a XIII-XIV században a céhek irányították, szabályozták és ellenőrizték az iparosok működését, a mészárosokat és az úgynevezett „húslátómestereket” is. Már 1573-ban szabály volt arra, hogy kizárólag friss és a borsóka kórtól mentes hús árusítható, vidékről csak egész vagy fél marha vihető a városba, és a vasárnap megmaradt árut a következő héten nem szabad árusítani. 1867-ben a III. Nemzetközi Állatorvos kongresszuson tárgyalták a húsvizsgálat életbelépésének kérdéseit. Magyarországon az 1888. évi VII. törvénycikket tekintik hivatalosan az állat-egészségügyi szolgálat megszületésének. 1907-től hazánkban egységes szabályozás szerint működnek a vágóhidak, továbbá a húsvizsgálatok, a húsfeldolgozás és -forgalmazás feltételeit is megszabják. Állatorvos-képzésünk több mint 200 éves múltra tekint vissza, a 126 éves magyar állategészségügyi szolgálatot és a hazai élelmiszer-ellenőrzést pedig világszerte elismerik.

kaposvári-kométa-húsüzem-400x266

 Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Az állattartó gazdaságok is felelnek azért, hogy egészséges állatokból származó termék kerüljön az asztalunkra. A gazdaságokban nevelkedő állatok egészségére a gazdaságot felügyelő állatorvos ügyel. A vágóhídra szállításkor dokumentumok kísérik az élelmiszertermelő állat-szállítmányt. Ebben az állattartó és az állatorvos is igazolja az állatok egészségét – például, hogy nem kezelték őket olyan gyógyszerekkel, amelyek a szervezetünkbe jutva egészségkárosodást okozhatnak. Ha pedig gyógykezelésen estek át az állatok, meg kell várni azt az időt, amely alatt a gyógyszer teljes mértékben kiürül a szervezetükből. Szaknyelven ezt „élelmezés-egészségügyi várakozási időnek” nevezik, és kötelező betartani.  A vágóhídra szállított állatokat az állatorvos újra megvizsgálja. Figyeli, hogyan viselkednek, milyen a légzésük, a mozgásuk, vannak-e rajtuk olyan külsérelmi nyomok, amelyek esetlegesen tiltott anyagok alkalmazására, illetve nem kíméletes bánásmódra engednek következtetni, továbbá, hogy a szállítás alatt nem alakult-e ki betegség. Ha bármilyen normálistól eltérő dolgot tapasztal az állatorvos, megtiltja az állatok levágását, amíg az eltérések okát ki nem deríti. Ha semmi rendelleneset nem tapasztal, engedélyezi az állatok vágását. A vágóhídon az állatorvosok és szaksegédeik minden egyes levágott állatot egyedileg megvizsgálnak. Sertésekből mintákat is vesznek a trichinella parazita jelenlétének kizárására. Egy egészséges sertés vizsgálata körülbelül 3 percet, a szarvasmarháé 6 percet vesz igénybe a vágást követően. Ha a húsvizsgálat során valamilyen fiziológiástól eltérőt tapasztal az állatorvos, akkor azt az állati testet részletes vizsgálatnak veti alá. Az elváltozások ugyanis nemcsak közegészségügyi, hanem állat-egészségügyi veszélyt is hordozhatnak. A vizsgálatot végző állatorvosnak lehetősége van laboratóriumi vizsgálatokat is elrendelni.

Annak érdekében, hogy a fogyasztók egészségét maximálisan védjük, a NÉBIH egy ún. monitoring vizsgálati programot működtet. A vágóhídon levágott állatok ehető szöveteiből maradékanyag-vizsgálatokat végeznek, amelyekből kiderül, hogy a szövet tartalmaz-e például antibiotikumot, környezeti szennyező anyagokat, növényvédő szereket, nehézfémeket. Ezen kívül mikrobiológiai, analitikai radiológiai vizsgálatokat is végeznek a NÉBIH 14 laboratóriumában. Évente mintegy 70 ezer mintából körülbelül  250-300 ezer vizsgálatot végeznek el.  A fogyasztásra alkalmasnak minősített tételek „állategészségügyi jelölést” kapnak. Ez egy ovális alakú jel, felső harmadában „HU”, középen számjegy, alsó harmadában pedig „EK” szerepel. A szám alapján a vágóhíd megkereshető. Ugyanilyen ovális jel van minden állati eredetű élelmiszer csomagolásán, ezek segítségével a gyártó beazonosítható.

A vágóhidakon kívül daraboló üzemekben, húskészítmény előállító létesítményekben, tejüzemekben, halászati termék előállítóknál és tojástermék előállítóknál is folyamatosan végeznek felülvizsgálatokat az állatorvosok.  Az ellenőrzés kiterjed a gyártás összes körülményére. Ha a vállalkozás nem tartja be a jogszabályban előírtakat, szankciókat vezetnek be a fokozatosság elvének betartásával. A figyelmeztetést pénzbírság követhet, de a résztevékenység vagy teljes tevékenység korlátozásán, feltételhez kötésén át a legvégső esetben el lehet jutni a működési engedély visszavonásáig is.

Fotó: MTI, Varga György

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az élet sója és borsa

eteltcsakokosan

Hogy állapítják meg?…

eteltcsakokosan

GMO mentes vagy sem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató