Ételtcsakokosan

Mivel szeleteled a kenyeret?

2017. március 31.

A kenyér alapélelmiszer, minden háztartásban naponta fogyasztjuk vagy a saját sütésű, vagy bolti változatát. A kenyér és lisztek fajtáiról már többször is írtunk, valamint külön a penész veszélyeiről, de a szeletelésről és az abból származó esetleges veszélyekről még nem esett szó. Milyen eszközzel szeleteljük a kenyeret?

bread-534574_1280

 

Kés

A kenyér szeletelésére létezik kifejezetten kenyérvágó kés, ami hosszú pengéjű és recés, ezáltal könnyen átjut a kenyér vastagabb, ropogós héján is.

A kenyeret több felületen szokás vágni: vágódeszkán, fa rácson, ami alatt morzsafogó falap van, valamint kézben testünkhöz szorítva. Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a szilárd ételek esetében ne figyeljünk a keresztszennyeződésre (csak nyers hús, zöldség-gyümölcs esetében) és a kenyérvágó kést csak nagy ritkán mossuk el. Nem, itt is fontos a gyakori és alapos tisztítás, mosogatás.

Valamint a felgyűlt morzsák ugyanúgy bepenészedhetnek, mint a kenyér, és mindent szennyezhetnek, amihez hozzáérnek.

  • Ne hagyjuk a morzsagyűjtőben sokáig állni a morzsákat.
  • A morzsákat rögtön, szeletelés után söpörjük le és dobjuk ki. A konyhai felületek mindig legyenek tiszták.
  • Ne szeleteljünk kenyeret konyhapulton, mert összekarcolhatjuk és ott megtelepedhetnek a különböző kórokozók.

Elektromos kenyérszeletelő

Főleg nagyanyáinknál láthattunk ilyen elektromos árammal működtetett szerkezetet, ahol két fűrész felváltva szelte a kenyeret. Elektronikai boltok kínálatában már szinte nem is találni ilyen eszközt.

  • Figyelni kell, hogy a két kés között ne maradjanak morzsák.
  • Útmutatónak megfelelően szereljük szét és tisztítsuk meg a késeket meleg, mosogatószeres vízzel.

Szeletelő gép

Egyre elterjedtebb az otthonokban a szeletelő gép, amelyen felvágottat, sajtot és akár kenyeret is szeletelnek. Előnye, hogy vékony szeleteket vág és automatikusan tud működni. Pont azért, mert több fajta élelmiszert szoktak szeletelni ezen a gépen, alaposan kell tisztítani.

  • Áramtalanítás után az útmutató szerint szereljük szét, majd mosogassuk el a mosható alkatrészeket.

Minden eszköznél az alapos tisztítás, ami megelőzi a keresztszennyeződést és az élelmiszer okozta megbetegedés kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:
http://eteltcsakokosan.hu/2015/11/12/kenyer-okosan/
http://portal.nebih.gov.hu/-/mindennapi-kenyerunk-minosege

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Őszi csoda a dió

eteltcsakokosan

Slágertermék a chiamag

eteltcsakokosan

Kucsmagomba, a tavaszi különlegesség

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató