Ételtcsakokosan

Mivel szeleteled a kenyeret?

2017. március 31.

A kenyér alapélelmiszer, minden háztartásban naponta fogyasztjuk vagy a saját sütésű, vagy bolti változatát. A kenyér és lisztek fajtáiról már többször is írtunk, valamint külön a penész veszélyeiről, de a szeletelésről és az abból származó esetleges veszélyekről még nem esett szó. Milyen eszközzel szeleteljük a kenyeret?

bread-534574_1280

 

Kés

A kenyér szeletelésére létezik kifejezetten kenyérvágó kés, ami hosszú pengéjű és recés, ezáltal könnyen átjut a kenyér vastagabb, ropogós héján is.

A kenyeret több felületen szokás vágni: vágódeszkán, fa rácson, ami alatt morzsafogó falap van, valamint kézben testünkhöz szorítva. Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a szilárd ételek esetében ne figyeljünk a keresztszennyeződésre (csak nyers hús, zöldség-gyümölcs esetében) és a kenyérvágó kést csak nagy ritkán mossuk el. Nem, itt is fontos a gyakori és alapos tisztítás, mosogatás.

Valamint a felgyűlt morzsák ugyanúgy bepenészedhetnek, mint a kenyér, és mindent szennyezhetnek, amihez hozzáérnek.

  • Ne hagyjuk a morzsagyűjtőben sokáig állni a morzsákat.
  • A morzsákat rögtön, szeletelés után söpörjük le és dobjuk ki. A konyhai felületek mindig legyenek tiszták.
  • Ne szeleteljünk kenyeret konyhapulton, mert összekarcolhatjuk és ott megtelepedhetnek a különböző kórokozók.

Elektromos kenyérszeletelő

Főleg nagyanyáinknál láthattunk ilyen elektromos árammal működtetett szerkezetet, ahol két fűrész felváltva szelte a kenyeret. Elektronikai boltok kínálatában már szinte nem is találni ilyen eszközt.

  • Figyelni kell, hogy a két kés között ne maradjanak morzsák.
  • Útmutatónak megfelelően szereljük szét és tisztítsuk meg a késeket meleg, mosogatószeres vízzel.

Szeletelő gép

Egyre elterjedtebb az otthonokban a szeletelő gép, amelyen felvágottat, sajtot és akár kenyeret is szeletelnek. Előnye, hogy vékony szeleteket vág és automatikusan tud működni. Pont azért, mert több fajta élelmiszert szoktak szeletelni ezen a gépen, alaposan kell tisztítani.

  • Áramtalanítás után az útmutató szerint szereljük szét, majd mosogassuk el a mosható alkatrészeket.

Minden eszköznél az alapos tisztítás, ami megelőzi a keresztszennyeződést és az élelmiszer okozta megbetegedés kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:
http://eteltcsakokosan.hu/2015/11/12/kenyer-okosan/
http://portal.nebih.gov.hu/-/mindennapi-kenyerunk-minosege

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató