A kenyér alapélelmiszer, minden háztartásban naponta fogyasztjuk vagy a saját sütésű, vagy bolti változatát. A kenyér és lisztek fajtáiról már többször is írtunk, valamint külön a penész veszélyeiről, de a szeletelésről és az abból származó esetleges veszélyekről még nem esett szó. Milyen eszközzel szeleteljük a kenyeret?
Kés
A kenyér szeletelésére létezik kifejezetten kenyérvágó kés, ami hosszú pengéjű és recés, ezáltal könnyen átjut a kenyér vastagabb, ropogós héján is.
A kenyeret több felületen szokás vágni: vágódeszkán, fa rácson, ami alatt morzsafogó falap van, valamint kézben testünkhöz szorítva. Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a szilárd ételek esetében ne figyeljünk a keresztszennyeződésre (csak nyers hús, zöldség-gyümölcs esetében) és a kenyérvágó kést csak nagy ritkán mossuk el. Nem, itt is fontos a gyakori és alapos tisztítás, mosogatás.
Valamint a felgyűlt morzsák ugyanúgy bepenészedhetnek, mint a kenyér, és mindent szennyezhetnek, amihez hozzáérnek.
- Ne hagyjuk a morzsagyűjtőben sokáig állni a morzsákat.
- A morzsákat rögtön, szeletelés után söpörjük le és dobjuk ki. A konyhai felületek mindig legyenek tiszták.
- Ne szeleteljünk kenyeret konyhapulton, mert összekarcolhatjuk és ott megtelepedhetnek a különböző kórokozók.
Elektromos kenyérszeletelő
Főleg nagyanyáinknál láthattunk ilyen elektromos árammal működtetett szerkezetet, ahol két fűrész felváltva szelte a kenyeret. Elektronikai boltok kínálatában már szinte nem is találni ilyen eszközt.
- Figyelni kell, hogy a két kés között ne maradjanak morzsák.
- Útmutatónak megfelelően szereljük szét és tisztítsuk meg a késeket meleg, mosogatószeres vízzel.
Szeletelő gép
Egyre elterjedtebb az otthonokban a szeletelő gép, amelyen felvágottat, sajtot és akár kenyeret is szeletelnek. Előnye, hogy vékony szeleteket vág és automatikusan tud működni. Pont azért, mert több fajta élelmiszert szoktak szeletelni ezen a gépen, alaposan kell tisztítani.
- Áramtalanítás után az útmutató szerint szereljük szét, majd mosogassuk el a mosható alkatrészeket.
Minden eszköznél az alapos tisztítás, ami megelőzi a keresztszennyeződést és az élelmiszer okozta megbetegedés kialakulását.
Kapcsolódó cikkek:
http://eteltcsakokosan.hu/2015/11/12/kenyer-okosan/
http://portal.nebih.gov.hu/-/mindennapi-kenyerunk-minosege