A vöröslencsének sok egyéb más mellett megvan az a jó tulajdonsága, hogy nagyon könnyen megfő és nem igényel előzetes áztatást.
Hozzávalók 3 főre:
- 25 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl zsíros joghurt
- 5 dl víz
- 1,5 evőkanál currypaszta (keleti fűszeresboltokban kapható)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 cm friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander (aki nem szereti, annak petrezselyem)
- só, őrölt feketebors
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megfuttatjuk a currypasztával együtt, nem túl magas lángon, nehogy a fűszermassza megégjen.
Ezután jöhet bele a vöröslencse, rövid pirítgatás után önthetjük rá a vizet. Ezután lefedjük és közepes lángon kb. 20-25 percig fözzük. A fedőt levéve sózzuk, borsozzuk, immár alacsony lángra véve belekeverjük a joghurtot. Lekapcsoljuk, de a még forró tűzhelyen belekeverjük a reszelt fokhagymát, gyömbért, koriander (petrezselymet) és alaposan összedolgozzuk a főzelékkel.
Tofuval, sült hússal vagy naannal, netán sima kenyérrel is isteni!