Ételtcsakokosan

12 jó tanács, házi húsfeldolgozáshoz

2018. január 11.

Az előző cikkünkben összefoglaltuk, hogy mire kell ügyelni a háztáji disznóvágás előkészületei során, és felhívtuk a figyelmet a megfelelő higiéniai szabályok betartásának fontosságára. Mai cikkünkben a vágás és húsfeldolgozás folyamatában felmerülő élelmiszer-biztonsági kockázatokról és azok megelőzésének lehetőségeiről olvashatnak 12 jó tanácsot.
pigi

 1. A bőr kaparásához használt késsel ne végezzünk bontást, így elkerülhető, hogy a sertés felületén lévő szennyeződéseket átvigyük a húsra. A töltelékes áruba kerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A kést a bontás során többször tisztítsuk le forró vízzel, így csökkentve a rajta lévő baktériumok számát.
 1. A sertést könnyen tisztítható asztalon bontsuk. A sertés felbontott részeit külön-külön ki kell teríteni, hogy azok kihűlhessenek. A húsrészekre a rovarok, rágcsálók távoltartása érdekében, borítsunk tiszta, vékony vászondarabot, például konyhakendőt. A véres, zsíros kendők kitűnő táptalajok a baktériumok számára. Ezeket a konyhakendőket ne használjuk kézszárításra, mert így a megmosott tiszta kezünket visszaszennyezhetjük.
 1. A gyomrot, beleket, hólyagot kivétel előtt le kell kötni, hogy tartalmuk ne szennyezze az állat belső felületét. A sertés béltartalmában ugyanis olyan baktériumok vannak, amelyek az embert megbetegíthetik. A gyomrot, beleket töltés előtt alaposan meg kell tisztítani.
 1. A bontás befejeztével mossunk el minden eszközt, majd tisztítsuk meg a padozatot és az asztalt is, és így kezdjük el a feldolgozást.                                                                                                                                                                                                                                                             darálthús
 2. A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni. A hideg téli idő kedvez a biztonságos húsfeldolgozásnak. A bontott részek állás közben jól kiszellőzhetőek, kevésbé kell a hús befülledésétől, romlásától tartani.
 1. Feldolgozáskor ki kell zárni a hús talajjal, illetve béltartalommal való szennyeződésének előfordulását. Ha a hús földdel, vagy béltartalommal szennyeződött, nem elég letörölni, hanem javasolt vékony rétegben levágni a szennyezett felületet.
 1. A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert a baktérium spórák a hús mélyébe kerülhetnek.
 1. Kerülni kell a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni), mert belsejük nem forrósodik át kellően.                                                                                                                                                                                                  kolbász
 2. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon. Az ételmérgezést okozó baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 °C-ot, biztonsággal fogyaszthatók.
 1. A feldolgozott húsokat, illetve a disznótor során készített kóstolók maradékát minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5 °C), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet. Tároláskor ügyelni kell a nyersanyagok és a késztermékek elkülönítésére. Gondoljunk ezekre szállításkor is. A maradék készételt felhasználás előtt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni.
 1. A füstölésre szánt húsokat hideg helyen kell pácolni, a botulotoxin-képződés megakadályozására. A hús pácolásához hozzáadott nátrium-nitrit és füstölés hatására a hústermékekben a botulotoxin-képződés lehetősége csökken. A pácsó adagolására figyelni kell, csak a megadott mennyiségben szabad használni. Lassú, hideg füstölést kell alkalmazni. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni.
 1. Ne feledje, a húsfeldolgozás egyes tevékenységei között, és amikor befejezte a feldolgozást, alaposan kezet kell mosnia szappannal, meleg vízben. Étkezés előtt is mosson kezet!

Ne feledje a disznóvágás fő kellékei a tisztaság, az egészség és a hozzáértés! Kellemes élményekben gazdag disznóvágást kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Készíts szörpöt akácvirágból

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató