Sokan még manapság is szívesen készülnek kézzel készített, festett vagy hímes tojással húsvét hétfőjére. Számtalan technika közül választhatunk, kezdve az izgalmas, körömlakkos festéstől az újra reneszánszát élő, hagyományos írókázásig.
A különleges alkotásokkal az alkotás öröme is gazdagíthatja az ünnepre való felkészülést. Hogy ezt semmi ne árnyékolja be, cikkünkben összegyűjtöttünk néhány élelmiszer-biztonsági és élelmiszerpazarlást megelőző tippet, amelyeket érdemes szem előtt tartani a húsvéti tojásfestés során.
Bármelyik díszítőtechnikát is választjuk, első lépésként el kell döntenünk, hogy a tojásokat inkább kifújva vagy megfőzve szeretnénk díszíteni. Az előkészítésük ugyanis attól függ, melyik módszert választjuk. Lássuk, hogyan érdemes eljárni egyik-másik esetén:
Fújva:
- A tojásokat díszítés előtt mindenképpen meg kell tisztítanunk, hogy eltávolítsuk a szemmel látható szennyeződéseket, zsírmaradványokat, így a festék egyenletesen fogja be a felületüket. Ennél a módszernél azonban fertőtlenítés is szükséges, ezzel tudjuk elkerülni, hogy a tojást a szánkhoz emelve szemmel nem látható kórokozók jussanak a szervezetünkbe, és megbetegedést okozzanak. A tojások fertőtlenítéséhez hypo 2%-os oldatát érdemes használni, ehhez 1 liter vízhez 20 ml hypót kell kevernünk. Ez a keverék 5-10 perc alatt fejti ki a hatását (ez az időtartam az ún. behatási idő). Ha ez letelt, fontos, hogy alaposan leöblítsük a szermaradványokat, mielőtt megkezdjük a munkát.
- A kifújt tojásokat biztonsággal elfogyaszthatjuk. Készülhet belőlük tojásrántotta, vagy felhasználhatjuk panírozáshoz, így nem vész kárba az élelmiszer. Fontos azonban, hogy a kifújt nyers tojást ne tároljuk hosszan: ha azonnal nem is tudjuk felhasználni, tegyük hűtőbe, s legkésőbb három órán belül dolgozzuk fel.
Főzve:
- Ha úgy döntünk, hogy főtt tojásokat díszítünk, főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg a felületüket, majd hőkezeljük alaposan. A legjobb, ha kemény tojást készítünk, s forrástól számítva még legalább 10 percig főzzük. Így amellett, hogy biztonságosan fogyaszthatók lesznek a tojások, még a díszítést is megkönnyítjük.
- Érthető módon jó szívvel senki sem dobja a kukába a tojásokat. Szerencsére ez elkerülhető, ha a tojásfesték és a tárolás tekintetében körültekintően járunk el:
Tojásfesték: Ha szeretnénk elfogyasztani a főtt tojásokat, nem mindegy, hogy milyen festéket használunk: a tojásfestésre szánt színezők legtöbbször ételfestéket tartalmaznak, így a héjon átszivárgó festékanyagok nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot, de minden alkalommal ellenőrizzük a terméken elhelyezett tájékoztatót. Ezenkívül természetes színezőanyagokkal is érdemes kísérletezni: a vöröshagyma héjával barnás, a lilahagyma héjával lila, kurkumával sárga, a vöröskáposzta levelével akár kék színt is el tudunk érni. Ha nem mi magunk készítettük a tojást, hanem locsolkodásért kaptuk jutalmul, és nem tudjuk pontosan, milyen festékkel készültek, inkább ne fogyasszuk el őket.
Tárolás: A fogyaszthatóság másik kritériuma a tárolás ideje és módja. A festett, főtt tojások 5-7 napig még elfogyaszthatók, ha megfelelően, 0–5 °C között tároltuk őket a hűtőszekrényben. Ellenkező esetben olyan mikrobiológiai folyamatok indulhatnak el a tojásban, amelyek megbetegedést okozhatnak. Ha a szépen festett tojás több órát töltött a konyhaasztalon vagy a nappaliban, már nem érdemes a hűtőbe tenni, a hűtés ugyanis nem csökkenti le a kórokozók számát, csak lassítja a szaporodásukat.
Mindkét módszer esetén fontos, ha szennyezett tojással dolgoztunk, hogy a munka végeztével szappanos kézmosással alaposan tisztítsuk meg a kezünk