Ételtcsakokosan

Gluténmentes francia kenyér

2016. május 2.

A kenyér alapvető élelmiszer és valamilyen fajtája minden háztartásban megtalálható. Ha van ételallergiás a családban, akkor számára sok készítményből választhatunk, de olcsóbb, ha otthon magunk sütjük a kenyeret. 

Az alábbi recept tej-, valamint dió- és mogyoróféléktől is mentes.


108-gf-french-breadHozzávalók

  • 15 dkg rizsliszt
  • 3 dkg burgonyaliszt (plusz egy kevés a szóráshoz)
  • 5,5 dkg tápiókaliszt
  • 1 ek Xanthana por
  • 2 tk finom kristálycukor
  • 2 tk só
  • 1 ek szárított élesztő
  • 1 tojás szétválasztva
  • 1 tk citromlé
  • 1,5 dl vagy a szükséges mennyiségű kézmeleg víz

Elkészítése

Keverjük össze a liszteket a xanthana porral, a cukorral, a sóval és az élesztővel. Verjük fel habosra a tojásfehérjét, adjuk a lisztes keverékhez a citromlével és a vízzel együtt. Dolgozzuk össze lágy, ragacsos tésztává egy konyhai robotgép segítségével. Dagasszuk további 1 percig a géppel. Borítsuk ki egy alaposan belisztezett felületre, és addig dagasszuk, amíg már nem lesz ragadós. Gyúrjuk hosszú vékony alakúra. És tegyük egy olajjal kikent sütőlemezre. takarjuk le egy beolajozott műanyag fóliával, és meleg helyen kelesszük a duplájára kb. 30 perc alatt.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (a gázsütő 6. fokozata). Egy éles késsel vagdossuk be a kenyér tetejét. A sütő aljára tegyünk egy forró vizes tálat. kenjük be finoman a  kenyér tetejét tojássárgájával, ettől lesz szép fényes. A kenyeret helyezzük a víz fölötti sütőrácsra, és kb. 25 perc alatt süssük aranysárgára. A kenyér akkor jó, ha üresen kong, amikor kiborítjuk, és megkopogtatjuk az alját. Miután megsült, kenjük meg egy kevés vízzel. Hagyjuk a rácson kihűlni.

Ez a gluténmentes cipó nem olyan könnyű és levegős, mint a búzából készített francia kenyér, mégis egészen jól szeletelhető és piritható. A legjobb frissen fogyasztani, de felszeletelve le is lehet fagyasztani.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Recept forrása: Alice Sherwood: Mit főzzünk allergia esetén?
Képek forrása: www.deliciousasitlooks.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sokoldalú piros bogyók

eteltcsakokosan

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

A lejárati dátum meddig érvényes a gyakorlatban?

Nagy-RicsoyN

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató