Ételtcsakokosan

Antibiotikum természetesen

2020. január 7.

Antibakteriális hatásuk miatt nagyon sok növényt már évszázadok óta hasznosítanak a népi gyógyászatban, ezek a természetes antibiotikumok.  Képesek az egyes fertőzések terjedésének megállítására vagy teljes elnyomására is.

A természetes antibiotikumok csoportjába tartozik többek között a méz, a kurkuma, a torma, a gyömbér, a fokhagyma, a kardamon is.
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely kutatások szerint több mint 150 féle jótékony hatással bír. Hogy a legfontosabbakat említsük, erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (vagyis daganatellenes), antibakteriális, antivirális, antimikrobiális és immunerősítő vegyület.
Az őrölt kurkumát mindig szorosan zárt tárolóban kéne tartani hűvös, száraz, napfénytől védett helyen. A friss kurkuma gyökértörzsét pedig a hűtőben kell tárolni. A meleg hatására ugyanis a benne található illatos olaj elpárolog és kicsapódik, míg a túl magas nedvességtől vagy páratartalomtól megkeményedik, a napfénytől pedig elveszti a színét. Ha hosszú ideig van levegőnek kitéve, elveszti az ízét és aromáját.
A gyömbér gyógyító ereje a föld alatti részében rejlik, melyet friss, szárított vagy akár konzervált formában is fogyaszthatunk. A gyömbért már rendkívül régóta használjuk a különféle megfázásos megbetegedések esetén.
Fontos, hogy már vásárlás alkalmával törekedjünk arra, hogy minél frissebb növényt válasszunk. A világos gumó és ráncos bőr párosítás egyáltalán nem nyerő. Ha a külsején már néhol nyirkos foltok találhatóak, akkor nagy valószínűséggel sokáig már nem tartható el.
A gyömbért célszerű hűtőszekrényben tárolni, mert szobahőmérsékleten hamar kiszárad. Mindegy, hogy papírzacskóba, alufóliába csomagoljuk, vagy műanyag, fagyasztásra alkalmas tasakba tesszük, a lényeg, hogy légmentesen záródjon a csomagolás. Ezzel a módszerrel nagyjából 3 hétig áll el a gyömbérünk.
A torma egy mindannyiunk által jól ismert gyógy- és fűszernövény. A különböző baktériumokkal, valamint egyes vírus- és gombafajokkal szembeni preventív hatása is rendkívül fontos.
Számára is legkedvezőbb a hűtőtárolás, így akár egy évig is eltartható. Október vége, november eleje előtt nem célszerű felszedni, mert akkor csípősségéből sokat veszíthet. Homokba helyezve vagy fóliába csomagolva is jól eltartható.
A különféle felső légúti megbetegedések esetén a fokhagyma fogyasztása támogatja a váladék felköhögését, valamint használják a vérnyomás, illetve a vércukor- és koleszterinszint lecsökkentésére is.
Olyan szellős helyiségben tároljuk, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 75%-ot. Ezért mindig a talajszint felett, ne pedig pincében, vermekben tartsuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Nevelj spenótot a balkonon!

eteltcsakokosan

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató