Napjainkban egyre jobban teret hódít a chiamag fogyasztása, amely szinte észrevétlenül kúszik be a mindennapjainkba. Az Európai Unióban ún. „új élelmiszernek” azaz “novel food”-nak minősül, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásának nincs hagyománya a térségünkben.
Kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, azaz lédig termékként nem árusítható.
A chiamagot vagy más néven aztékzsályamagot Mexikóban évszázadok óta fogyasztják, maga a “chia” szó erőt és erősséget jelent. Nagy arányban tartalmaz rostot (oldható és oldhatatlan), fehérjét, optimális az omega3-6 aránya.
Fogyókúrázók kedvelt étele, mivel eltelíti a gyomrot, a beleket, később éhezünk meg utána. Hasonló elven működik az útifűmaghéj is. Éppen ezért fontos felhívni a figyelmet a túlzott veszélyére is, amely puffadást, hasi görcsöket, hasi fájdalmat okozhat. Fogyasszuk mértékkel!
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint a chiamagnak allergizáló hatása is lehet, ugyanis néhány esetben keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.
Ez a piciny magocska a tömegének 10-12-szeresét képes magába szívni. Tehát 10 g mag kb. 1 dl vizet zselésít. Mindig duzzadt állapotban fogyasszuk, ezért előtte minimum 1 órára (de kedvezőbb 4-6 óra) áztassuk be. Hosszabb idő esetén az áztatás hűtőben történjen.
Kerülhet kásába, turmixba, süteményekbe, de kekszekbe is belesüthetjük. Vegánoknak remek tojáspótló. 1 evőkanál darált chiamag 3 evőkanál vízben áztatva bezselésedik, süteményekben ez használható tojás helyett.
Forgalmazásával kapcsolatosan bővebben itt lehet tájékozódni: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-chia-mag-aztekzsalyamag-forgalmazasanak-szabalyai
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom