Ételtcsakokosan

Egy különleges káposzta, a karalábé

2022. május 17.

Roppanós, enyhén édeskés ízű vitaminbomba a karalábé. Számos jótékony hatása ellenére sem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, pedig áprilistól egészen októberig gazdagíthatják étrendünket. Nyersen, párolva és megfőzve is finom csemege.

Ennek a káposztafélék csoportjába tartozó zöldségnek magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma ezért is ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető.

Termesztés: A karalábé – ha nem vesszük számításba a palántanevelésre fordítandó időt – a legrövidebb tenyészidejű zöldségfélék közé tartozik. Ez teszi lehetővé, hogy a kiskertekben, a házak körüli kertekben az év különböző részeiben termeljék, szedjék és fogyasszák. Cserébe igényes növény, tápanyagban gazdag és a hőmérséklet ingadozásra is érzékeny.

 Vásárlás: Olyan helyen vegyük a zöldséget, ahol még levelestül kapható és magunk tépjük/téphetjük le.

 Tárolás: A karalábét vastagabb héja miatt egy ideig száraz hűvös helyen lehet tárolni, de érdemes minél hamarabb felhasználni, mert kiszárad, „fásodik”.

 Felhasználása: A karalábé a húslevesek és a gyerekeknek készült főzelék alapja, de vállalkozó kedvű háziasszonyok kipróbálhatják salátába, rakottan vagy akár rántva.

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Főzz főzeléket!

eteltcsakokosan

Környezettudatosan a konyhában is!

eteltcsakokosan

Vadak a konyhában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató