Ételtcsakokosan

Egy különleges káposzta, a karalábé

2022. május 17.

Roppanós, enyhén édeskés ízű vitaminbomba a karalábé. Számos jótékony hatása ellenére sem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, pedig áprilistól egészen októberig gazdagíthatják étrendünket. Nyersen, párolva és megfőzve is finom csemege.

Ennek a káposztafélék csoportjába tartozó zöldségnek magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma ezért is ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető.

Termesztés: A karalábé – ha nem vesszük számításba a palántanevelésre fordítandó időt – a legrövidebb tenyészidejű zöldségfélék közé tartozik. Ez teszi lehetővé, hogy a kiskertekben, a házak körüli kertekben az év különböző részeiben termeljék, szedjék és fogyasszák. Cserébe igényes növény, tápanyagban gazdag és a hőmérséklet ingadozásra is érzékeny.

 Vásárlás: Olyan helyen vegyük a zöldséget, ahol még levelestül kapható és magunk tépjük/téphetjük le.

 Tárolás: A karalábét vastagabb héja miatt egy ideig száraz hűvös helyen lehet tárolni, de érdemes minél hamarabb felhasználni, mert kiszárad, „fásodik”.

 Felhasználása: A karalábé a húslevesek és a gyerekeknek készült főzelék alapja, de vállalkozó kedvű háziasszonyok kipróbálhatják salátába, rakottan vagy akár rántva.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Olajos kisokos

eteltcsakokosan

Kiváló cukorhelyettesítő a datolya

eteltcsakokosan

Kézmosással a megbetegedések ellen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató