Roppanós, enyhén édeskés ízű vitaminbomba a karalábé. Számos jótékony hatása ellenére sem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, pedig áprilistól egészen októberig gazdagíthatják étrendünket. Nyersen, párolva és megfőzve is finom csemege.
Ennek a káposztafélék csoportjába tartozó zöldségnek magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma ezért is ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető.

Termesztés: A karalábé – ha nem vesszük számításba a palántanevelésre fordítandó időt – a legrövidebb tenyészidejű zöldségfélék közé tartozik. Ez teszi lehetővé, hogy a kiskertekben, a házak körüli kertekben az év különböző részeiben termeljék, szedjék és fogyasszák. Cserébe igényes növény, tápanyagban gazdag és a hőmérséklet ingadozásra is érzékeny.
Vásárlás: Olyan helyen vegyük a zöldséget, ahol még levelestül kapható és magunk tépjük/téphetjük le.
Tárolás: A karalábét vastagabb héja miatt egy ideig száraz hűvös helyen lehet tárolni, de érdemes minél hamarabb felhasználni, mert kiszárad, „fásodik”.
Felhasználása: A karalábé a húslevesek és a gyerekeknek készült főzelék alapja, de vállalkozó kedvű háziasszonyok kipróbálhatják salátába, rakottan vagy akár rántva.