Ételtcsakokosan

DIY ajándék a konyhából

2017.12.18.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A karácsony közeledtével egyre többet gondolunk arra, hogy mivel is lepjük meg szeretteinket, mi az, ami egyedi, örül neki a megajándékozott. 
photo-1450150205175-1e2ee46bb78b
Nagyszerű és igazán különleges lehet az az ajándék, amit mi magunk, saját kézzel, szívvel, lélekkel készítünk el. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Elég csak kimenni a konyhába, szeretteinkre gondolni és kezdődhet a sütés-főzés. Az alábbiakban adunk néhány tippet, milyen ehető, vagy ha úgy tetszik, gasztroajándékkal kedveskedhetünk karácsonykor. Egy ízléses csomagolás, egy személyes ajándékkísérő és egy szép szalag igazán különlegessé tudják tenni az általunk készített ajándékokat.
Mivel az elkészített élelmiszereket ajándékba szánjuk, legyünk még a szokásosnál is körültekintőbbek. Ételkészítés előtt (és közben is) nagyon fontos a tisztaság. A munka megkezdésekor kezünk legyen tisztára mosott, az edények, eszközök, azok élelmiszerrel érintkező felületete legyen tiszta. Az alapanyagokat megbízható beszerzési forrásból szerezzük be, mindig figyeljünk a termékeken feltüntettet minőség-megőrzési és fogyaszthatósági időre.
Baileys házilag
Hozzávalókimg_1915-200x300

  • 1 l tejszín
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. cappuccino por
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg sűrített tej
  • 2,5 dl whisky

Elkészítése
A tejszínt felmelegítjük, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a kétféle cukrot, a cappuccino port és a sűrített tejet. Ha kihűlt, hozzáadjuk a whiskyt. Csinos kis üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk. 2-3 nap alatt teljesen összeérnek az ízek, így akár az utolsó pillanatban is elkészíthető. Fogyasztás előtt érdemes alaposan összerázni.
(Kép forrása: rozekacsa.blog.hu/)
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Legyenek tiszták az edények, üvegek, melyekbe az italt vagy ételt készítjük.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • Az ajándékra írjuk rá az eredeti tej és tejszín fogyaszthatósági idejét.
  • Elkészítés után hűtőben kell tárolni az ajándékozásig.

Sajtos tallér
Ha van otthon vagy a családban ostyasütőnk, készítsünk sajtos tallérokat. Egy adagból igazán sok lesz, nagyon finom ropogtatnivaló, légmentesen lezárva pedig sokáig eltartható, már ha nem fogy el azonnal. Ha ajándékba adjuk, csomagoljuk celofánba, egy szép szalaggal átkötve.sajtostaller_tucsokbogar-blogspo-com-300x158
Hozzávalók

  • 80 dkg liszt
  • 1 ek só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 25 dkg jó minőségű reszelt sajt
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 4 dl tejföl

Elkészítése
A lisztet a sóval és a szódabikarbónával jól elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a kockákra vágott margarint és jól elmorzsoljuk. Végül a 3 tojássárgájával és tejföllel jól összegyúrjuk. A tésztából apró gombócokat készítünk és forró ostyasütőben mindkét oldalát megsütjük. Légmentesen lezárva sokáig eltartható.
(Kép forrása: femcafe.hu)
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk az ajándékot átadásig.
  • A recept mellé élelmiszer-biztonsági tanácsokat is írjunk, például, hogy meddig érdemes felhasználni.

Trüffel golyóktruffel-400x260-300x195
Hozzávalók

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • a hempergetéshez: ízlésünk szerint cukrozatlan kakaópor, kókuszreszelék, aszalt gyümölcs apróra vágva, magvak

Elkészítése
A tejszínt főzzük fel, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és folytonos keverés mellett olvasszuk fel benne. Tegyük be legalább 2 órára a hűtőbe. Golyókat formálunk belőle, majd meghempergetjük őket kakaóporban.
Ebből a trüffelből könnyen készíthetünk narancsos verziót is.  Egy megmosott, megszárított bio narancs héját reszeljük le, facsarjuk ki a levét és adjuk a csokis keverékhez. Az édességet hűtőben tároljuk.
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • A biztonság kedvéért bio narancsot használjunk, ha a héját lereszelve használjuk.
  • Figyeljünk a tejszín fogyaszthatósági idejére.
  • Ajándékozás előtt 1-2 nappal készítsük el a golyókat és átadásig tároljuk hűtőben.

Habcsókhabcsok
Hozzávalók (alaprecept)

  • 2 db tojásfehérje
  • 16 dkg cukor
  • kevés citromlé

Elkészítése
A sütőt előmelegítjük kb. 80-100 °C-ra
Egy fémtálba tesszük a tojásfehérjét, a cukrot és a citromlevet. Egy edényben vizet forralunk, ráhelyezzük a tálat és a gőz fölött addig verjük a habot, míg szilárd nem lesz. Elővesszük a habzsákot, megtöltjük a habbal és sütőpapírral bélelt tepsire karikákat nyomunk. Az előmelegített, résnyire nyitott sütőben kb. 1,5-2 órán keresztül szárítjuk.
A habot ételfestékkel is megszínezhetjük felverés közben, illetve a karikák mellett vagy helyett készíthetünk karácsonyfa, szív vagy spirál alakú habcsókokat is.
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Hűvös, száraz helyen kell tárolni ajándékozásig.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

(Képek forrása: mindmegette.hu)

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Sárgarépa-krémleves

eteltcsakokosan

Karácsonyi fűszerek

eteltcsakokosan

Kiemelt figyelmet fordít a Nébih a görögdinnye ellenőrzésére

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató